До переліку блогу

Чи треба міняти проводку в новобудові?

27 січня 2021

Поки всі електроприлади справно працюють, власники квартири не замислюються над тим, у якому стані електропроводка.

Вони покладаються на автоматичні вимикачі, що захищають проводи від перевантаження та короткого замикання. Коли з часом автомат перестає спрацьовувати, мешканці не звертають на це уваги. Вони помилково вважають, що мережа працює без перевантажень. Однак автомат може не спрацювати через поломки. Незахищена електропроводка від перевантажень руйнується та починає іскрити. Вона може стати причиною пожежі, тому краще заздалегідь подбати про надійну та довговічну електропроводку.

ЖК «Америка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Переваги новобудов перед вторинною нерухомістю

У старих будинках проблеми з електропостачанням виникають дуже часто. За радянських часів люди використовували мало електроприладів, тому проводка в одній квартирі могла забезпечити електроживленням прилади загальною потужністю 1-3 кВт. У будинках з електроплитами мережі витримували навантаження до 7 кВт. Зараз же ми користуємося приладами, сумарна потужність яких значно вища. Тому мережі часто виходять із ладу.

Причиною частих перевантажень старої проводки також є матеріал, із якого вона зроблена. У будинках радянського періоду прокладено алюмінієві дроти. Через текучість металу місця з'єднання проводки швидко слабшають. Вони починають грітися, окислюватися та підгорати. Алюмінієві дроти в умовах високих навантажень і від нагрівання часто ламаються. Виявити місце пошкодження доволі складно. Як прокладена електропроводка в панельних будинках, ніхто точно сказати не може. Дуже часто мешканці випадково пошкоджують електрокабель, коли намагаються просвердлити в стіні отвір. Щоб знайти місце поломки, іноді треба зруйнувати поверхню не однієї стіни. Тому заміна проводки в панельному будинку за трудовитратами рівноцінна новому ремонту.

У новобудовах монтують електропроводку, що дає можливість забезпечити безперебійним і безпечним електропостачанням усі сучасні електроприлади, використовувані в побуті. Вона має необхідний перетин і достатню кількість електроліній. Крім основних ліній до розеток і вимикачів, будівельники прокладають додаткові лінії – до пральної машини, електроплити, кондиціонера, витяжки, посудомийної машини та бойлера. Система електромережі розробляється з урахуванням загальнобудинкового навантаження, телефонних ліній, системи пожежної безпеки. Оскільки з кожним роком у житлових приміщеннях використовується дедалі більше електроприладів, розрахунок потужності здійснюється із запасом. Тому в новобудовах електропроводка зазвичай функціонує безперебійно.

ЖБ Topolis від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Можливі проблеми з електропроводкою в новобудовах

Хоча у процесі будівництва сучасних будівель прокладають проводку, здатну витримати великі навантаження, іноді в новоселів виникають проблеми. Проводка в новобудові може мати менший перетин, ніж необхідно для підключення потрібних вам побутових приладів. Іноді зазначені в документах параметри не відповідають реальним характеристикам. У новій квартирі може бути замало електроліній. Трапляється, що розетки та вимикачі розташовані в незручному місці. У таких випадках варто поміняти проводку в квартирі.

Виконуючи самостійно монтажні роботи, можна правильно розрахувати потужність, підібрати потрібний перетин і провести електролінії найзручніше для себе. У процесі монтажу неодмінно слід виконувати креслення. Це допоможе згодом робити ремонт, не побоюючись пошкодити електрокабель.

А найкраще, звісно, звернутися по допомогу до фахівців, які працюють із забудовником. Тоді ви отримаєте і якість, і результат, і потрібне вам розташування мереж.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.