До переліку блогу

Які документи підтверджують право власності на квартиру

17 квітня 2024

За потреби проведення угод із нерухомістю власник житла повинен надати підтвердження свого права власності на зазначену кількість квадратних метрів. Це може знадобитися під час оренди, продажу, реєстрації перепланування та інших дій. Для уникнення потенційних проблем власник має знати, які документи в Україні засвідчують право власності на квартиру, а потенційний покупець має розуміти, який вигляд має документ на право власності на будинок або квартиру.

Перелік документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно

Є низка документів, що підтверджують право власності на нерухомість. Їх можна розділити на дві категорії:

  1. Документ, що підтверджує право власності на квартиру або інший об'єкт нерухомості. До них належать:
    Свідоцтво про право власності, видане до 2016 року.
    Виписка з державного реєстру прав на нерухоме майно, що засвідчує реєстрацію права власності.
  2. Правовстановлювальні документи, що підтверджують підставу виникнення права власності. До них належать:
    Договори купівлі-продажу, дарування, довічного утримання та інші нотаріальні договори
    Рішення суду.
    Свідоцтва, що підтверджують право на отримання спадщини, згідно із законом або за заповітом.

Наприклад, під час купівлі-продажу квартири необхідно не лише мати сам договір, а й внести всі дані до електронного реєстру. Виписка з реєстру підтвердить володіння нерухомістю й основні характеристики об'єкта.

Де реєструється право власності на житло

Право власності на квартиру реєструється в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Ця система є всеукраїнською державною інформаційною платформою, що забезпечує опрацювання, зберігання та надання інформації про зареєстровані права на нерухоме майно та його обтяження. Це дає можливість забезпечити юридичну достовірність і прозорість у процесі реєстрації прав власності на квартири в Україні.

Як отримати документ на право власності на нерухомість

Для реєстрації права власності на нерухомість можна звернутися:

  • До нотаріуса — як державного, так і приватного. Він має доступ до реєстру й право реєстрації будь-яких правочинів із нерухомістю.
  • До центру надання адміністративних послуг, де реєстрацією права власності на нерухомість займається державний реєстратор.

Нотаріус може провести реєстрацію квартири (або будинку) негайно або протягом 5 робочих днів, відповідно до статті 19 Закону України “Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

Оформлення права власності на квартиру в новобудові

Оформлення купівлі квартири в новобудові починається з укладення інвестиційного договору із забудовником, який надає право на купівлю нерухомості. Перед підписанням цього договору покупець має можливість здійснити перевірку діяльності забудовника на предмет законності та прозорості ведення діяльності.

Варто розуміти, які документи отримує покупець після купівлі квартири. Після завершення будівництва й підписання акта приймання-передачі квартири покупець отримує необхідні документи, включно з технічним паспортом приміщення. Потім слід звернутися до нотаріуса або державного реєстратора для оформлення права власності. Після розгляду документів протягом п'яти днів видається виписка з Державного реєстру, що підтверджує отримання права власності на нерухомість.

У випадку виникнення спірних моментів під час реєстрації їх можна оскаржити, звернувшись до органів Міністерства юстиції за місцем проживання або подавши позов до суду.

Оформлення права власності на квартиру в іпотеку

Під час оформлення права власності на квартиру в іпотеку необхідно надати набір документів, що відрізняється від стандартного переліку. До цього списку належать:

  • Іпотечний договір — основна угода між позичальником і банком, що визначає умови кредиту на купівлю нерухомості.
  • Інвестиційний договір — документ, що встановлює відносини між забудовником та інвестором, якщо такий є.
  • Акт приймання-передачі квартири — документ, що підтверджує факт передання квартири від забудовника покупцю.
  • Довідка про повний розрахунок із забудовником — документ, що підтверджує факт повної оплати за квартиру забудовнику.
  • Документ забудовника на об'єкт — комплект документів, що засвідчують право забудовника на об'єкт нерухомості.
  • Квитанції про сплату держмита — документ, що підтверджує оплату необхідних державних зборів для реєстрації права власності.
  • Технічний паспорт приміщення — документ, що містить технічну інформацію про квартиру.
  • Паспорт та ідентифікаційний код покупця.

Важливо зазначити, що хоча покупець набуває право власності на квартиру, він не може розпоряджатися нею до повного погашення всієї суми кредиту перед банком.

Право власності іноземцю

Коли йдеться про право власності на квартиру, придбану іноземним громадянином, важливо зазначити, що основні документи, які підтверджують право власності, залишаються стандартними. Однак є ще додаткові процедури, які необхідно пройти, щоб усе було оформлено відповідно до вимог законодавства.

Насамперед іноземному громадянину доведеться легалізувати деякі документи й отримати індивідуальний номер платника податків (ІПН). До основних документів належить нотаріально завірений переклад паспорта. Також треба надати оригінал паспорта з позначкою про в'їзд до країни та підтвердження легального перебування на її території.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.