До переліку блогу

Що потрібно знати про технічні деталі при купівлі квартири в новобудові?

20 листопада 2020

Більшість людей купують житло один раз в житті, тому до його вибору треба поставитися дуже відповідально. Якщо нова квартира буде мати істотні недоліки або дефекти, життя в ній може стати нестерпним. Багато будівельних компаній акцентують увагу покупців тільки на перевагах своєї нерухомості. Недоліки ж не виставляють напоказ або ретельно приховують.

Тому краще заздалегідь з'ясувати, що потрібно знати при покупці квартири в новобудові. Це допоможе вчасно виявити недоробки будівельників. Оцінювати стан майбутнього житла потрібно вже на першому етапі його будівництва.

Початок будівництва

Перед початком будівництва забудовник складає проектну документацію. У ній містяться текстові та графічні матеріали, що визначають архітектурні, функціонально-технологічні, інженерно-технічні та конструктивні рішення, що використовують при будівництві конкретного об'єкта нерухомості. Купівля квартири від забудовника починається зі складання договору. Договір є основним документом, який регулює взаємовідносини покупця і фінансової компанії (управителя). У свою чергу, управитель здійснює свою діяльність на основі угоди із забудовником.

Інвестор повинен уважно прочитати всі пункти договору і ознайомитися з випискою з технічної документації в альбомі продажів. Він також має право дізнатися, чи є у будівельній компанії технічні умови на проведення робіт від енергопостачальних компаній.

Проектна документація дозволить майбутньому власнику житла отримати інформацію про будівельні матеріали, з яких буде споруджено будинок. Після оздоблювальних робіт буде складно визначити, з чого і за якою технологією побудовані зовнішні і внутрішні стіни. Макет будови допоможе замовнику оцінити розташування квартири і вид з вікна. Поки будівельні роботи не розпочаті, треба впевнитися, що забудовник отримав всі необхідні дозволи від організацій, які мають на даній ділянці свої комунікації. Якщо будівлю буде побудовано без дозволів, її можуть згодом не підключити до газорозподільних, водопровідних або опалювальних мереж.

Завершальний етап будівництва

Багато людей не знають на що звернути увагу, купуючи квартиру. Вони переконуються, що будівельні роботи виконуються в строк, і на цьому заспокоюються. Однак покупець обов'язково повинен перевірити якість будівництва після його завершення. Йому треба оглянути місця з'єднання стін і перекриттів. На поверхні панелей і перекриттів не повинно бути тріщин і патьоків.

Огляд квартири після оздоблювальних робіт

Оцінка оздоблювальних робіт є дуже важливою при покупці елітного житла. Адже від якості обробки багато в чому залежить вартість такої нерухомості. Покупцеві треба уважно оглянути оздоблювальні матеріали та системи, встановлені в квартирі. Їх характеристики повинні відповідати параметрам, зазначеним в договорі і проектній документації. Деякі забудовники встановлюють більш дешеві батареї, системи вентиляції, склопакети, дверні та віконні конструкції, щоб заощадити. Побіжного огляду зазвичай буває недостатньо, щоб помітити підробку. Перевірити якість оздоблювальних робіт допоможуть фахівці. Їх поради при купівлі квартири в новобудові будуть дуже корисні.

Способи оцінки якості оздоблювальних робіт

Існує кілька тестів, що дозволяють оцінити рівень якості оздоблювальних робіт.

  1. Визначити, наскільки рівно лягла штукатурка, допоможе ліхтар. Промінь світла направляють уздовж стіни. У світлі ліхтаря добре видно всі нерівності шару штукатурки. Якщо стіни обробляють під фарбування, шар штукатурки повинен бути ідеально рівним. Перед поклейкою шпалер стіни можна вирівнювати не так ретельно.
  2. Вертикальність стін допоможе визначити схил. Його можна зробити зі звичайної нитки і невеликого вантажу. Кут нахилу підлоги і стелі визначають за допомогою рівня. Відхилення від вертикалі і горизонталі не повинні перевищувати 15 мм (при поліпшеній обробці 10 мм, при високоякісної - 5мм).
  3. Якість штукатурки і фарбування потрібно оцінювати в світлий час доби. Бажано в сонячну погоду. Відтінок поверхні повинен бути рівномірним.
  4. Поклейка шпалер внахлест здійснюється у напрямку від переважаючого джерела світла (вікна). При цьому бічні краї, розташовані зверху, повинні розташовуватися в бік вікна. Шпалери не повинні закривати лиштви й плінтуси.
  5. Якість плиткових робіт визначають за допомогою лінійки. Лінійка повинна прилягати до плиток всією площиною. Надійність фіксації плиток перевіряється постукуванням. Дзвінкі звуки свідчать про порожнечі. У міжплиткових швах не повинно бути великих і глибоких щілин. Навіть в кутках кімнати. Всі недоліки потрібно виявити до підписання акту прийому-передачі нерухомості. Про них треба обов'язково повідомити забудовнику.
Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.