До переліку блогу

Вигода купівлі квартири в споруджуваному будинку

20 листопада 2021

Купівля квартири – це важливий і відповідальний крок для будь-якої людини. Водночас будь-який покупець, незалежно від наявного бюджету та мети придбання житлової нерухомості, зацікавлений у тому, щоб купити житло якнайдешевше.

Один зі способів зробити це – вибрати квартиру на етапі будівництва. Забудовники починають продавати квартири задовго до того, як будинок буде зданий в експлуатацію. Причому вони мають на це повне право, адже, згідно із законодавством, продаж можна починати одразу після отримання дозволу на будівництво.

Забудовники продають квартири на етапі будівництва з кількох причин:

  1. Покриття частини витрат. Іншими словами, покупці виступають у ролі інвесторів, які буквально скидаються грошима, щоб компанія-підрядник побудувала для них новий будинок. І багато забудовників на ранніх етапах будівництва навіть продають квартири на виплат із мінімальним початковим внеском.
  2. Гарантія того, що всі квартири або велика їх частина будуть розпродані. Починаючи зведення нового будинку, будь-яка компанія хоче отримати хоч якісь гарантії, що проєкт принесе прибуток. А найкращий спосіб переконатися в цьому – почати продавати квартири.
  3. Отримання доходу тут і зараз. Будівництво – процес тривалий, зокрема якщо йдеться про великий житловий комплекс із кількома будинками та внутрішньою інфраструктурою. Мало компаній мають такий бюджет, щоб протягом кількох років, поки триває будівництво, лише вкладати гроші. Саме тому забудовникам доводиться продавати квартири практично одразу, щойно починається будівництво.
КБ «Вілла Погулянка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Етапи будівництва ЖК

Зведення нового будинку – процес тривалий. Навіть забудовники з багаторічним досвідом часом затягують будівництво через не залежні від них обставини. Тому ще до ухвалення рішення про купівлю квартири на етапі будівництва треба розуміти, які етапи проходить забудовник, перш ніж будинок буде готовий для проживання:

  • Пошук відповідної ділянки. Після того як забудовник знайде відповідне місце, він викуповує землю в міста або орендує її.
  • Геологічний аналіз території, розроблення архітектурного та інженерного проєктів, отримання експертних висновків, узгодження проєкту в державних органах.
  • Оформлення офіційного дозволу на будівництво. Подання документів до органів державного нагляду.
  • Підготовка ділянки під будівництво. Для цього її вирівнюють, зносять старі споруди (якщо вони є), вивозять сміття тощо.
  • Безпосередньо будівництво житлового будинку, підключення всіх необхідних інженерних мереж.
  • Здача будинку в експлуатацію.

На будь-якому з цих етапів із різних причин можуть виникнути складнощі, що зумовлять затримки у здачі будинку в експлуатацію. Через це вселитися в квартиру в споруджуваному будинку не завжди вдається в заплановані терміни.

Часто можна почути про те, що продають квартири на стадії котловану. Це означає, що житло реалізовується вже на початкових етапах будівництва. Тобто забудовник, умовно кажучи, тільки викопав котлован під заливання фундаменту, але квартири в майбутньому будинку вже активно продає.

Якщо розглядати питання зведення будинку з погляду цінової політики, то весь процес можна розділити на такі етапи:

  • Від котловану до перших трьох поверхів. Для найбільшої економії коштів купувати квартиру краще саме на цьому етапі. Потенційний покупець може приїхати на об'єкт, щоб подивитися, як тривають підготовчі роботи та що вже встиг зробити забудовник. Серйозні компанії готові показати не лише документацію та надати планування майбутніх квартир, але й провести повноцінну презентацію з використанням 3D-моделювання та цифрових технологій.
  • Будинок побудований до половини. На цьому етапі ціни на квадратні метри починають рости, бо вже зрозуміло, що забудовник планує виконати взяті на себе зобов'язання. Зростання цін у відсотковому співвідношенні може навіть залежати від того, чи вкладається компанія у встановлені терміни.
  • Новобудова готова до введення в експлуатацію. На цьому етапі будинок уже зведений і підключений до інженерних мереж. Забудовнику можуть залишатися дрібні роботи, які він виконає найближчим часом. Уже на цьому етапі покупцям доведеться заплатити практично повну вартість житла.
  • Будинок зданий в експлуатацію. Цей етап не найвигідніший для покупця, адже після здачі будинку в експлуатацію вже точно доведеться заплатити повну ринкову вартість за один квадратний метр. Переважно квартири на останніх двох етапах купують люди, які не особливо обмежені в грошах або хочуть вселитися у свою нову квартиру в найкоротші терміни.
ЖК «Велика Британія» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Вигода купівлі квартири в споруджуваному будинку

Згідно зі статистикою, більше ніж половина квартир у новобудовах викуповується ще на етапі котловану або до того часу, як буде збудована половина житлового комплексу. Цілком очевидно, що це пов'язано з безсумнівною вигодою для покупця. Адже що раніше купити житло, то дешевше воно коштуватиме. Пояснюється це насамперед ризиками, на які йдуть інвестори (покупці).

Є кілька причин, чому багатьох людей цікавить квартира в будинку, що зводиться. Переваги купівлі житлової нерухомості на ранніх етапах будівництва:

  1. Економія грошей. Вартість квартири на нульовій стадії завжди нижча. Як уже зазначалося, на ранніх етапах житло завжди продається із великими знижками, і з кожною стадією будівництва житлового комплексу або нового будинку ціни на квадратні метри тільки зростатимуть. Із цієї причини, якщо потрібно максимально вигідно придбати квартиру, то слід розглянути можливість купівлі житла в будинку, що зводиться.
  2. Можливість вибрати квартиру потрібної площі та планування. Що раніше звернутися до відділу продажу, то більше доступних варіантів матимете. Якщо стати одним із перших покупців, то можна купити квартиру з кращим розташуванням. Покупець може вибрати не тільки поверх, планування та кількість квадратних метрів, а й те, куди виходитимуть вікна, в якому під'їзді буде квартира і так далі. Іншими словами, для перших покупців вибір завжди багатший, а отже, вони підберуть квартиру, що оптимально відповідатиме їхнім вимогам і побажанням. Крім того, можна одразу придбати собі паркомісце. А якщо викупити кілька паркомісць, то після заселення будинку їх можна буде здавати в оренду сусідам або перепродати за вигідною ціною.
  3. Можливість отримання розстрочки від забудовника на вигідних умовах. Не є таємницею, що забудовники зацікавлені в продажу квартир на ранніх етапах будівництва, і для залучення інвесторів вони не лише знижують ціни на квадратні метри, а й надають покупцям розстрочку. Це безвідсотковий кредит, що видається в середньому на 1-3 роки (переважно розстрочку оформляють до завершення зведення будинку). У виграші залишаються обидві сторони. Покупець може придбати житло одразу, не маючи на руках всієї суми. А забудовник продає ще одну квартиру. Наступна перевага купівлі житла на виплат у тому, що не треба додатково оформляти жодних документів або надавати, наприклад, довідку про доходи. Житло переходить у власність покупця тільки після виплати повної вартості квартири.
ЖК «Ярославенка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Чи є ризики в купівлі квартири на етапі будівництва?

Треба усвідомлювати, що купівля квартири на етапі будівництва – це завжди певні ризики. Низькі ціни на житлову площу якраз і пов'язані з тим, що покупці ризикують. Попри підписаний договір і всі гарантії забудовника, на етапі котловану будинок можна подивитися тільки на папері. Фізично квартир ще немає, тому інвестори не можуть бути стовідсотково впевнені, що новобудову вчасно здадуть в експлуатацію і що її взагалі добудують.

В Україні за останні 15 років було кілька резонансних випадків, коли люди заплатили гроші за квартири, а забудовник у результаті так і не здав будинок в експлуатацію, залишивши інвесторів і без грошей, і без житла. З цієї причини експерти рекомендують купувати квартири на етапі забудови тільки у перевірених і надійних забудовників із хорошою репутацією, які вже не один рік займаються будівництвом і продажем квартир.

Якщо хочете купити житлову нерухомість на етапі котловану за низькою ціною, то для цього можна звернутися до Корпорації Нерухомості РІЕЛ, заснованої ще в 2003 році. За цей час вона зарекомендувала себе як надійний партнер на ринку нерухомості України. За роки своєї роботи компанія успішно реалізувала понад 50 об'єктів у Києві та Львові.

Вартість житла на етапі будівництва

Вартість житла в будинку, що зводиться, безпосередньо залежить від того, на якому етапі будівництва укладати договір. Безумовно, конкретна ціна за 1 м2 житлової площі залежить від безлічі факторів, зокрема й від фінансової політики забудовника. Однак якщо розглядати це питання з погляду економії, то після здачі будинку в експлуатацію доведеться заплатити 100% його вартості.

Якщо купувати житло в той момент, коли зведена лише половина будинку, можна заощадити приблизно 20-30%. Найбільша економія буде в тому випадку, якщо забудовнику ще не вдалося продати значну частину квартир або він добряче не вкладається в терміни будівництва.

Найвигідніше купувати квартиру на стадії котловану. У такому випадку економія може становити до 50%. Тобто якщо повна вартість квартири – 50 тисяч доларів, то на стадії котловану за неї треба буде заплатити лише 25 тисяч. Вигода очевидна.

ЖБ Topolis від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Як купити квартиру в споруджуваному будинку?

Купівля квартири в споруджуваному будинку нічим не відрізняється від придбання житла в уже зданій в експлуатацію новобудові. Треба підібрати оптимальний будинок, розташування якого вас повністю влаштовує. Після цього звернутися до відділу продажу, попросити всі необхідні документи, подивитися планування та вибрати відповідну квартиру. І потім залишається тільки підписати документи та внести потрібну суму.

Ось кілька порад, щоб мінімізувати ризики та купити квартиру на дійсно вигідних для себе умовах:

  1. Звертайтеся тільки до перевірених і надійних забудовників. Після вибору житлового комплексу поцікавтеся забудовником: почитайте відгуки, подивіться здані об'єкти, перевірте компанію за реєстрами тощо.
  2. Перевірте всі дозволи, подивіться проєкт.
  3. Дізнайтеся, коли планується здача будинку в експлуатацію. Наприклад, якщо забудовник запевняє, що через місяць збудує вже три поверхи, а насправді на ділянці ще навіть не залитий фундамент, то це серйозний привід замислитися.
  4. Особисто відвідайте будівельний майданчик. Відвідувати його рекомендується протягом 2-3 тижнів, щоб простежити, як триває будівництво. Серйозні компанії переважно не допускають великих простоїв. А якщо в гарну погоду в робочі дні на будмайданчику працюють усього кілька людей, то це наштовхує на думку про несерйозність забудовника або про брак коштів.
  5. Подивіться, який вигляд має квартира в будинку, що зводиться. Завдяки сучасним технологіям тепер маєте змогу одразу побачити, яким буде ваше житло. Зазвичай забудовники готують повноцінну презентацію, а покупець може роздивитися свою майбутню оселю в 3D. Це найкращий спосіб оцінити квартиру, в якій ви житимете.

На якому етапі будівництва купувати житло, кожен вирішує сам. Треба лише відповісти самому собі на кілька простих запитань:

  • Скільки грошей я готовий витратити і чи хочу я заощадити?
  • Чи готовий я піти на ризики?
  • Наскільки терміново мені потрібна квартира і чи готовий я почекати із заселенням кілька років?
  • Чи є в мене на руках уся необхідна сума, чи краще купити квартиру на виплат?

Відповівши на ці запитання, вже можна ухвалювати остаточне рішення про те, на якому етапі зведення нового будинку краще купувати житло.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.