До переліку блогу

Якість вікон в новобудові. Пластикові вікна від забудовника - міняти або залишити?

26 листопада 2020

Величезна кількість замовлень на встановлення металопластикових вікон надходить виробникам від жителів новобудов. Багато власників нових квартир змушені замовляти склопакети, тому що якість пластикових вікон, встановлених забудовником, їх не влаштовує.

Склопакети в новобудовах, дійсно, не завжди відповідають стандартам якості. Вони мають дефекти через те, що багато забудовників не контролюють роботу монтажних бригад. На якості вікон також негативно відбиваються оздоблювальні роботи, які виконують на фінальній стадії будівництва. Однак у багатьох новобудовах віконні конструкції відповідають усім існуючим вимогам. Тому в першу чергу потрібно оцінити стан вікон.

Найпоширеніші дефекти віконних конструкцій новобудови

Найчастіше мешканці новобудов стикаються з такими проблемами:

  1. Труднощі з відкриванням і закриванням стулок. Якщо конструкція виготовлена ​​і встановлена ​​правильно, для відкривання і закривання докладати особливих зусиль не потрібно. Порушення рухової здатності стулок можуть бути пов'язані з використанням неякісної фурнітури і з неправильним монтажем. Деякі монтажні бригади використовують недостатню кількість кріпильних елементів, тому стулки відкриваються з труднощами.
  2. Виявлення конденсату і обледеніння на склі, промерзання відкосів. Хоча іноді волога на склі накопичується при підвищеній вологості повітря в приміщенні, після провітрювання вона повинна зникати. Наявність вологи на нових пластикових вікнах в добре провітрюваному приміщенні свідчить про дефект монтажного шва.
  3. Зміна відтінку світлопрозорих конструкцій (СПК) або окремих її частин. Колір вікна не повинен змінюватися, навіть якщо воно знаходиться на південній стороні будинку. Зміна відтінку є ознакою того, що при виготовленні конструкції використовувалися неякісні матеріали.
  4. Запотівання скла всередині склопакета. Внутрішня поверхня СПК пітніє при її розгерметизації і при недостатній кількості осушувача. В якості осушувача використовують силікагель або молекулярні сита. Ці речовини не дозволяють волозі скупчуватися всередині пакета.
  5. Злипання скла. У великих конструкціях скло може деформуватися і навіть злипатися один з одним. Через дотик скла один до одного СПК втрачає свої тепло- і шумоізоляційні властивості.
  6. Порушення герметичності СПК. Через те, що стулки нещільно прилягають до рами, в наявні зазори задуває вітер і проникає дощова вода. Причиною того, що продуває пластикові двері та вікна, може бути неправильне регулювання петель, деформація рами або стулки.

Стандарти якості пластикових вікон

Якщо на вікнах новобудови немає явних дефектів, їх якість можна оцінити іншими способами.

  1. Кращим матеріалом для профілю вважається оцинкована сталь. Її товщина повинна бути не менше 1,5 мм. Якщо використовується проста сталь, на конструкції з часом можуть з'явитися кольорові розводи. Ширина якісного профілю залежить від кількості камер. У трьохкамерній СПК вона повинна бути не менше 57 мм. Деякі виробники покращують теплоізоляційні властивості виробу, закріплюючи додаткову раму.
  2. Якість вікна багато в чому залежить від якості склопакета. У житлових приміщеннях встановлюють СПК, в яких не менше трьох шарів скла. Такі конструкції називаються трьохкамерними. Чим більше шарів скла і повітряних камер між ними, тим краще тепло- і шумоізоляція конструкції. Багатокамерні склопакети також добре затримують ультрафіолетове випромінювання. Найкращі ізоляційні характеристики мають спеціальні енергозберігаючі вікна. Захистити приміщення від сонячних променів допомагають СПК з дзеркальним покриттям. Товщина будь-якого скла повинна бути не менше 4 мм.
  3. Найнадійнішим вважається чорний ущільнювач. Він прослужить довше сірого і білого матеріалу. Від характеристик ущільнювача безпосередньо залежать теплоізоляційні властивості виробу.
  4. Багато людей не знають, як визначити фурнітуру вікна. Вони відносяться до неї, як до елементу декору. Однак від її якості залежить працездатність всієї конструкції. Фурнітура являє собою складний замковий механізм, що складається з декількох десятків деталей. Якщо вона виготовлена ​​з м'якого металу або пластмаси, вона не прослужить довго. Працездатність механізму перевіряють шляхом виконання всіх дій - відкривають стулки у всіх положеннях і закривають їх. Механізм повинен працювати без збоїв і заїдань, дозволяючи відкривати стулки на максимально допустимий кут.
  5. Щільність прилягання стулки до рами можна перевірити за допомогою газетного листа. Папір поміщають між стулкою і рамою, потім закривають вікно. Якщо конструкція відповідає стандартам якості, дістати газету буде дуже складно.
  6. Між рамою і стіною повинно бути не менше 1,5 см. Така відстань необхідна для створення якісного монтажного шва. Якщо СПК буде встановлена ​​впритул до стіни, то взимку вона буде промерзати.
  7. При якісному монтажі шар будівельної піни захищають ущільнювальною стрічкою або герметиком. Якщо піна не закрита, рами з часом почнуть "гуляти", а в зонах підвищеної вологості з'явиться цвіль.

Якщо на віконних конструкціях немає дефектів і вони відповідають всім стандартам якості, їх можна не міняти.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.