До переліку блогу

Як купити квартиру в іпотеку без початкового внеску?

01 жовтня 2021

Придбати власну квартиру мріє переважна більшість українців. На щастя, ринок нерухомості буквально перенасичений пропозиціями, тому завжди є з чого вибирати.

У виборі покупець може орієнтуватися на десятки параметрів: кількість кімнат, загальна площа житла, поверх, місто та район, вторинний або первинний ринок тощо. Але нерідко трапляється так, що людина хоче придбати житлоплощу в новому будинку, однак не має всієї суми. У такому випадку слід розглянути варіант із купівлею квартири на виплат без першого внеску.

Що таке «на виплат» і чи бувають квартири, які можна купити без першого внеску? Чому забудовники погоджуються на це і чи дійсно вигідно купувати житло в кредит від забудовника? Які переваги та недоліки купівлі житлоплощі на виплат? На всі ці та багато інших запитань відповімо в нашій статті.

ЖК «Містечко Підзамче. Брама» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Що таке початковий внесок?

Якщо людина купує квартиру на виплат, то в більшості випадків потрібен перший внесок. Для покупця нерухомості це чудова можливість стати власником квартири, не маючи всієї суми на руках. А для забудовника, який продає квартиру, початковий внесок демонструє серйозність намірів покупця.

Кредит на житло без першого внеску забудовник зазвичай надає на етапі будівництва. Причому виграють від цього обидві сторони. Покупець не тільки може придбати квартиру в новому будинку, виплачуючи її вартість поступово, впродовж кількох років, але ще й на старті продажу може вибрати одну з кращих квартир у майбутньому будинку. Для забудовника це додаткові інвестиції, які він отримує протягом усього часу будівництва. Деякі компанії навіть надають можливість купівлі квартири на виплат без першого внеску після здачі об'єкта. Але тут слід мати на увазі, що ціна квартири може зрости, тож розмір невиплаченої суми, ймовірно, суттєво збільшиться. Попри це, в більшості випадків купувати житло таким чином однаково вигідніше, ніж одразу платити всю суму.

ЖК «Містечко Підзамче. Вежа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Розмір першого внеску за квартиру

Розмір першого внеску залежить насамперед від політики всередині компанії-забудовника. Деякі з них беруть від 5% до 15%, інші не укладають договір на розстрочку, якщо покупець не внесе щонайменше 40% передоплати. Але чи завжди є сенс шукати варіант купівлі на виплат із мінімальним внеском або взагалі без нього?  

Простий приклад купівлі квартири без першого внеску. Вартість житла – 36 тисяч доларів, на виплат можна оформити на три роки (36 місяців). Покупець не робить першого внеску, але в такому випадку йому доведеться щомісяця вносити по $1000.

Щоб знайти в новобудовах квартири із невеликим першим внеском, краще звернути увагу на об'єкти на стадії котловану. На цьому етапі вартість квартири найнижча, бо інвестор (у цьому випадку – покупець) несе певні ризики. Саме на етапі котловану можна придбати квартиру за прийнятною ціною та з мінімальним початковим внеском.

Але необхідно зважати, що в багатьох ситуаціях вигідніше зробити якомога більший перший внесок. Пов'язано це з тим, що на етапі зведення будинку збільшуватиметься попит на квартири і ціни зростатимуть. Для людини, яка купує житло на виплат, вартість житла не заморожується, а так само зростає. Відповідно, розмір невиплаченої суми тільки збільшується. У зв'язку з цим експерти рекомендують усе-таки робити початковий внесок за житлову нерухомість, якщо така можливість є. І що більше грошей на початку буде внесено, то дешевше в результаті коштуватиме квартира.

Щоб мінімізувати ризики, пов'язані з купівлею житла на ранніх етапах будівництва, треба уважно підійти до вибору забудовника. Ось кілька корисних порад:

  1. Звертайтеся тільки до тих компаній, які вже давно на ринку й здали в експлуатацію досить багато об'єктів. Це гарантує, що перед вами надійна компанія з успішним досвідом будівництва.
  2. Почитайте в інтернеті відгуки інших покупців. Здебільшого відгуки найбільш інформативні, з них можна дізнатися про всі нюанси купівлі житла в того чи іншого забудовника.
  3. Здійсніть запит до Єдиного державного реєстру. Тут можна отримати інформацію про засновників компанії, переглянути види діяльності, перевірити забудовника на наявність непогашених боргів і чи не визнаний він банкрутом.
  4. Порадьтеся з рідними, друзями. Можливо, хтось із вашого оточення недавно вже купував квартиру на виплат і все пройшло добре. У такому випадку можна поцікавитися забудовником, вивчити інформацію про нього і, якщо все гаразд, звернутися до нього.

Якщо шукаєте новобудови з мінімальним початковим внеском, то слід розглянути варіанти будинків у Києві та Львові від Корпорації Нерухомості РІЕЛ. Із 2003 року компанія інвестує у великі проєкти, а за час свого існування побудувала понад 50 будинків, у яких зараз щасливо живуть сотні сімей.

ЖК «Компаньйон» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Купівля на виплат або кредит від забудовника без початкового внеску?

Багато людей часто плутають купівлю на виплат від забудовника з банківськими кредитами. Насправді ці два поняття не мають практично нічого спільного. Банк видає кредит під певний відсоток (у кращому випадку 20% вартості об'єкта на рік), а купити житло можна як у новобудові, так і на вторинному ринку. Банк заробляє на таких клієнтах, адже покупець оплачує кредитну послугу і в багатьох випадках йому доводиться віддавати банку суму більшу, ніж він заплатив за житло.

Розстрочка – це безвідсотковий кредит, що надається забудовником на нетривалий термін, здебільшого на час зведення будинку, орієнтовно десь два-чотири роки. Покупець може придбати житлову нерухомість без початкового внеску, але він у будь-якому випадку сплачує повну вартість квартири. Просто ці платежі рівномірно розподіляються на визначений термін. Однак, як уже було наголошено вище, квартира дорожчатиме, а разом із вартістю зросте й розмір виплат.

ЖК «Моне» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Переваги та недоліки купівлі з мінімальним або нульовим першим внеском

Не всі потенційні покупці житлової нерухомості це розуміють, але розстрочки з мінімальним або нульовим внеском мають не лише плюси, а й деякі мінуси. Постараємося з’ясувати все докладніше.

Переваги купівлі:

  • Можна виплачувати гроші за житло частинами. Це зручно в тих випадках, коли немає всієї суми на купівлю квартири, але є впевненість у своїх фінансових можливостях.
  • Мінімальні ризики. Якщо берете кредит на квартиру без початкового внеску або з мінімальним внеском, ви зменшуєте ризики втратити одразу всю суму в разі зупинки будівництва. Наприклад, покупець робить перший внесок у розмірі 5% вартості житла, то в разі непередбаченої ситуації він і втратить тільки ці 5%.
  • Фінансова вигода. Купуючи житло на виплат на початкових етапах будівництва, можна серйозно заощадити. У більшості випадків це вигідніше ніж купівля квартири одразу за всю суму в уже зданому в експлуатацію будинку.
  • Відсутні переплати. Оформивши купівлю квартири на виплат, покупець не платить відсотки, а лише виплачує вартість житла. Таким чином, він не витрачає зайвих грошей.

Недоліки купівлі:

  • Висока ймовірність подорожчання квартири. Якщо на старті продажу купити житло одразу за всю суму, то це на порядок дешевше, ніж купувати на виплат. Пов'язано це з тим, що квадратні метри у міру зведення будинку дорожчають. З одного боку, очевидно, що вигідніше одразу віддавати всю суму. А з іншого боку, завжди є ризики, тому, можливо, краще трохи переплатити, але мінімізувати ризики.
  • Необхідність здійснювати виплати у встановлений термін. Розстрочка – це завжди величезна відповідальність. Покупець повинен бути впевненим, що зможе вносити регулярні платежі. Необхідно передбачити всі можливі форс-мажори, мати невеликий запас грошей і тільки після цього оформляти купівлю на виплат.

Розстрочка на квартиру без першого внеску або з мінімальним внеском – це вдале рішення для тих людей, які не мають усіх коштів на купівлю житла. Придбання нерухомості на виплат менше б'є по кишені і покупець менше переживає за ризики, адже він не вносить одразу всієї суми.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.