До переліку блогу

Як перевірити забудовника?

03 грудня 2020

Оскільки ціна на житло в об'єктах, що будуються, істотно нижча за ринкову вартість готової нерухомості, вкладати гроші в новобудову дуже вигідно. Однак багато людей не наважуються укласти договір на стадії зведення будинку, побоюючись, що будівництво може бути заморожене. Не всі інвестори, котрі вклали кошти у покупку квартири, можуть своєчасно вселитися в неї.

Нерідко вони навіть не уявляють, де дізнатися, чи введено їх будинок в експлуатацію. Щоб не потрапити в подібну ситуацію, перед покупкою квартири на стадії будівництва потрібно обов'язково перевірити благонадійність забудовника.

Визначення фактичного забудовника

Перед тим, як перевірити забудовника, треба точно встановити, хто ним є насправді. Дуже часто від імені реальної компанії, яка виконує будівництво, виступає інша юридична особа. Такий девелопер збирає гроші і дає клієнтам всю необхідну інформацію, але не несе відповідальності за виконання умов договору. Щоб визначити юридичну особу, до якої згодом можна буде пред'являти претензії, потрібно попросити девелопера надати бланк типового договору інвестування. У більшості типових договорів є відомості про реального забудовника. Вони знаходяться в самому початку документа, де перераховуються учасники договору.

Якщо організатором будівництва є компанія, в типовому договорі буде вказано її код ЄДРПОУ. У випадках, коли будівництво здійснюється приватною особою, в договорі вказують ПІБ забудовника і його ідентифікаційний номер. Якщо в типовому договорі немає потрібної інформації, потенційний інвестор повинен наполягти на її наданні.

Що треба запитати у забудовника

У забудовника потрібно запитати, кому належить ділянка, на якій буде зведено будинок. Якщо він сам є власником землі, він повинен показати документи, що підтверджують права на ділянку. Документи слід ретельно вивчити. У них має бути зазначено, що територія може бути використана для зведення житлового будинку.

Якщо будівництво здійснюється на землі, що належить іншій компанії або приватній особі, потрібно з'ясувати, в яких стосунках перебувають забудовник і власник ділянки. Це допоможе зрозуміти, як вони поділили між собою об’єкт, що будується. Дізнатися, на яких умовах забудовник і власник ділянки здійснюють спільну діяльність, допоможе договір, що дає право вести будівництво. З таким договором можна ознайомитися у відділі продажів компанії, з котрою укладається договір інвестування.

У забудовника також варто дізнатися, чи отримав він дозвіл на зведення будинку в компаніях, які мають свої комунікації на ділянці. Якщо таких дозволів немає, будинок можуть не підключити до системи водо- чи електропостачання. Важливо також з'ясувати, хто фінансує будівництво.

Сьогодні Корпорація Нерухомості згідно законодавства України пропонує декілька механізмів залучення коштів інвесторів в будівництво житла. Зокрема, це інститути спільного інвестування (ІСІ): Корпоративні інвестиційні фонди (КІФ) та Пайові інвестиційні фонди (ПІФ), активами яких управляє Компанія з управління активами (КУА). Вони інвестують кошти в будівництво, укладаючи інвестиційні угоди з забудовниками і торгуючи форвардними контрактами.  

Досить популярним є й такий механізм, як Фонд фінансування будівництва (ФФБ), який створюється незалежною фінансовою компанією і також надійно захищає інвестиції.  

ФФБ забезпечує прозоре використання коштів виключно за цільовим призначенням і здійснює контроль за рухом кожної інвестиції.

Збір і аналіз інформації про забудовника

Після визначення організатора будівництва потрібно зібрати про нього якомога більше інформації. Якщо інвестор має справу з юридичною особою, потрібно використати його код ЄДРПОУ. Перевірити ЄДРПОУ можна на сайті Міністерства юстиції. Для цього на сторінці «безкоштовний запит» потрібно ввести цифри коду і здійснити пошук. На сайті з'явиться дата створення компанії, назви компаній-засновників, розмір статутного фонду, сфера діяльності та ПІБ керівництва. За допомогою бази юридичних осіб Києва можна дізнатися всі нюанси діяльності кожної юридичної особи, яка має відношення до будівництва, в тому числі компанії-засновника і фірми, що здійснює фінансування.

Не варто довіряти свої гроші фірмі, яка нещодавно створена і вперше береться за зведення житлового комплексу. Збираючи інформацію про компанію, потрібно відвідати сайт Єдиного реєстру судових рішень. В поле «Пошук за контекстом» потрібно ввести назву компанії. Якщо до неї пред'являлися позови, на даному ресурсі знайдеться інформація про ухвалених судових рішень.

Після аналізу відомостей про компанії потрібно почати пошук даних про керівників. Інформацію про приватну особу можна знайти за допомогою пошукової системи.

Якщо керівник був учасником різних скандалів, очолював фірму, яка збанкрутувала або недавно шукав роботу, довіряти йому гроші не варто. Аналогічним чином перевіряють інформацію про організатора будівництва - фізичну особу.

Існують і інші ресурси, де перевірити забудовника. Відомості про будівельні компанії збирають різні організації. Їх можна знайти на сайті Асоціації постраждалих інвесторів, а також на порталах ЛУН.ua і Address.ua. З реєстром будівельних компаній можна ознайомитися на сайті Meget.

Перевірки за допомогою професіоналів

Як перевірити надійність забудовника перед покупкою квартири, добре знають ріелтори. Вони можуть провести повний аудит будівельного об'єкта. Аналіз ризиків також можна замовити професійному юристові з нерухомості. Він самостійно виконає всі перевірки, використовуючи різні бази даних. Результат роботи юриста залежить від того, наскільки прозоро здійснює свою діяльність будівельна компанія.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.