До переліку блогу

Підземна парковка (паркінг) в Україні в 2021 році

02 грудня 2021

Для більшості автовласників, які мешкають у великих українських містах, гостро постає питання паркувальних місць. Гаражів на всіх автомобілістів не вистачає, а найближчі стоянки з охороною можуть розташовуватися за кілька кілометрів від будинку, що не зовсім зручно, особливо для сімей із дітьми. Саме тому в процесі вибору квартири в новому житловому комплексі одним із найважливіших критеріїв є наявність паркінгу.

Багато забудовників пропонують не лише стандартні наземні парковки, які не завжди вдається розмістити таким чином, щоб не заважати проїзду, а й підземні паркінги. Саме підземний паркінг вважається оптимальним варіантом для великого міста, в якому високо цінується кожен вільний квадратний метр території.

ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Основні моменти підземного паркінгу

Є кілька типів парковок у багатоквартирних будинках:

  • наземні паркувальні місця;
  • наземні багатоповерхові паркінги;
  • підземні паркінги;
  • механізовані паркінги.

Найоптимальнішим варіантом багато експертів називають підземні паркінги. Це цілі комплекси зі своїми в'їздами та виїздами, вони опалюються та добре охороняються. У більшості випадків на таких паркінгах є не тільки черговий охоронець і шлагбаум, що обмежує в'їзд для сторонніх, вони ще й можуть оснащуватися сигналізацією та камерами відеоспостереження. Все це гарантує максимально безпечне зберігання автомобіля.

Розмір машиномісця в підземному паркінгу залежить від забудовника, проте є мінімальні значення: ширина місця для паркування – 2,5 метра, довжина – 5,3 метра. Відповідно, мінімальна площа паркомісця становить 13,25 кв. м, і це без урахування 10-сантиметрової розмітки з обох боків.

ЖК «Містечко Підзамче. Новий Форт» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Паркувальні місця в багатоквартирному будинку

Є певні норми щодо кількості паркомісць у будинку. Згідно з нормативно-правовими актами, на кожні 100 квартир із двома кімнатами і більше має бути така кількість місць для паркування:

  1. 100 машиномісць – для будинків у центрі міста;
  2. 80 місць – на території з середньою щільністю забудови;
  3. 50 місць – для районів на околиці міста.

Під час розрахунку можуть зважати на рівень автомобілізації міста. Але в будь-якому випадку навіть за таких норм у більшості випадків паркомісць вистачає не на всіх, адже в багатьох сім'ях є дві машини і більше. З огляду на це, багато забудовників узагалі передбачають щонайменше 1,5 паркомісця на квартиру.

Мінімальний розмір паркомісця – 13,25 кв. м, але багато забудовників для підвищення зручності автомобілістів збільшують площу паркувальних місць аж до 15 кв. м. Є також норми, що визначають відстань від парковок до квартир. Якщо говорити про підземний паркінг, то він не повинен розташовуватися на відстані понад 700 метрів від квартири власника.

Може також встановлюватися допустима кількість місць для паркування на квартиру, з урахуванням її площі. Але, попри обставини, згідно із законом, 10% паркомісць повинні належати людям з інвалідністю.

У Києві не так багато забудовників, які відповідально підходять до забезпечення мешканців паркувальними місцями. Однак є і такі компанії, які завжди намагаються створити для мешканців, зокрема автомобілістів, комфортні умови. Однією з таких компаній є Корпорація Нерухомості РІЕЛ, що займається будівництвом сучасних житлових комплексів у Києві та Львові.

ЖК Nordica Residence від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Підземний багаторівневий паркінг: переваги та недоліки

Підземні парковки вважаються найсучаснішим і найзручнішим способом зберігання автомобілів мешканцями багатоквартирних будинків. Переваг у підземного паркінгу безліч:

  • Розташовується безпосередньо під житловим будинком, тому не займає вільної площі. Основна проблема наземних парковок у тому, що вони займають багато місця, через що у дворі буває складно розминутися двом легковим автомобілям, не кажучи вже про габаритний спецтранспорт (наприклад, пожежні машини).
  • Гаражні умови зберігання машини. Транспортний засіб стоїть у теплому приміщенні, на нього не потрапляють опади, отже, він довше зберігає свій початковий вигляд.
  • Високий рівень безпеки. Підземні паркінги добре охороняються, і стороннім особам складно потрапити до них. Це забезпечує збереження автомобіля не тільки від викрадення, а й від випадкових/навмисних ушкоджень третіми особами.
  • Високий рівень комфорту. Зазвичай потрапити до паркінгу можна просто з ліфта, що дуже зручно. Автовласникові не доводиться витрачати зайвий час, щоб дійти до свого авто. Крім того, розмір машиномісця в підземному паркінгу дає можливість легко запаркувати автомобіль і так само легко виїхати.

Основним і єдиним недоліком підземного паркінгу є його висока вартість. Ціна машиномісця може сягати 40-50 тисяч доларів. Але багато мешканців погоджуються на такі умови, адже це вдале вкладення коштів. Тим більше, за потреби паркомісце завжди можна здавати в оренду за непогані гроші або перепродати його з вигодою для себе.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.