До переліку блогу

Яку квартиру купити для здачі в оренду?

22 вересня 2021

Налічується безліч видів інвестицій. Але вже тривалий час в Україні одним із найбільш прибуткових і безпечних вкладень грошей є купівля та подальша здача житла в оренду.

Популярність такої інвестиції пов'язана з тим, що ціни на орендне житло ростуть швидше, ніж вартість квадратних метрів. І прибутковість уже становить 8-12% на рік. Відповідно, приблизно за 10 років квартира повністю окупиться, й інвестор почне отримувати чистий прибуток. Плюс до цього житло за потреби завжди можна продати, отримавши одразу велику суму на руки.

Але важливо розуміти, як обрати квартиру для оренди. Саме від вибору квартири багато в чому залежить те, яким буде щомісячний дохід і за скільки часу повністю окупляться вкладення.

 ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Які квартири краще здаються?

Багато потенційних інвесторів цікавляться питанням, які квартири краще здаються в оренду. Незалежно від міста, найпопулярнішими є невеликі квартири з хорошим косметичним ремонтом і зручним розташуванням.

Ринок нерухомості буквально перенасичений просторими апартаментами, які якщо і вдається здати в оренду, то тільки на короткий термін. Це нестабільна інвестиція, адже переважна більшість українців воліє знімати хоч і невеликі, але затишні квартирки. До таких належать:

  • готельки зі своєю кухнею та санвузлом;
  • сучасні смартквартири з відкритим плануванням у новобудовах;
  • однокімнатні та двокімнатні квартири на вторинному ринку нерухомості.

Здати розкішні апартаменти за ринковою ціною значно складніше, ніж знайти орендаря для звичайної квартири. Особливо це стосується невеликих міст. Якщо говорити про Київ та інші великі українські міста, то в них розкішні апартаменти більш затребувані, але у будь-якому випадку здати їх буде непросто.

Ще один важливий момент у виборі квартири для подальшої здачі в оренду – її розташування. Більшість орендарів шукає житло в пішій доступності від метро. Причому не завжди має значення, яка саме станція поруч, важливий сам факт того, що метро неподалік. Близькість до метро автоматично підвищує вартість оренди на 30-40%, а водночас зростає і щомісячний дохід орендодавця.

З’ясовуючи, як обрати квартиру для оренди, не треба забувати про такі чинники, як стан житла, інфраструктура поруч, транспортна розв'язка та віддаленість від центру міста. Значно легше знайти клієнтів, якщо у квартирі зроблений хоч не найдорожчий, але якісний ремонт. Також великим плюсом стане наявність шкіл, дитячих садків, супермаркетів і торговельних центрів неподалік. І, безперечно, крім метро, поруч повинен бути й інший громадський транспорт. Усі ці вимоги стосуються насамперед економжитла, а також квартир середнього цінового сегмента.

Якщо хочете здавати в оренду дорогі апартаменти з шикарним ремонтом і розкішним видом із вікна, то спершу треба подумати, чи варто купувати таку квартиру, адже не факт, що її вдасться здати на тривалий термін, а вартість її утримання доволі велика. Але якщо вже купувати дорогі апартаменти для подальшої здачі в оренду, тоді треба вибирати квартиру з розташуванням у центрі міста або поблизу нього. Також біля будинку неодмінно має бути все гаразд із парковками.

ЖК «Компаньйон» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

У якому районі Києва краще купити квартиру для оренди?

Якщо плануєте здавати в оренду квартиру в Києві, то це чудове рішення. По-перше, в Києві величезна кількість студентів, багато з них живуть не в гуртожитках, а шукають недорогі квартири. По-друге, в Києві одні з найвищих цін на оренду житла, тому хороший прибуток гарантований. По-третє, до міста приїжджає чимало туристів, яким можна здавати житло на короткий термін за високими цінами.

Ключовим моментом у купівлі квартири під здачу є вибір відповідного району. Кращими районами Києва для здачі квартири в оренду вважаються: Голосіївський, Святошинський, Оболонський і Дарницький. Це затишні спальні райони з добре розвиненою інфраструктурою та зручним розташуванням. Деякі з цих районів знаходяться недалеко від провідних вишів міста, а отже, зацікавлять студентів. У таких районах найбільшою популярністю користується бюджетне житло, яке часто знімають молоді сім'ї й ті самі студенти.

До окремої категорії належить орендне житло в Печерському районі. Невелика квартирка в історичному центрі коштує дорожче за розкішний пентхаус на околиці міста. Зате таку квартиру можна відремонтувати і потім здавати її в оренду за величезні гроші. Зокрема такі квартири популярні на свята.

ЖК «Містечко Підзамче. Вежа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Як зробити вибір?

Якщо постає питання, чи вигідно купити квартиру для здачі, відповідь однозначна – «так». Головне – правильно обрати нерухомість. Кілька корисних порад для успішної інвестиції в нерухомість:

  • Якщо бажаєте максимально швидкої окупності, купуйте житло під оренду в новобудові на етапі котловану. Придбати таку квартиру вдасться навіть в іпотеку, а прибутковість цієї інвестиції може перевищувати 10% вартості житла на місяць. З огляду на зростання цін на оренду, то й це не межа.
  • Зважайте на поверх і вік будинку. Для подальшої здачі в оренду краще обирати середні поверхи в будинках, які не готуються до розселення.
  • Перед купівлею познайомтеся з сусідами. Причому знайомитися з сусідами потрібно в будь-якому разі, незалежно від того, з якою метою купуєте житло. Треба переконатися, що поряд не живуть алкоголіки й інші асоціальні елементи. Для квартири з поганими сусідами значно складніше знайти орендарів на тривалий термін.
  • Під здачу квартири в новобудовах краще купувати у надійних компаній. Якщо цікавить квартира у Києві чи у Львові, тоді звертайтеся до Корпорації Нерухомості РІЕЛ, що з 2003 року займає провідні позиції на ринку нерухомості України, а за час свого існування здала в експлуатацію понад 50 сучасних об'єктів. І багато із запропонованих квартир чудово підходять для інвестування та їх подальшої здачі в оренду.

Головне – пам'ятати, що більшість орендарів зацікавлена в житлі невеликої площі та зі зручним розташуванням. І купувати квартиру під здачу в оренду потрібно з огляду на наявний попит.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.