До переліку блогу

Плюси та мінуси панорамних вікон у новобудові

17 січня 2022

Останнім часом квартири з панорамними вікнами стають дедалі популярнішими. Це актуальна тенденція в дизайні інтер'єру, адже сьогодні в тренді – світлі квартири з величезною вітальнею та вільним плануванням. Можливо, ця стаття переконає когось купити квартиру з такими вікнами, а інші, швидше за все, почнуть придивлятися до такого житла.

Що таке панорамні вікна?

Панорамні вікна – це конструкції, розміром на всю або більшу площу стіни. Панорамні конструкції встановлюють в офісних приміщеннях і торгових центрах, житлових і заміських будинках. Сьогодні здивувати такими вікнами навряд чи вдасться, адже це один із сучасних трендів архітектурного дизайну. У квартирі також можливі просто великі вікна, встановлені на відстані приблизно 20-30 сантиметрів від підлоги.

Такі вікна можуть бути виготовлені з найрізноманітніших матеріалів: алюмінію, металопластику, дерева, неіржавіючої сталі. Найбільш поширеним і практичним варіантом вважаються металопластикові вікна, вони відносно недорогі, водночас зручні у використанні.

Скло для таких вікон буває різне:

  • універсальне (стандартне) – скло, що використовується в звичайних вікнах;
  • загартоване – це скло підвищеної міцності, здатне витримувати незначні удари;
  • броньоване – найбільш довговічний вид скла, що не боїться ударів гострими предметами та динамічних навантажень, але основним недоліком такого скла є низькі показники енергозбереження;
  • сонцезахисне – таке скло на вигляд зовні дзеркальне, а зсередини прозоре, воно ефективно поглинає частину сонячної енергії;
  • енергоощадне – особливість такого скла в тому, що воно зберігає тепло в приміщенні, зменшуючи витрати на опалення.
ЖК «Америка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

У яких квартирах передбачені вікна від підлоги до стелі?

Квартири з великими вікнами стали популярними відносно недавно. Раніше вікна до підлоги використовували переважно в теплицях, адже було важливо отримати проникнення максимальної кількості сонячного світла, а також у престижних офісах на горішніх поверхах.

Житло з панорамними вікнами тепер можна придбати в нових житлових комплексах. Наприклад, якщо вас зацікавила квартира з панорамними вікнами від забудовника, то слід звернутися до Корпорації Нерухомості RIEL, яка пропонує квартири в сучасних новобудовах Києва та Львова.

ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Інтер'єрні рішення

Найчастіше панорамні вікна в квартирі можна побачити, якщо квартира має два рівні. Дворівневі квартири – це ще один новий тренд в архітектурі, а величезне панорамне вікно чудово доповнює таке житло.

Популярним інтер'єрним рішенням є встановлення панорамного вікна у вітальні. Зазвичай біля такого вікна можна побачити тільки диван або невелику лаунж-зону. Загромаджувати таке вікно великою кількістю меблів або рослин нераціонально та безглуздо, адже його основне призначення – красиві види та наповнення житла великою кількістю сонячного світла.

Панорамні вікна ідеально підходять для таких сучасних стилів інтер'єру, як хай-тек, мінімалізм, лофт тощо. Це своєрідне міське рішення, яке виконує й дизайнерську функцію. Але слід розуміти, що використання таких вікон доречне не в усіх квартирах.

Розглянемо основні переваги та недоліки такого вікна.

Плюси

  1. Чудовий вигляд. Це, мабуть, основна причина, чому дедалі частіше зводять новобудови з панорамними вікнами.
  2. Дизайн гармоніює з більшістю інтер'єрів. Це центральний елемент інтер'єру, який ніколи не залишається без уваги. Вікна у вітальні легко доповнюються м'якими кріслами та пуфами. Ще одне чудове рішення – поставити ліжко біля такого вікна. У цьому випадку ви зможете насолоджуватися мальовничим видом просто з ліжка.
  3. Естетика і привабливість. Такі вікна є архітектурним і дизайнерським трендом. І це не дивує, адже зовні такі будинки мають привабливий і сучасний вигляд, а всередині здаються ексклюзивними й оригінальними.
  4. Високий рівень освітленості. Через великі вікна в квартиру надходить більше сонячного світла. Це, відповідно, сприяє поліпшенню здоров'я та підвищенню настрою. Водночас сонячне світло може проникати навіть у темні приміщення, наприклад, у коридор. А якщо правильно розмістити дзеркала, можна забезпечити природним світлом увесь житловий простір.
  5. Візуальне розширення простору. Це одна з найвідоміших технік дизайну: поставити величезне вікно в маленьку кімнату – і кімната почне здаватися значно більшою. Візуально вікно до підлоги може збільшити площу приміщення до 10 квадратних метрів, а також «підняти» стелю.

Мінуси

На жаль, квартира з вікнами від підлоги до стелі не завжди актуальна та доцільна, і це пов'язано насамперед із низкою недоліків таких вікон:

  1. Великі втрати тепла. Необхідно розуміти, що скло – це не капітальна стіна з цегли. Тож треба бути готовим до того, що через панорамні вікна відбуватимуться значні втрати тепла, що, відповідно, збільшить витрати на опалення. А якщо не розщедритися на опалення, то жити в квартирі, швидше за все, буде некомфортно, оскільки доведеться миритися з постійним холодом. Певною мірою вирішити цю проблему допомагає встановлення потужного радіатора опалення поблизу вікна.
  2. Відсутність приватності. Якщо квартира розташована на середніх поверхах або є ще один будинок навпроти, то через панорамне вікно сторонні можуть спостерігати за вашим життям. Одним із кращих рішень є встановлення сонцезахисних вікон, але вони недешеві. Ще одне рішення – використання штор або ролетів. Але в цьому випадку втрачається сенс таких вікон.
  3. Небезпека пошкодження. Якщо використовується універсальне скло, то є величезний ризик ненароком розбити таке вікно. Будь-який необережний рух або випадковий удар можуть призвести до нещасного випадку. У найсприятливіших ситуаціях усе закінчиться заміною вікна.
  4. Ризик появи цвілі та плісняви. На таких вікнах у холодну погоду може утворюватися конденсат. Якщо не вдасться його позбутися, то, цілком імовірно, стінами поповзуть грибок і цвіль. А це вже гарантує не лише ремонт, а й проблеми зі здоров’ям мешканців квартири.
  5. Погана звукоізоляція. Сучасні склопакети вирішують цю проблему лише частково, тому краще вибирати квартири з панорамними вікнами далеко від пожвавлених доріг і центральних міських вулиць.
  6. Труднощі з очищенням і миттям. Новобудови з панорамними вікнами дійсно мають ефектний вигляд, але тільки в тому випадку, якщо вікна чисті. Мити таке вікно самостійно – практично нездійсненне завдання та вкрай ризиковане. Власники квартир із великими вікнами вимушені вдаватися до послуг спеціальних компаній. А це додаткова стаття витрат.

Запитання і відповіді

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.