До переліку блогу

Завтрашні технології працюють в РІЕЛ уже сьогодні: як в одному ноутбуку проєктувати, обраховувати, зводити і контролювати величезні будівельні об’єкти

30 грудня 2021

Нещодавно Корпорацію Нерухомості РІЕЛ було запрошено взяти участь у ІІ Міжнародному ВІМ-форумі «BIM2UKRAINE. STEP2» – знаковому івенті, вдруге організованому клубом The Wall-Ukraine, що об’єднує представників міжнародних та українських бізнесів, державних управлінців, економістів і громадських діячів, зацікавлених у глобальному розвиткові суспільства: від певної особистості чи окремого проєкту до навіть цілої держави.

Головна ідея форуму – дослідження як приватного, так і державного досвіду та обговорення підходів застосування ВІМ-технологій (Building Information Model) – інструментів моделювання будівельного об’єкту.  

Цього разу зустріч зібрала понад 200 експертів у галузі цифрових технологій для автоматизації бізнес-процесів. Сторону нашої держави презентували представниці одразу двох установ – Міністерства розвитку громад і територій та Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку й містобудування. Вони говорили про підходи до державного регулювання цифрового будівництва.

Український бізнес – зокрема, девелоперів – представляла і КН РІЕЛ. Ми ділилися своїм досвідом застосування інноваційних рішень для контролю будівництва: від етапу проєктування будівлі до навіть етапу її обслуговування компанією-управителем уже після введення в експлуатацію.

Якщо коротко, то завдяки цим технологіям ми можемо реалізувати будь-який наш об’єкт віртуально – тобто, ще задовго до його фактичного завершення. Проєктанти, працюючи в ВІМ, знижують ризики некоректних проєктних рішень. Таким же чином зводиться нанівець некоректність обсягів проєкту, а відтак і бюджету. Мінімізується вірогідність відхилення від строків будівництва. І для того, щоб звести нанівець ці ризики, ми прийшли до використання цілої низки інструментів: зокрема, проєктування в REVIT, використання можливостей NEVISWORKS, аналітика процесів у Power BI.

В КН РІЕЛ усі ці інструменти об’єднані в єдину ERP-систему – систему керування ресурсами – і мають цілу низку проміжних контрольних точок і кодів, завдяки чому вся інформація автоматично передається між усіма системами.

На практиці це виглядає, приміром, так: коли ми отримуємо від проєктанта модель об’єкта, ми її трансформуємо через NEVISWORKS в Excel-таблицю, вилучаючи звідти увесь перелік та обсяги основних робіт і матеріалів. Це нам дає можливість сформувати базовий варіант кошторису, який лягає в основу нашого бюджету. Інженери профільних відділів перевіряють отримані результати, додають ті матеріали, що не враховані в ВІМ – тобто, другорядні – і ми отримуємо більш-менш коректний бюджет. Після цього ми спільно з проджект-менеджерами автоматично завантажуємо ці дані у PROJECT і отримуємо план-графік виконання робіт.

Далі – вже питання контролю показників по картці проєкту: у наших звітах ми бачимо, приміром,  базові терміни завершення проєктів та уточнені терміни їх реалізації – так ми розуміємо, чи є часові відхилення і чи виникнуть через це додаткові видатки. Тут же – дані з місячного планування, аналіз завдань, які треба виконати, кількість завершених завдань, порівняння продажів тощо – це достатня аналітика, аби приймати рішення й рухатись далі в проєкті.

Маючи якісну ВІМ-модель, ми використовуємо її в майже всіх наших бізнес-процесах. В процесі будівництва – завдяки можливості візуалізувати складні проєктні рішення для виконавців-будівельників. Тож, коли у нас виникають питання, що будуємо й як будуємо, ми завжди можемо на це в прямому сенсі слова подивитись. Окрім того, ми можемо якісно розпланувати в часі будівельно-монтажні роботи, здійснити розподіл матеріалів та їхньої вартості – тобто якісно розподілити і фінансовий, і трудовий ресурс.

В маркетингу – зокрема, для нашого вебсайту. Там кожен із користувачів може, приміром, з телефона «оглянути» будь-який наш об’єкт у будь-якому місті присутності, обрати актуальне на цю мить планування, конкретний поверх і зробити остаточний  вибір. Такі можливості на сайті забезпечені теж завдяки ВІМ-моделі.

Завдяки ВІМ ми можемо дуже вчасно, дуже оперативно реагувати на зміни, які відбуваються з об’єктом. Станом на зараз, маючи проєкти, які ми добудовуємо без застосування інструментів Building Information Model, і ті, над якими ми працюємо вже в ВІМ, ми справді відчуваємо велику різницю в перебігу й оперативності їхніх бізнес-процесів. Приміром, у кейсі, коли проєктна документація приходить до нас у профільний відділ у 2D, на папері: поки вона дійде до наших відділів продажу, квартира вже цілком імовірно продана із старим плануванням. Натомість у наших проєктах в ВІМ ми ці зміни відстежуємо набагато скоріше, уникаємо дуже багатьох ризиків і помилок. І це для нас – дуже суттєва точка ефективності.

Любомир Голубовський, Виконавчий директор Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Звісно, наша подальша мета – іще глибша інтеграція цифрових технологій у життєдіяльність наших проєктів. Адже застосування BIM на будівництві складно переоцінити - це відкриває багато можливостей: від швидкого реагування на зміну проєктних рішень до можливості формування ТЗ на закупівлю матеріалів Так само можна буде залучити до співпраці в реальному часі й партнерів – зокрема, тих, що здійснюють технічний нагляд. Також BIM-модель буде чудовим інструментом на етапі експлуатації будинку управителем – зокрема, при плановому обслуговуванні та проведенні ремонтних робіт.

Головна перевага застосування BIM-технологій і для нас, девелоперів, і для клієнтів – це можливість досягти максимальної відповідності характеристик майбутнього об’єкта вимогам замовника. Для цього ми в КН РІЕЛ готові й надалі інтегрувати інформаційні технології та нарощувати застосування ВІМ на всіх етапах наших будівництв.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.