До переліку блогу

Гарна ідея, невдала її реалізація, випадковий happy-end: що буває, коли гроші несеш не тим

24 вересня 2021

Статистика свідчить, що попри коронавірусні обмеження ринок нерухомості невпинно зростає: лише в січні-червні 2021 року у Львівській області прийнято в експлуатацію 699,6 тис. м2  загальної площі нового житла, що на 61,4% більше, ніж за відповідний період попереднього року.

Частка області у загальнодержавному введенні житла у січні-червні 2021 року становила 14,6%. За обсягом прийнятого житла Львівщина посіла друге місце серед регіонів, а за темпом приросту – четверте. У розрахунку на 1000 мешканців у нас збудовано 281,3 м2 загальної площі житла, тоді як загалом по Україні – понад удвічі менше: 115,4 м2.

Серед такого розмаїття варіантів забудов і забудовників простому українцю складно зорієнтуватись, кому довірити свої кошти. Адже створити компанію, назватися «забудовником» і розпочати збирати кошти з інвесторів зовсім не складно. Складно все правильно розрахувати й якісно збудувати, і ще складніше – не залишити недобуд і таки ввести об’єкт в експлуатацію.

Сучасна історія свідчить, що багато наших співгромадян все ще готові віддати свої кошти компаніям без репутації, а потім роками судитися, намагаючись бодай щось повернути, якщо забудовник просто залишає об'єкт недобудованим.

Держава в таких питаннях зазвичай не дуже допомагає. Суди тривають роками, забудовники банкрутують, зникають, люди залишаються зі своїми проблемами і без вкладених коштів.

Так сталося і з інвесторами сумнозвісного львівського житлового комплексу Dolce Vita, розташованого на вулиці Залізничній, 7. Забудовник у першому кварталі 2017 року розпочав тут досить красивий та амбітний проєкт. При цьому дозвільну документацію отримавши лише на його частину. Завершення будівництва було призначене рівно за рік – на перший квартал 2018-го. Однак уже невдовзі після активного початку будівництво почало сповільнюватись. І незабаром на будмайданчику запанувала тиша: звівши заледве половину об’єкту, забудовник роботи припинив.

«Я помітила ще з літа, що кран не рухається й нічого тут не відбувається, – поділилася ще в 2019 році одна з інвесторів ЖК Dolce Vita Людмила Рейтер. – Звісно, я неодноразово дзвонила у відділ продажу. Мені відповідали, що ведуться внутрішні роботи. І все буде здано у передбачений термін».

Цю версію підтверджує інший інвестор – Віталій Шейко. За його словами, ще в грудні 2018 року на одному з популярних сайтів про нерухомість уже було зазначено інформацію про те, що будівництво ЖК Dolce Vita заморожене. «Ніхто нічого нам не повідомив, – обурюється він. – В одну мить і телефони у відділі продажів, і вебсайт Dolce Vita виявилися просто вимкненими».

Попри те, що кількома місяцями пізніше, взимку 2019 року, на зустрічі з обуреними інвесторами від представника забудовника все ще лунали обіцянки, що будівництво незабаром – вже в лютому – відновиться, цього таки не стається. Вкладники, усвідомлюючи шанси залишитись ошуканими, звертаються до правоохоронців та влаштовують мітинги. Згодом забудовник визнає, що самотужки не зможе завершити проєкт, звертається по допомогу до міської влади та разом із посадовцями згоджується на передачу проєкту іншому девелоперу – уже знаній на будівельному ринку Львова Корпорації Нерухомості РІЕЛ. На той момент, за словами пайовиків, було продано вже 250 квартир у шести секціях. Останню тоді ще навіть не почали зводити.

Проаналізувавши всі аспекти, експерти нового девелопера розробили іншу модель реалізації цього об'єкту й ухвалили рішення його добудувати. Так Dolce Vita став іще одним житловим комплексом, який розпочинав інший забудовник, а завершував уже РІЕЛ.

«Ми «зайшли» на цей об’єкт півтора роки тому, коли стало зрозуміло, що попередній забудовник потрапив у заскладні умови, найімовірніше – фінансові, – коментує Генеральний директор Корпорації Нерухомості РІЕЛ Ростислав Мельник. – За цей час ми завершили будівництво близько двох третин цього комплексу – станом на сьогодні ми вводимо завершений сегмент об’єкту в експлуатацію. Решту «здамо» до літа наступного року».

Станом на зараз житловий комплекс Dolce Vita – це два будинки на п’ять секцій, роботи в яких тривають без упину: у другому будинку вже завершено зведення каркасів обох секцій. Завершується мурування стін, встановлені вікна, висока готовність фасаду.

Усі три секції першого будинку завершено. Наразі триває процедура введення об’єкту в експлуатацію. Зовсім скоро щасливі власники офіційно отримають свої квадратні метри.

«Оскільки в 2019 році все виглядало занадто невтішно (за пів року після того, як будівництво було заморожене, – ред.), дехто з нас, звісно, втратив надію, що колись, в осяжному майбутньому, ми взагалі побачимо наші квартири збудованими, – ділиться враженнями дещо схвильована інвесторка ЖК Dolce Vita, що відмовилась назватись. – Ви просто уявіть собі: люди сплатили кошти, дехто взяв кредити, хтось позичив у родичів, друзів, а потім виявилося, що того, на що позичали гроші, ми не отримали, а повертати їх все одно треба! Уявіть себе в такій ситуації!»

Якби в ситуацію з ЖК Dolce Vita не включилася компанія, що має репутацію та історію, ця скандальна пригода могла би закінчитися для інвесторів трагічно, як і для багатьох тисяч ошуканих недобросовісними забудовниками покупців нерухомості. Лише станом на кінець липня 2021 року, за інформацією органів місцевого самоврядування, на Львівщині було 372 «недобуди» вартістю 3,6 млрд грн. Найбільше таких у Львівському районі, найменше – у Червоноградському. Станом на зараз у Львівській обласній державній адміністрації якраз працюють над укладенням чіткого переліку недобудованих об’єктів.

«Ми багато говоримо про об’єкти незавершеного будівництва, проте насправді не маємо повної картини, – зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик на літньому засіданні робочої групи щодо об’єктів незавершеного будівництва. – Останні переліки об’єктів, які ми отримали, показують, що самі ОМС до кінця не розуміють, що є на їхніх територіях та що з цим робити. Ми хочемо мати справді об’єктивну картину по області».

Відтак перед тим, як вкладати кошти у квадратні метри, завжди ретельно усе перевіряйте, а краще робити це з юристами та фахівцями сфери нерухомості.

P.S. Днями Верховна Рада ухвалила в першому читанні Законопроєкт №5091 «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». В ньому передбачено низку підходів, що значно ускладнять життя недобросовісним забудовникам. Зокрема, планується запровадити механізм реєстрації прав власності на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості – таким чином унеможливиться щонайменше перспектива хаотичної зміни проєктів у процесі будівництва без згоди на це інвесторів, та – що не менш важливо – практика кількаразового продажу одного й того ж об’єкта різним покупцям.

У КН РІЕЛ, зокрема, схвально прокоментували перспективи впливу цього документу на ринок нерухомості: він значно зменшить обсяги шахрайства в будівництві, переконують у девелопера, а значить – помітно спростить функціонування добросовісним гравцям ринку.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.