До переліку блогу

Президент Корпорації Нерухомості РІЕЛ Ростислав Мельник щодо результатів минулого року

04 лютого 2021

Президент Корпорації Нерухомості РІЕЛ Ростислав Мельник відповів на запитання ЛУН щодо результатів минулого року

Які, на ваш погляд, відбулися найважливіші зміни на ринку нерухомості в минулому році?

Ринок в значній мірі залежав від кризи, зумовленої пандемією. І якщо початок пандемії (весна-2020) характеризувався певними панічними настроями серед потенційних покупців, їх активність впала, то вже у середині року – щойно було знято обмеження – відділи продажу майже всіх компаній, які не припиняли будівництва під час локдауну, констатували надвеликий притік покупців. Дав про себе знати відкладений попит. Ще одна риса минулого року – стрімкість у прийнятті рішень. У «мирні» часи покупці могли обирати свій варіант та готуватись до угоди місяцями. Криза спонукала до рішучості: термін прийняття рішення скоротився в рази. Принциповою зміною на ринку назвав би також перерозподіл між його сегментами. Обсяги затребуваної комерційної нерухомості значно скоротилися. Відновлення не буде швидким, а значить, ми потрапимо в нову реальність, де треба менше магазинів, готелів, офісів. Натомість попит на житло, яке може бути не лише місцем відпочинку й сну, а й робочою зоною, буде лише зростати.

Президент Корпорації Нерухомості РІЕЛ Ростислав Мельник
Президент Корпорації Нерухомості РІЕЛ Ростислав Мельник

Як вони вплинули на вашу компанію? Як ви відреагували на них?

Кожна криза – це й виклик для бізнесу, й шлях до оновлення. Ми оцінили свої можливості, побачили як змінився світ, змінили – певною мірою радикально – формат роботи та спілкування з клієнтами. Стали більш уважними до побажань та вимог свого покупця та до нових умов в яких опинився бізнес. Так, коли локдаун зупинив значну частину економіки та перемкнув всіх на дистанційне спілкування, ми прийняли рішення не припиняти роботу на жодному з майданчиків. Разом з тим , подякували собі за те, що вже давно ввели у компанії діджиталізацію всіх інших операцій: від документообігу до онлайн-екскурсій на будмайданчик чи у нову квартиру. Тож, підчас першого карантину ми тільки вдосконалили наші онлайн інструменти.

Ми запустили оновлений сайт Корпорації: це унікальний маркетплейс, де зібрана актуальна інформація про кожну квартиру, яка є в наявності у будь-якому нашому ЖК у Києві та Львові. Це значно спрощує та прискорює клієнтові вибір, заощаджує його час. Тепер не треба йти до відділу продажів, щоб обрати собі нерухомість, достатньо мати інтернет і зайти на сайт. Нарешті, ми залучили фінансові інститути (конкретно – ПРАВЕКС БАНК) і розпочали програму іпотеки – причому, вперше в Україні це беззаставне кредитування купівлі житла. Ми були першими, хто уклав електронну угоду купівлі-продажу квартири за допомогою електронного підпису клієнта, коли той знаходився закордоном.

Які, на ваш погляд, потрібні державні міри для подальшого розвитку ринку нерухомості у 2021 році?

Попит на житло в Україні ще довго буде високим, адже житлове питання не до кінця вирішене майже у половини українців. Відтак – держава має всіляко підтримувати будівельний сектор, який працює на зведенні житла, а також – населення, яке намагається поліпшити свої житлові умови. Щодо будівельної галузі: весь минулий рік вона перебувала у стані турбулентності – через параліч Державного архбудконтролю. Це спричинило не лише затримки у введенні об’єктів у експлуатацію, а дисбаланс на ринку в цілому. Отже, з боку держави забудовники очікують, передусім, наведення ладу у цій сфері. Впровадження чітких та прозорих правил гри для всіх учасників ринку. Вдосконалення законодавчої бази. Передбачуваності. Адже будь-яка турбулентність – це ризики для бізнесу, за які розплачується не лише бізнес, а й – опосередковано – кожен покупець.  

Щодо купівельної спроможності – вважаю, що держава має включати інструменти дешевої іпотеки, про яку влада говорить вже скоро рік. Іпотека під 7 чи 9% в теорії десь існує, але фактично скористатися нею можуть одиниці, тоді як потреба у житлі – це мільйони сімей. Переважна більшість банків пропонують кредити під 18-25%. До речі, ставки у Європі коливаються у коридорі від 0,65% (Данія) до 1,9% (Німеччина). Ось таких результатів повинні й ми прагнути.

Які зміни у цінах і умовах інвестування в новобудови варто очікувати покупцям у 2021 році?

Турбулентність на валютному ринку та врешті – зростання курсу долара – позитивно сприймуть  ті, хто зберігає заощадження в доларах та планує заробити, інвестуючи у новобудову. Їх частка збільшиться – за рахунок тих, хто минулого року працював в сегменті облігацій внутрішньої державної позики. Ймовірно, ця категорія мігруватиме на первинний ринок житла, адже цінові коливання дають прекрасну можливість заробити від 20-30% річних – за умови інвестицій в надійні забудови. Ростимуть і попит, і ціна. Ми прогнозуємо зростання цін на нерухомість мінімум на 10%, і цей ефект буде мультиплікувати з традиційною весняною девальвацією гривні. Поліпшення споживчих настроїв та загальносвітові інфляційні тенденції тільки збільшать цей ріст.

Ваш прогноз по столичному ринку новобудов на 2021 рік: з якими викликами і трендами зіткнеться?

Основним фактором, що впливає на ринок нерухомості, залишається пандемія COVID-19 та криза, що прийшла за нею. Назву тренди, які можна вважати глобальними:

  • зростання попиту на нерухомість середнього класу;
  • умови для роботи вдома і відпочинку поблизу житла;
  • створення інструментів для мінімізації контактів при укладанні угод купівлі / продажу.

Все це позначиться, в тому числі й на ціні на нерухомість, і на ситуації з інвестиціями в будівництво.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.