До переліку блогу

Що таке квартира-студія?

15 березня 2021

Студія – це квартира, в якій усі приміщення, крім санвузла, є єдиним простором.

Так, між кухнею і житловою зоною відсутня перегородка, і загалом дверей усього троє: вхідні, до ванної кімнати, балконні. У разі, якщо конструкцією будинку балкон не передбачений, то дверей буде лише двоє. У цьому і головна перевага студій, і їхній основний недолік:  

  • багато вільного простору та світла;
  • спальня, кухня та вітальня сплановані на одній площі без перегородок.

Найчастіше у форматі студії пропонують однокімнатні квартири. Трапляються варіанти і з кількома житловими приміщеннями, в яких кухня об'єднана з однією з кімнат – вони також називаються студіями. Такі варіанти нечасті, тож у цій статті в центрі уваги – саме однокімнатна студія.

Такий тип житла з'явився в Америці в ХХ столітті і набув великої популярності серед молоді, наприклад, студентів і молодих пар. Вважається сучасним, зручним і, головне, недорогим.

Площа квартир-студій невелика, і під час планування інтер'єру зони виділяють кольором оздоблення, типом підлоги або легкими перегородками.

Переваги квартири-студії

Таке житло не буває великим і призначене для одного мешканця або пари. Максимум – із маленькою дитиною. У цьому його основні плюси:

  • Один простір – один стиль. Планування квартири-студії дає можливість оформити приміщення в певному антуражі, щоб кожна деталь вписувалася органічно. Концепт вибудувати доволі просто, а весь ремонт коштує недорого.
  • Компактність – запорука раціональності. Через обмеженість площі кожен квадратний метр використовується максимально ефективно. Пустих місць, здатних зіпсувати інтер'єр, просто не буде, а функціональністю дизайн часто нагадує смартквартири.
  • Усе на видноті. Завдяки відсутності будь-яких перегородок прибирання відбувається дуже швидко, загубити що-небудь не вдасться, а якщо в сім'ї є дитина, то вона під контролем у будь-якій точці квартири.
  • Місце для творчості. Зазначимо, що студії купують художники та музиканти. Річ у тім, що акустика й освітлення в таких квартирах просто приголомшливі і чудово підходять для творчості. Безумовно, за наявності відповідного ремонту й дизайну.

Є ще й фінансовий аспект. Ціна студії нижча, ніж вартість квартири з окремими кімнатами. Так само, як і комунальні платежі. Завдяки невеликій квадратурі витрати на опалення, освітлення й утримання квартири будуть не дуже відчутними. Та й ремонт за такого метражу виходить недорогим.

Недоліки квартири-студії

Основний мінус полягає у відсутності особистого простору. Це може стати проблемою навіть для двох мешканців, наприклад, із різними режимами дня або робочим графіком. А парам із дітьми відверто бракує «своїх» місць. Крім того, зазначимо, що:

  • запахи з кухні-студії поширюються по всій квартирі, тож потужна витяжка буде обов'язковим атрибутом;
  • для інтер'єру підходять не будь-які меблі. Скажімо, габаритні та важкі столи, крісла, дивани в класичному стилі займають надто багато місця;
  • невелика площа може стати проблемою під час розподілу місць зберігання речей, оскільки великі шафи (особливо кілька) просто нікуди поставити.

Проблеми з меблями, до речі, стосуються і ліжок. Для економії простору та збільшення його функціональності краще вибрати диван, який можна розкласти для сну та скласти вранці.

Інтер'єр квартир-студій найчастіше створюється з вбудованих меблів. Або багатофункціональних. Шафи в нішах, складані ліжка, крісла-трансформери, розкладні столи – такі варіанти використовуються найчастіше завдяки можливості заощадити місце. Крім того, сучасні складані меблі виготовляють у потрібному для студій стилі, вони добре доповнюють загальний дизайн, наприклад, футуризм, ф’южн, лофт, хай-тек, мінімалізм тощо.

Дизайн однокімнатної квартири-студії

В оформленні кімнати напрочуд важливо зважати на два аспекти:

  1. Єдиний стиль. Інтер'єр повинен бути виконаний в одній тематиці в усіх зонах. Інакше квартира матиме вигляд захаращеної кімнати.
  2. Зонування. Використовується для поділу площі квартири на робочу та житлову зони, хоча б візуально.

Для дизайну студій частіше вибирається один із сучасних стилів. Тенденції функціональних меблів, економії місця та використання спеціалізованих гаджетів відмінно втілюються в невеликих квартирах.  

Із поділом на зони трохи складніше. Саме в їх правильному розподілі, виділенні та відокремленні одна від одної полягає основне завдання дизайнера. Але тут же і максимальна опціональність. Можна вигадати безліч найрізноманітніших способів відокремити кухню від спальні, а робоче місце від гостьової частини.

Варіанти зонування

Перегородки в квартирі-студії – це один із найпопулярніших способів розділити простір, залежно від його призначення. У більшості приміщень потрібні всього дві зони: житлова та кухонна. На більшу кількість уже бракує площі. Перегородки для цього використовуються найрізноманітніші – від барної стійки до стінок із гіпсокартону. єдина проблема в тому, що такі стінки займають місце. І якщо барна стійка виконує й функцію столу, то стінки та ширми просто забирають місце. Тому дизайнери вдаються до альтернатив:

  • Кольори. Зони просто візуально відрізняються пофарбуванням.
  • Підлога. Різним може бути як сам матеріал, так і рівень підлоги.
  • Меблі. На кшталт тих же барних стійок, диванів, підлогових полиць.

До речі, один із кращих варіантів – вертикальне зонування. У цьому випадку прозорі (або ні) ширми з пластика, встановлені на стелю, повністю відділяють частину кімнати.

Квартири-студії від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Якщо ви шукаєте квартиру-студію, то прийшли за адресою. Компанія РІЕЛ має кілька новобудов, у яких якраз продається житло такого формату. Одразу скажемо, що досить різнопланове.  

ЖК Riel City, 25 м²

Класична кухня-студія з перегородкою, що відокремлює зону готування їжі від спального місця. Є невеликий передпокій і окремий санвузол із ванною. У кімнаті вистачає місця і для двоспального ліжка, і під кухонний гарнітур.

ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

ЖК «Шенген», 34 м² із балконом

Квартира з передпокоєм, гардеробною кімнатою та балконом. Планування продумане під кілька зон:

  • кухонний гарнітур;
  • обідня зона;
  • спальня з диваном.

Балкон і вікно в кухні забезпечують хороше освітлення. А гардеробна дає можливість відмовитися від використання шафи.

ЖК «Шенген» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

ЖК «Містечко Підзамче. Вежа», 30 м²

У цьому варіанті кухня дуже зручно винесена в окрему нішу і, по суті, логічно відокремлена від житлової зони.

У кімнаті вистачає місця для дивана й обідньої зони, а у великому передпокої можна комфортно розмістити шафу для одягу, не забираючи корисного місця.

ЖК «Містечко Підзамче» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

ЖК «Голоські Кручі», 33 м²

Незвичайна квартира прямокутної форми з чітко виділеними квадратами зон:

  • кухонна;
  • обідня;
  • спальна;
  • для зберігання одягу.

І залишаються ще дві вільні зони, які можна обладнати під будь-які потреби.

ЖК «Голоські Кручі» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

ЖК «Берег Дніпра», 31 м²

Студія з великим санвузлом й окремим місцем для вбудованої шафи або навіть невеликої вбиральні.

Видовжена форма забезпечує можливість комфортно поділити житлову площу на зони та вмістити все необхідне.

ЖК «Берег Дніпра» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.