До переліку блогу

Придбання паркомісця в Києві – вигідно чи ні

25 листопада 2021

Ні для кого не секрет, що в Києві величезна проблема з паркувальними місцями. Причому стосується це не тільки центру, але й часто навіть спальних районів. Брак місць під автомобілі доходить до абсурдних ситуацій, коли мешканець одного будинку змушений паркувати свою машину за кілька кварталів біля іншого будинку й щодня їздити по неї метро або іншим громадським транспортом.

Плачевна ситуація з паркомісцями в Києві склалася з банальної причини: коли місто активно розбудовувалося, машин було в десятки й сотні разів менше. Відповідно, багато вулиць і будинків проєктувалися без огляду на те, що майже в кожній сім'ї буде автомобіль, а в багатьох родинах ще й не один.

Імовірний вихід із цієї ситуації – купити собі паркомісце. Але не всі кияни впевнені в тому, що покупка дійсно того варта. Спробуємо це з’ясувати.

ЖК «Шенген» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Для чого потрібне паркомісце?

Здавалося б, відповідь на це запитання очевидна. Однак тут не все так однозначно. Насправді придбати паркомісце можна з двох причин:

  1. Для власного користування. У такому випадку оптимальним варіантом є купівля місця у дворі свого будинку. Це зручно з усіх поглядів. По-перше, автомобіль завжди буде на очах. По-друге, не доведеться долати великі відстані від будинку до машини й назад. По-третє, більшість дворів новобудов огороджені та добре охороняються, а отже, сторонні навряд чи потраплять на територію будинку.
  2. Як вигідну інвестицію. Поширені ситуації, коли майбутні мешканці новобудов не тільки купують квартиру на етапі котловану, а й встигають придбати одразу кілька паркувальних місць. Одне або два місця вони використовують самі, а решту можуть здавати в оренду іншим мешканцям будинку, які куплять квартиру трохи пізніше. Якщо квартири в будинку користуються попитом, то це справді вигідне вкладення грошей, зокрема якщо йдеться про будинки преміум- і бізнес-класу.

Вартість паркувальних місць може варіюватися в широких межах. Наприклад, в елітному Печерському районі, де, мабуть, справи з парковками найбільш кепські, вартість паркомісця на 15-20 квадратних метрів може сягати 60 тисяч доларів. Це величезна сума, і за такі гроші у спальних районах Києва можна купити гарні апартаменти. Якщо говорити про центральні райони міста, то найдешевше паркомісце можна знайти в Голосіївському районі. Але навіть воно обійдеться щонайменше в 20-25 тисяч американських доларів. Середня ціна по місту на паркомісця – приблизно $40 000.

ЖК Forward від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Чи варто купувати паркувальне місце в Києві?

Насправді кияни, які мають фінансову можливість інвестувати в паркінг, навіть не задаються цим питанням, адже тут усе очевидно. Якщо є гроші та відповідне місце, то вкладатися варто обов'язково. Однак, на жаль, не в усіх новобудовах міста можна знайти місце для свого автомобіля.

Якщо мешканець будинку вчасно не потурбувався про це, він може залишитися банально без парковки. Причому складнощі можуть виникнути навіть з орендою відповідного місця. Найчастіше це пов'язано з тим, що багато забудовників зводять будинки, плануючи 1,5 паркомісця на одну квартиру. Водночас в одній сім'ї може налічуватися три або навіть чотири автомобілі, і їх треба десь паркувати. Відповідно, місць на паркінгу вистачить не всім. Але якщо говорити про нові будинки, які збудувала або будує Корпорація Нерухомості РІЕЛ, то в них зазвичай вистачає паркомісць для всіх жителів. А ще зараз діє акція: «Власний паркінг на виплат до 5 років».

Якщо є можливість інвестувати в подібній ситуації, то слід робити це неодмінно. Величезний плюс у тому, що коли всі паркомісця будуть розкуплені й залишаться мешканці, яким їх не дісталося, можна виставляти практично будь-яку орендну плату за одне місце. Багато мешканців просто не матимуть іншого варіанту, як погодитися на таку пропозицію. Якщо говорити про будинки економкласу, то ситуація тут не дуже відрізняється. Сьогодні попит на паркувальні місця просто величезний, адже автомобілів у місті дедалі більше, а вільного місця щоразу менше. Відповідно, проблем із пошуком орендарів не виникне.

ЖК «Голоські Кручі» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Терміни окупності

Терміни окупності такого вкладення залежать від безлічі чинників: район, тип будинку, кількість парковок поблизу, територія охороняється чи ні, кількість квадратних метрів тощо.

Порахуємо терміни окупності за середнім значенням. Якщо купити паркувальне місце за 40 тисяч доларів у центрі міста, то його можна буде здавати в оренду приблизно за 200 доларів на місяць. Дохід становитиме 6% на рік. Тобто заробляти вдасться по $2400 на рік. Термін окупності – 17 років. І це не береться до уваги чимраз більший попит на паркомісця та зростання цін на їх оренду.

З огляду на період окупності та надійність такого вкладення грошей, інвестиції в паркомісця нічим не гірші за інвестиції в нерухомість.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.