До переліку блогу

Що таке смартквартира і скільки вона коштує

10 березня 2021

Смартквартири – це відповідь на мінливі тенденції ринку нерухомості.

Підвищення вартості купівлі житла та орендної плати, дефіцит вільних квадратних метрів у центрах великих міст – ось лише частина причин дедалі більшої затребуваності студій маленького розміру. Що таке смартквартира, чому вона може бути зручною для життя та вигідною для інвестування – з’ясуємо в цій статті.

Що таке смартквартира?

Мініквартира схожа на квартиру-студію, але в меншому масштабі. У ній поєднуються зручність і функціональність на площі 20-30 квадратних метрів. Основні зручності – ванна кімната, кухонна зона, житловий простір і спальне місце – упаковані в мінімальну площу з використанням багатофункціональних або гнучких меблів і сховищ, таких як пересувні кухонні острови й дивани, що перетворюються на ліжко Мерфі.

Мікроквартири – пропозиція, орієнтована на молодих людей, які будують свою професійну кар'єру у великому місті та ще не накопичили багато коштів. Основний пул орендарів смартжитла – це міленіали, які переїхали до мегаполісів України з невеликих населених пунктів, вони не готові платити багато грошей за оренду. Також є і люди старшого віку, які просто прагнуть зменшити свої витрати. Серед покупців такого житла – зазвичай самотні люди, молоді сім'ї або пари, які потребують власного житла у великому місті. Як для покупців, так і для орендарів, які шукають тимчасову житлову площу, мікроквартири є альтернативою більш просторим квартирам, утримання яких часто пов'язане з вищими витратами та просто недоцільне.

ЖК «Америка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Типові особливості смартквартир

Є безліч можливих конфігурацій і планувань будинків із мікроквартирами. Деякі будівлі розділені на повністю автономні та незалежні одне від одного приміщення. Інші побудовані як блоки – з чотирма або п'ятьма окремими спальнями, але спільними кухнями та ванними кімнатами. Однак в обох випадках є загальні характеристики:

  1. Високі стелі. Один із найбільш ефективних способів у сфері нерухомості продати приміщення з невеликою площею в квадратних метрах – це зробити його більшим через збільшення висоти стель.
  2. Великі вікна. Вікна – це ще один елемент дизайну, що може створити ілюзію більшого простору, а також це природне світло, тому багато мікроквартир дуже світлі.
  3. Місця загального користування. У більшості багатоквартирних будинків є такі зручності, як власні фітнес-центри, спортзали та пральні. У багатьох також є складські приміщення, де жителі можуть зберігати свої речі, а в окремих випадках передбачаються навіть загальні кухні та ванні кімнати.
  4. Компактні меблі. Досить часто можна побачити компактні конструкції меблів у смартквартирах, зокрема коли йдеться про ліжка. Середнє ліжко розміру «queen-size» займає більше як 3 квадратні метри вільного простору, тому, використовуючи розкладне ліжко, можна звільнити цей простір для інших завдань.

Якщо ви намагаєтеся вирішити, чи підійде смартжитло для ваших потреб, вам спершу слід зважити всі «за» та «проти».

ЖК «Містечко Підзамче» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Плюси і мінуси смартквартир

Можливість володіння нерухомістю в пожвавленому районі або центрі великого міста – це половина привабливості мікроквартири для покупців та інвесторів.

Плюси для покупців-мешканців:

  • низька загальна вартість;
  • нижчі комунальні витрати;
  • легше утримувати в чистоті;
  • дешевше обставити меблями та декорувати;
  • додаткові зручності, такі як басейни, тренажерні зали, пральні, ігрові кімнати, зазвичай є на території ЖК.

Плюси для покупців-інвесторів:

  • нижча загальна ринкова ціна;
  • швидке зростання вартості за рахунок загального підвищення цін на нерухомість у центрах великих міст;
  • високі надбавки до ставки оренди, порівняно зі звичайними квартирами;
  • високе співвідношення використовуваної площі щодо загальної площі, це може швидше зацікавити нових орендарів і допомогти уникнути тривалих простоїв нерухомості;
  • привабливість для орендарів своєю доступністю – орендувати смартжитло дешевше, ніж традиційну квартиру або студію.

До недоліків смартжитла можна зарахувати:

  • середня ціна за квадратний метр вища, порівняно з повнометражними квартирами;
  • якщо квартира в нежитловому фонді, то плата за комунальні послуги буде вищою;
  • не підходить для сімей із дітьми та людей похилого віку.

Вибираючи мікроквартиру, варто уважно вивчати не тільки відповідні варіанти, але й історію девелопера, який пропонує ці варіанти, – високий ризик планувальних помилок під час створення компактного житла, можливе завищення ціни за квадратний метр та інші підводні камені.

ЖК «Велика Британія» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Надійна інвестиція

Спершу мікроквартири призначалися лише для самотніх людей і студентів, але завдяки вдалому розташуванню та оздобленню «під ключ» вони також набули популярності серед покупців та орендарів, які шукають додаткову вигоду. Купівля компактного житла сьогодні є привабливим вкладенням коштів, порівняно з традиційними методами інвестицій капіталу. Хоча ціна одного квадратного метра часто трохи вища, ніж у випадку повнометражної квартири, остаточна ціна суттєво нижча. Інший фактор – інвестор набуває у власність приміщення разом із часткою в спільному майні й отримує право користуватися приміщеннями загального призначення: пральнею, спортзалом тощо. Додатковою перевагою також є можливість утримання ПДВ під час купівлі мікроквартири. Повне відшкодування ПДВ разом із відносно невисокою купівельною вартістю приміщення дає змогу повернути вкладений капітал у відносно короткі терміни.

У цьому виді інвестицій девелопери пропонують покупцям можливість укладення договору з можливістю адміністративного управління нерухомістю, де компанія відповідає за обслуговування житла. Основною перевагою такого рішення є гарантія прибутку та відсутність операційної участі з боку інвестора, який виступає як власник нерухомості. Але, розглядаючи можливість інвестування в смартжитло, слід пам'ятати, що найважливіший фактор, який впливає на прибутковість цієї інвестиції, – розташування нерухомості. Великі міста приваблюють туристів і є місцем проведення численних заходів, що позначається на попиті на недорогу нерухомість.

ЖК «Голоські Кручі» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Скільки коштує мікроквартира?

Ціна й умови купівлі смартжитла варіюються залежно від конкретного забудовника та регіону країни, в якій воно розташоване, стадії готовності й інших чинників. Витрати на будівництво смартквартир зазвичай на 5-10% вищі, ніж у разі стандартної житлової нерухомості, але підсумкова вартість нижча за рахунок меншої площі. Середня ціна смартквартир площею 25-30 кв. м становить орієнтовно 800 000 – 1 200 000 гривень у Києві, трохи дешевше у Львові – 800 000 – 900 000 гривень і ще трохи дешевше в інших регіонах України.

Смартквартири від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

За останні 10 років популярність компактного житла в Україні суттєво зросла, і сьогодні купити або зняти мікроквартиру в Києві можна як у сучасних житлових масивах у Солом'янському та Голосіївському районах, так і на Лівому березі – в Деснянському та Дніпровському районах.

Корпорація Нерухомості РІЕЛ пропонує вам купити смартквартиру у Львові або Києві:

  • розташовану в сучасному житловому комплексі;
  • функціонально продуману та комфортну для життя;
  • з додатковими зручностями;
  • з упорядкованою прилеглою територією;
  • за вигідною ціною без посередників.

Дізнайтеся більше – зв'яжіться з нашими фахівцями через форму зворотного зв'язку або зателефонуйте за вказаними номерами.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.