До переліку блогу

Ліфти в новобудові

03 лютого 2021

Сучасний житловий будинок важко уявити без ліфта. З його допомогою можна підняти на будь-який поверх меблі, дитячий візок, велосипед та інші важкі речі.

Вантажопідйомна машина є єдиним можливим варіантом переміщення для людей з інвалідністю, а також для стареньких і хворих. Тому її можна побачити не лише у висотних будинках, але й у житлових комплексах на кілька поверхів.

ЖК «Львівський Квартал» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Основні види ліфтів у новобудовах

За видом транспортованих вантажів ліфти в новобудовах поділяють на: 

  • пасажирські;
  • вантажопасажирські.

Пасажирські кабіни призначені для перевезення людей. У них дозволяється перевозити вантажі, якщо загальна вага пасажирів із вантажем не перевищує допустимої вантажопідйомності. Вантажопасажирські моделі вирізняються великими розмірами та збільшеним прорізом дверей. Вони призначені для перевезення пасажирів і великогабаритних вантажів. Ліфти різні за швидкістю руху. Вони бувають: 

  • тихохідними (до 1 м/с);
  • швидкохідними (1-2 м/с);
  • швидкісними (2-4 м/с);
  • високошвидкісними (вище як 4 м/с).

Високошвидкісні ліфти встановлюють у багатоповерхових будинках. Деякі з них здатні розвивати швидкість до 10 м/с. Сучасні вантажопідйомні машини тихіші, порівняно зі своїми попередницями. Їх виготовляють із вогнетривкого матеріалу. У кабінах встановлюють кондиціонери та відеоекрани. На кожному поверсі є покажчик руху, що допомагає мешканцям зрозуміти, коли приїде кабіна.

ЖК «Велика Британія» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Коли вмикають ліфт у новобудові

Підйомник особливо необхідний у процесі заселення до квартири, адже новоселам треба перевезти до нового житла свої речі та меблі, а також матеріали для ремонту. Якщо в будинку не працює ліфт, це неабияк затьмарює їхню радість від омріяного вселення. Завозити меблі та виконувати ремонтні роботи, користуючись сходами, надзвичайно складно. До кого звертатися, якщо ліфт не працює, багато людей не знають.

Ввімкнути підйомний механізм може організація, яка займається утриманням багатоквартирного будинку та управлінням ним (ОСББ). Саме вона укладає договір на обслуговування вантажного ліфта в житловому будинку. Вантажопідйомна машина має складну конструкцію, тому обслуговувати її можуть тільки висококваліфіковані фахівці. Однак якщо до будинку заселилися менше як 50% мешканців, укласти договір з обслуговувальною організацією ОСББ не може через відсутність потрібної суми, навіть якщо майже всі квартири продані. Багато інвесторів купують нерухомість для перепродажу, відповідно, вони не вселяються і не платять за обслуговування систем. Через це ввімкнення ліфта може бути перенесено на невизначений термін.

Іноді ОСББ не вмикає ліфт, щоб мінімізувати ризик його поломки. Адже одразу після заселення мешканці роблять ремонт і перевозять меблі. Вони можуть перевантажити машину та зламати її. Тому механізм запускають, коли основна маса новоселів благополучно заселиться. А ще підйомник може не працювати через невиконання будівельниками всіх робіт із його монтажу. Якщо не працює ліфт, куди скаржитися, не всі знають.

До кого звертатися, якщо ліфт не працює

У таких випадках треба звертатися до керівної компанії та до забудовника. У договорі повинні бути вказані терміни й умови введення в експлуатацію всіх інженерних комунікацій і систем. Якщо забудовник не виконує умов договору, слід звертатися до суду. Щоб не опинитися в подібній ситуації, укладайте договір із перевіреним забудовником.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.