До переліку блогу

Що таке дворівнева квартира?

24 грудня 2021

Одним із найбільш неоднозначних варіантів житла на ринку житлової нерухомості є, звісно ж, дворівневі квартири. Деякі люди всіляко їх уникають, намагаючись вибрати приблизно таку ж за площею квартиру, але з одним рівнем. Інші покупці цілеспрямовано шукають саме таку житлову площу.

Сьогодні в Україні через високу вартість і складнощі реалізації проєкту не так багато забудовників, які пропонують цей варіант житла.

То які ж особливості таких квадратних метрів, якими перевагами можуть похвалитися дворівневі квартири і чи є якісь недоліки в такому житлі? Спробуємо все з’ясувати.

ЖК Ok'Land від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Який вигляд має дворівнева квартира?

Як зрозуміло з назви, такі квартири мають два рівні. Насправді зовні вони нічим не відрізняються від двоповерхових таунхаусів, за винятком того, що їх власник не має своєї ділянки. Важливим елементом такого житла є сходи, що ведуть на другий поверх. Вони зазвичай займають значну частину простору, а планування квартири залежить від їх розташування. Також особливістю цього житлового простору є те, що хоч би яким сильним було бажання, а перенести кухню або ванну кімнату в інше місце не вдасться, адже є чіткий зв'язок із комунікаціями. Те саме стосується й сходів.

Квартири на двох рівнях зазвичай вирізняються великою кількістю вільного простору, адже через високу стелю здається, що житло просто величезне.

Дворівнева квартира – ідеальний варіант для тих, хто хоче отримати житло з чітким поділом. Наприклад, діти можуть жити на першому поверсі, а батьки – на другому. Або перший поверх можна використовувати для прийому гостей, приготування їжі та сімейних посиденьок, а другий поверх – для відпочинку і сну.

Чи зручно жити в дворівневій квартирі?

Складно сказати, наскільки зручно жити в дворівневій квартирі, адже все залежить від індивідуальних уподобань і звичок кожної людини. Якщо говорити про велику сім'ю, в якій у кожного різний графік, то хорошим рішенням стане дворівнева квартира. Але якщо житло купується для людей у віці або з проблемами у здоров'ї, то наявність другого рівня стане тільки мінусом. За один день людині може знадобитися спуститися та піднятися сходами десятки разів, що, певна річ, фізично доволі складно.

ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Планування

Запорукою комфортного проживання є правильне планування дворівневої квартири. У більшості випадків санвузол, кухня та обідня зона розташовані на першому поверсі. Також є диван для гостей і перегляду телевізора. На другому поверсі облаштована головна спальня. Як уже зазначалося, провести масштабне перепланування доволі складно, оскільки перенести комунікації на інший рівень не вдасться.

Важливим елементом квартири з двома рівнями є сходи. Щоб оптимізувати місце, зазвичай їх роблять гвинтовими і не дуже масивними. Причому зовнішній вигляд домівки багато в чому залежить від того, які сходи на вигляд і з якого вони матеріалу. Наприклад, якщо ви хочете облаштувати інтер'єр у стилі хай-тек, скляні сходи стануть відмінним варіантом. Якщо ви віддаєте перевагу класиці, то найкраще впишуться лаконічні дерев'яні. Якщо хочете облаштувати простір у стилі лофт, для нього підійдуть металеві сходи.

Ще однією важливою особливістю є те, що перший і другий рівні не обов'язково повинні бути пов’язані між собою одним стилем. Це дає додаткові можливості в облаштуванні житлового простору.

ЖК Nordica Residence від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Дворівнева квартира: плюси та мінуси

Основні переваги проживання в дворівневій квартирі:

  • Збільшена житлова площа. Якщо людині подобається відчуття свободи, великий і світлий простір, то дворівнева квартира – відмінне рішення.
  • Зонування. Комфортне зонування та велика зона відпочинку підсилюють позитивні враження від квартири з двома поверхами. Водночас власник такої квартири може реалізувати будь-які дизайнерські ідеї.
  • Можливість встановлення величезних панорамних вікон. Щоб максимально насолоджуватися приголомшливими видами з вікна, можна встановити вікна на всю висоту квартири.
  • Економія на меблях. Дворівневі квартири, навіть із мінімальною кількістю меблів, доволі функціональні та комфортні.
  • Можливість облаштувати камін. Щоб забезпечити собі максимальний комфорт і відчуття перебування в приватному будинку, можна встановити камін. Але для цього повинні бути необхідні технічні умови та дозволи.
  • Нагорі немає сусідів. Багато людей постають перед такою проблемою, як шумні сусіди зверху, які постійно пересувають меблі, роблять ремонт або просто тупотять. У дворівневому житлі така проблема не виникає, оскільки сусідів зверху просто немає.
  • Високий статус. Порівняно з квартирами зі стандартним плануванням, у дворівневій квартирі виникає відчуття, що ви живете в приватному будинку в центрі міста.

На жаль, квартири з двома рівнями мають і недоліки:

  • Наявність сходів. Якщо в квартирі живуть люди похилого віку або люди з проблемами зі здоров'ям, то сходи можуть стати серйозною перешкодою.
  • Складність вибору відповідного варіанта. Дворівневих квартир на ринку нерухомості не так уже й багато, тому знайти житло з хорошим для себе розташуванням і бажаними характеристиками – завдання не з легких.
  • Великі витрати на комунальні послуги. Щоб оплатити опалення взимку та кондиціонер влітку, доведеться викласти багато грошей. Через великий вільний простір обігрівати або охолоджувати таку площу вкрай складно. Крім того, в Україні власникам таких квартир додатково потрібно платити податок на розкіш.
  • Необхідність ремонту в двох ванних кімнатах. Багато дворівневих квартир мають дві ванні кімнати: на першому та на другому поверсі. Відповідно, ремонт доведеться робити в обох.
  • Складність пошуку покупців і орендарів. Якщо ви хочете продати дворівневе житло або здати його в оренду, то зробити це буде не так просто.

Як і будь-яке інше житло, дворівневі квартири мають свої недоліки та переваги, які слід ретельно аналізувати у процесі вибору. Переважно такі квартири купують заможні люди, які можуть дозволити собі житлову площу з двома рівнями.

Запитання і відповіді

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.