До переліку блогу

Новітні технології в будівництві

29 грудня 2021

Будівництво багатоповерхових будинків – складний, тривалий і відповідальний процес. Будівельні компанії намагаються зводити будинки таким чином, щоб вони були теплими, надійними, з хорошою звукоізоляцією і водночас побудованими з найменшими можливими витратами. Для цього забудовники дедалі частіше застосовують нові технології в будівництві багатоповерхових будинків.

Під час застосування сучасних технологій розробники ставлять кілька основних цілей:

  • Зробити будинок максимально якісним.
  • Скоротити час будівництва.
  • Зменшити витрати на зведення будинку.
ЖК «Шенген» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Які інноваційні зміни відбулися впродовж останніх років?

За останні 10-20 років у будівництві з'явилася величезна кількість технологій і рішень, до яких часто вдаються забудовники. Розглянемо кілька інноваційних змін, які зараз активно використовують українські розробники, а ще десять років тому про них в Україні майже нічого не було відомо:

  1. BIM (Building Information Modeling). Це інформаційне моделювання, що дає змогу оцінити рентабельність проєкту. Завдяки програмі забудовник може швидко підготувати необхідні документи, а також розрахувати прибуток, який він отримає від будівництва.
  2. Застосування 3D-принтерів для будівництва. Тільки передові будівельні компанії використовують принтери для виготовлення деяких елементів будинку. Але у світі вже є кілька будинків, побудованих виключно за допомогою 3D-принтера. Складність застосування цієї технології полягає у її високій вартості.
  3. Сонячні панелі на даху. Дедалі більше компаній використовують «зелену» енергію, щоб забезпечити нею будинки. Здебільшого повністю задовольнити потреби мешканців в електроенергії за допомогою сонячних панелей неможливо, але частково це можна зробити. Такий проєкт дає жителям можливість бути певною мірою незалежними від центрального енергопостачання міста. До того ж панелі мають величезний термін служби.
  4. Використання дронів. Із допомогою дронів можна сфотографувати з висоти, оцінити масштаби будівництва, знайти проблемні зони. Також дрон допомагає оцінити інфраструктуру поблизу та зробити кілька красивих рекламних фотографій для інвесторів. Ці апарати також використовують для безпеки. Якщо йдеться про великий об'єкт, то охоронцям доволі складно обійти його, тож цілодобове патрулювання дроном – відмінне рішення.

Є й інші нові технології в будівництві багатоповерхових будинків. Ми розглянули тільки найцікавіші й ті, до яких активно вдаються українські будівельні компанії.

ЖК «Америка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Стандарти

Нові технології в будівництві застосовують багато забудовників, зокрема й Корпорація Нерухомості РІЕЛ. Але чинні будівельні норми залишаються незмінними. У зведенні будинків використовують три основні технології:

  • Монолітна технологія. Її особливістю є використання знімної опалубки з дерев'яних панелей, пластику, пінопласту. Опалубку заливають готовою бетонною сумішшю, яку топчуть спеціальним будівельним вібратором. Щойно суміш стає повністю суха й затверділа, опалубка знімається. Завдяки цій технології житловий будинок виявляється надійним монолітним об'єктом, у якому підключені системи водопостачання, вентиляції, опалення, каналізації й електропостачання.
  • Панельне будівництво корпусу. Панельні багатоповерхівки – це конструкції з твердих залізобетонних плит, які останнім часом дедалі частіше замінюють так званими сендвіч-панелями (тришаровий виріб із двох шарів залізобетону й шару утеплювача між ними). В Україні за панельною технологією була побудована величезна кількість багатоповерхових будинків минулого століття. Зараз її застосовують багато розробників. Основною перевагою такої технології є висока швидкість будівництва, адже будинок зібраний як конструктор.
  • Технологія цегляного будівництва. Цегляні будинки тривалий час вважалися найкомфортнішими та найнадійнішими. Влітку вони мало нагріваються, а взимку забезпечують хорошу звукоізоляцію. Сьогодні технологія цегляного будівництва переважно використовується у зведенні будинків до 4-12 поверхів. Це пов'язано з високою вартістю таких будинків і не найвищими темпами будівництва. Крім того, у разі використання неякісної цегли та невідповідності вимогам кладки може бути порушена герметичність стін.
ЖК «Велика Британія» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Які нові технології активно використовують будівельні компанії?

Новітні технології в будівництві допомогли будівельним компаніям спростити багато процесів, а також досягти вищої якості. Багато технологій спрямовані на скорочення часу будівництва і, як наслідок, зменшення витрат.

  • Проникна гідроізоляція. Суть цієї технології полягає в просоченні бетону спеціальним розчином, що проникає в пори та кристалізується. Завдяки цьому блокується проникнення вологи, а термін служби будівлі значно збільшується.
  • Незнімна опалубка. Зараз ця технологія дуже популярна в будівництві будинків. Її перевагами є низька вартість житла і висока швидкість будівництва. Ця технологія забезпечує монолітні стіни, але саму опалубку знімати не треба.
  • Абсорбція смогу. Такі будинки поглинають усі шкідливі домішки, що осідають на поверхні будівлі. Зараз ця технологія активно використовується в Японії, але актуальна для будь-яких великих міст, зокрема й для Києва.
  • Натягнута арматура. Це метод загартовування сталі, завдяки якому арматура виявляється надпотужною і здатною витримувати величезні навантаження. Така технологія дедалі частіше використовується у зведенні будівель із великим навантаженням на стіни та стелю.

Запитання і відповіді

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.