До переліку блогу

Скільки коштує нерухомість у Києві?

09 грудня 2021

На ринку нерухомості України є величезна кількість варіантів житла за різними цінами. І найпопулярніші квартири – в місті Києві, оскільки саме до столиці люди часто переїжджають, щоб розпочати власну справу, влаштуватися на більш високооплачувану роботу або просто отримати нові перспективи.

Винаймати житло в Києві дуже дорого, на оплату оренди йтиме значна частка зарплати, тому після переїзду всі, хто має таку можливість, намагаються купити квартиру. І багатьох цікавить, скільки коштує квартира в Києві.

Відповісти на це запитання однозначно неможливо, адже на вартість житлової площі впливає величезна кількість чинників, які треба докладно розглянути. У цій статті ми постараємося провести невелике дослідження та дізнатися ціни на нерухомість в українській столиці, а також визначити тенденції ціноутворення.

ЖК Forward від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Особливості ринку нерухомості Києва

Ринок нерухомості Києва унікальний, адже на ньому представлені будь-які варіанти квартир. На околиці міста можна знайти бюджетне житло, вартість якого не буде значно вища, ніж у регіонах. А в центральній частині міста на продаж виставлено квартири, які коштують дорожче за елітне житло в Лос-Анджелесі. З огляду на різноманітність, кожен може знайти квартиру, яка йому підходить за ціною й іншими параметрами.

Середня ціна на квартири в Києві залежить від багатьох чинників:

  1. Загальна площа та кількість кімнат. Безумовно, що більше кімнат і що більша площа квартири, то дорожче коштує житло. Однак це якщо говорити про загальну вартість. Ціна 1 кв.м в однокімнатних квартирах часто навіть вища.
  2. Місце. На вартість житла в Києві суттєво впливає розташування. Якщо уявити карту з колом у центрі міста, то в цьому колі ціни будуть найвищі. І що далі ви переїдете від центру міста, то нижчою буде середня ціна квартир у Києві. Купити нерухомість у центральній частині можуть тільки дуже заможні люди, оскільки ціни на квартири на Хрещатику або Володимирській можуть сягати мільйонів доларів.
  3. Інфраструктура. Суттєва роль у ціноутворенні належить наявності торгово-розважальних комплексів, магазинів, парків, дитячих і спортивних майданчиків, шкіл і дитячих садків, клінік та інших важливих інфраструктурних об'єктів поблизу. Наприклад, будь-яка сім'я з дитиною, яка шукає квартиру, завжди зверне увагу на наявність поруч дитсадків і шкіл, а також місць для прогулянок.
  4. Дорожня розв’язка та громадський транспорт. Для автовласників важливо, щоб із дому можна було зручно і швидко дістатися до роботи або до центру міста. Також вартість житла залежить від наявності громадського транспорту поруч. Насамперед йдеться про метро. Якщо до станції метро всього декілька хвилин пішки, то це автоматично збільшує вартість квартири на 10-15%.
  5. Поверх. Квартири на верхніх поверхах переважно дорожчі, адже з них відкривається прекрасний вид на місто.
  6. Стан житла. Мається на увазі якість і свіжість ремонту. Наприклад, квартири з готовим ремонтом коштують дорожче, оскільки покупцеві не доведеться витрачати гроші на ремонт і чекати, поки вдасться переїхати до свого нового житла. Якщо в квартирі треба поміняти труби, електропроводку, вікна та зробити капітальний ремонт, то таке помешкання коштуватиме дешевше.
ЖК Ok'Land від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Вартість квадратного метра житлової нерухомості в Києві

Якщо розібратись у питанні, скільки коштує купити квартиру в Києві, то насамперед треба орієнтуватися на вартість одного квадратного метра житлової площі. За останні сім років ціна в гривні за квадратний метр у новобудовах зросла майже вчетверо. А з липня 2021 року, коли були зняті жорсткі карантинні обмеження, вона доросла до рівня 30 тисяч гривень. Таке подорожчання пояснюється сильною інфляцією. Насправді через знецінення національної валюти вартість одного квадратного метра дуже зросла в ціні. Але якщо подивитися на динаміку цін у доларах, то виявиться, що, порівняно з 2014 роком, ціни на квартири в новобудовах знизилися в середньому на 10-20%.

На вторинному ринку нерухомості спостерігається аналогічна ситуація. У національній валюті подорожчання відбувається неухильно з кожним роком. У доларах квартири залишилися приблизно на тому ж рівні, що й останні 2-3 роки. Винятком стала середина 2021 року, коли через зняття карантинних обмежень вторинний ринок нерухомості трохи відродився, а ціни поволі виросли.

Ціни на квартири в новобудовах

Багатьох цікавить, скільки коштує купити квартиру в Києві в новобудові. У нових житлових комплексах на ціни, крім стандартних чинників, впливає й етап будівництва. Найдешевший квадратний метр квартири – на стадії котловану. А ще така купівля має низку переваг:

  • Можливість вибору квартири з розташуванням і плануванням «для себе».
  • Можна отримати розстрочку від забудовника.
  • Є шанс купити місце для паркування або кілька місць.

Недоліки купівлі житла на ранніх стадіях – це можливі ризики, що забудовник не здасть квартиру вчасно або взагалі не зможе закінчити будівництво. Щоб їх мінімізувати, купувати житло треба тільки у перевірених компаній, які вже ввели в експлуатацію не одну капітальну новобудову. До таких компаній, безперечно, належить Корпорація Нерухомості RIEL, що має бездоганну репутацію та пропонує покупцям відмінні умови для співпраці.

ЖК «Берег Дніпра» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Вартість житла з урахуванням класу квартири та кількості кімнат

Усі апартаменти розділені на чотири класи. Проаналізуймо кожен із них, починаючи з найдешевшого і закінчуючи найдорожчим.

  1. Економклас. Квартири характеризуються стандартними плануваннями, стандартними фасадами будинків, не найбільш вдалим розташуванням, технологіями збірного панельного будівництва, використанням найдешевших будівельних матеріалів. Через це такі квартири зазвичай мають низький рівень звуко- і теплоізоляції. У будинках економкласу немає закритої території, а щільність будівництва доволі висока. Зазвичай квартири економкласу найдешевші.
  2. Комфорт-клас. Це удосконалена версія попереднього класу житла: квартири вирізняються поліпшеним стандартним плануванням, сучасною технологією будівництва і, як наслідок, вищою ціною за 1 кв.м.
  3. Бізнес-клас. Таке житло будують переважно в престижних районах. Часто будинки зводять за авторськими проєктами, тому вони вирізняються архітектурою серед інших. Здебільшого квартири бізнес-класу передбачають безкоштовне планування. Завдяки використанню дорогих будівельних матеріалів і кращих технологій будівництва квартири ці теплі та з хорошою звукоізоляцією.
  4. Преміумклас. Елітні квартири високої якості, які зводять у центрі міста або в інших престижних районах. Для таких будинків створюють оригінальні архітектурні рішення. Планування в квартирах часто не просто безкоштовні, а індивідуальні, тобто створені для конкретних покупців. Житло класу преміум завжди має закриту охоронювану зону, швидкісні ліфти. У будинку також є басейн, кінотеатр та інші зручності, якими можуть користуватися мешканці та їхні гості. Вартість квартир преміумкласу в Києві сягає сотень тисяч і навіть мільйонів доларів.

Необхідно розуміти, що поділ на класи дуже умовний. Наприклад, зовсім не факт, що квартира економкласу буде холодною або матиме невдале розташування. Дуже часто бувають винятки, а класи квартир часто просто використовуються забудовниками як маркетинговий хід. Тому під час купівлі житла не варто звертати особливу увагу на клас, насамперед треба дивитися на розташування, планування, транспортну розв'язку, наявність важливих інфраструктурних об'єктів поблизу тощо.

Значно суттєвішим чинником у виборі квартири, що впливає на її вартість, є кількість кімнат. Давайте докладніше розглянемо цей аспект.

ЖК Nordica Residence від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Однокімнатні квартири

Цікаво, скільки коштує квартира в Києві. Більшість людей передусім цікавиться однокімнатними квартирами, оскільки вони найпопулярніші. Сьогодні середня ціна однокімнатних квартир варіюється від 35 до 50 тисяч доларів.

Переваги однокімнатних квартир:

  • Доступна ціна. 1-кімнатні квартири є найбюджетнішим варіантом житла в українській столиці.
  • Інвестиційна привабливість. Купівля квартири та здача її в оренду – одна з найпростіших і найвигідніших інвестицій на сьогодні.
  • Великий вибір. На ринку первинної та вторинної нерухомості Києва для продажу найбільше виставлено «однушок».

Двокімнатні квартири

Двокімнатні квартири користуються меншим попитом, і це одна з причин, чому вони коштують не набагато дорожче за однокімнатні квартири. Середня ціна квартир у Києві з двома кімнатами становить 55 тисяч доларів.

Багатокімнатні квартири

Трикімнатні та чотирикімнатні квартири найчастіше купують у спальних районах, адже ними насамперед цікавляться багатодітні сім`ї. Ціни на таке житло починаються від 70 тисяч доларів.

Запитання і відповіді

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.