До переліку блогу

Стіни, що гріють

17 березня 2021

Які вони мають бути у будинку вашої мрії?

Одне з найперших запитань, яке турбує кожного, хто планує придбати новобудову: який матеріал стін? Майбутнього новосела це цікавить так само гостро, як якість покрівлі, технічне оснащення будинку, або особливості планування.

З чого бувають стіни?

Подібна увага абсолютно виправдана: адже через стіни втрачається 30-40% тепла у будинку, від них залежить затишок: рівень захищеності від шуму, комфортна прохолода влітку тощо. Врешті-решт, важливо й те, наскільки екологічно безпечні матеріали, з яких виготовлені стіни. А якщо у квартирі мешкатимуть ті, хто має проблеми зі здоров’ям, діти чи люди похилого віку, це просто принципово.

Пригадаємо, з чого нині зводять будинки.

Керамічна червона цегла

Різновид даної цегли екологічно безпечний, відомий усім та перевірений часом. Перевагою керамічної цегли є те, що вона не накопичує вологу, але важка та дорого коштує. Саме тому забудовники нерідко віддають перевагу іншим, легшим та дешевшим матеріалам.

ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Керамічні блоки

Сучасні різновиди керамічної цегли. Цей матеріал виготовляють із червоної глини, він має більші розміри, ніж класична керамічна цегла, і більші порожнини для підвищення коефіцієнту теплопровідності. Під час кладки керамоблоків необхідно менше розчину. Стіни, що зведені з керамоблоку, дихають, мають високу теплоізоляцію, значно легші, ніж цегляні, за рахунок внутрішніх порожнин. Якщо зовнішні стіни виконані саме з такого матеріалу, то треба пам’ятати про те, що звичайні кріплення, котрі будуть пропонувати вам горе-бригади, що будуть робити вам ремонт, не зможуть витримати значне навантаження і на них не треба чіпляти важкі полиці.

Завдяки попиту на цей матеріал, виробники вдосконалили свої виробництва та досягли хороших результатів, чим забезпечили необхідні геометричні розміри. Розміри даної цегли дають можливість швидко зводити стіни, а за якістю та дотриманням необхідних параметрів, слідкує пильне око технічного нагляду за будівництвом.

ЖК «Компаньйон» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Силікатна цегла

Для зведення огороджуючих конструкцій в висотному будівництві, не використовується. Цей різновид цегли важчий за керамічну, а це додаткове навантаження на несучі конструкції.

ЖК Ok'Land від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Газобетон

Сучасний легкий матеріал із закритими порами. Має чудові теплоізоляційні властивості. Цей матеріал не надто дорогий, має хорошу геометрію, тому часто використовується для зведення як зовнішніх, так і внутрішніх стін та зменшує витрати, пов’язані з подальшим утепленням та оздобленням стін.

ЖК «Голоські Кручі» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Коли потрібен утеплювач?

Разом з тим, не кожен новосел цікавиться ще одним – не менш важливим – моментом: а чи будуть стіни утеплюватись та як саме?

Скажете, що цегляні або дерев’яні споруди утеплювати необов’язково – мовляв, вони й без того чудово гріють?

Погоджуюсь, без утеплювача обійтися можна. Разом тим, його наявність робить приміщення більш комфортним для життя, а будівництво – більш раціональним. Навіть цегляним спорудам, якщо вони не мають додаткового утеплення, довелось би будувати стіни майже 3-метрової товщини! Цегла - прекрасний матеріал, але потрібно перевіряти його якість: дуже велика варіативність в його характеристиках – залежно від дотримання тієї чи іншої технології виробництва.

Газобетон як енергоефективний матеріал, як бачимо, хороший, але також вимагає утеплення. Особливо в контексті того, що без додаткового утеплення точка роси буде в товщі газоблоку, а це призводить до його руйнування максимум за 50 циклів заморожування / розморожування. При нинішнім кліматі це кілька зим.

У всіх типах будинків є ризик появи так званих містків холоду, через які будинок втрачатиме тепло, а господар – гроші. Мінімізувати цей ризик можливо за рахунок якісного опрацьовування архітектурних рішень в проекті будівництва та якісних утеплювачів.

ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Мокрий чи навісний?

Компанії-забудовники, які сьогодні є лідерами на ринку та намагаються у процесі будівництва відповідати усім сучасним вимогам, застосовують найновіші технології, утеплюють новобудови в різний спосіб.

Найчастіше забудовники вибирають так звану скріплену систему утеплення на основі пінопласту або мінеральної вати (між стіною і шаром утеплювача немає повітряного зазору). Такі системи утеплення ще називають «мокрими», що можна пояснити їх двома особливостями. Перша: при їх монтажі використовуються водні розчини (клей, штукатурка, фарба). Друга: в ідеалі «точка роси» (конденсація виведеної через огороджувальні конструкції вологи) в таких системах повинна знаходитися в шарі зовнішнього утеплювача. Якщо «точка роси» буде знаходитися в товщі або на поверхні стіни, то існує ймовірність того, що з часом приміщення такого будинку можуть бути вражені цвіллю і / або грибком.

Також популярною є система навісних фасадів. Це системи облицювання та утеплення фасадів, які кріпляться на спеціальний каркас зі збереженням вентиляційного зазору між шаром утеплювача і зовнішнім фасадним матеріалом. Принцип роботи навісних вентильованих фасадів полягає в наявності вентиляційного зазору між шаром утеплювача і зовнішнім елементом огородження. За рахунок перепаду тиску між низом фасаду (відмітка цоколя будівлі) та верху стіни (відмітка карнизу або парапету), утворюється постійний рух повітря знизу вгору, що дозволяє виводити конденсат з внутрішньої поверхні облицювального матеріалу і дифузійну вологу з шару утеплювача.

Також необхідно відзначити, що за рахунок відсутності прямого контакту зовнішнього облицювального матеріалу з утеплювачем це дає додатковий теплотехнічний ефект, оскільки в літній період метал, нагріваючись від сонця знижує передану мінеральній ваті температуру за рахунок вентзазору, в якому циркулює повітря, охолоджуючи метал зсередини.

КН РІЕЛ: принцип максимального комфорту

До прикладу, Корпорація Нерухомості РІЕЛ, яка також практикує ці два найпоширеніші види фасадів, в кожному своєму проєкті ставить за мету максимальний комфорт та зручність для майбутніх мешканців. Відтак, застосовуються найсучасніші технології, використовуються надійні та екологічно безпечні матеріали стін та утеплювачі.

Так, стіни в одному з найбільш статусних проєктів: ЖК Nordica Residence – виконуються з керамоблоків (лідер серед найтепліших сучасних матеріалів), а утеплюються вони мінеральної ватою. Стіни не менш популярного ЖК Ok`Land – з газобетону, утеплювач – мінвата. Відомий своїми неймовірними видами з панорамних вікон ЖК «Берег Дніпра» має стіни з керамо- та газоблоку та теж утеплення мінватою. А, до прикладу, львівський ЖК «Брама» в сучасному ЖК «Містечко Підзамче» зводиться з газоблоків, які утеплюються пінополістиролом.

Отже, утеплення необхідне — з якого б матеріалу не були стіни. Принаймні, коли ми говоримо про максимальний комфорт, якщо йдеться про сучасні новобудови, які зводяться за найпрогресивнішими технологіями. Адже сучасні норми теплоізоляції наближають нас до майбутнього, коли будівлі матимуть нульовий енергетичний баланс. Тобто, з оселі не буде втрачатись жодної калорії тепла.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.