До переліку блогу

Чим купівля на виплат від забудовника краща за кредит від банку на вторинне житло

24 грудня 2020

Оскільки більшість людей, які потребують житла, не здатна одразу внести всю необхідну суму, будівельні компанії надають можливість купівлі на виплат. Завдяки цьому покупці можуть вносити оплату частинами. Альтернативою є банківський кредит.

Щоб визначити, що вигідніше – купівля на виплат від забудовника чи банківська позика, – треба вивчити переваги та недоліки обох варіантів.

Особливості оформлення кредиту на первинне житло

Учасниками такої угоди є забудовник, банк та інвестор. На підставі кредитного договору банки купують у власника нерухомість і передають її в користування позичальнику. Тому позичальник може в'їхати до квартири одразу після укладення угоди купівлі-продажу. Надалі фінансові відносини вибудовуються між банком і клієнтом без участі забудовника. Оскільки умови кредитування встановлюють фінансові установи, покупець може вибрати банк, у якому йому вигідніше брати позику.

Недоліком кредиту є його висока вартість. Розмір відсоткової ставки для купівлі нової квартири в кредит становить орієнтовно 22-24%. Він залежить від терміну кредитування та розміру початкового внеску, іноді сягає 60%. Крім основних платежів, банки стягують суми на страхування іпотеки та життя (по 0,5% від суми позики). Вони також можуть нараховувати комісії за надання послуги (1,5-3%). Таким чином позичальник переплачує таку суму, на яку можна було б купити ще одну квартиру. До того ж, мінус купівлі квартири в іпотеку – довгостроковість. Банки укладають договір кредитування на 15-30 років.

Кредит на житло без першого внеску в Україні теж можна отримати. Однак найчастіше в таких випадках вимагають надати як заставу не лише придбану, а й ще одну нерухомість. Вартість іншої нерухомості компенсуватиме початковий внесок. Тому вважати таку угоду дуже вигідною складно. Квартира в кредит без першого внеску може обійтися дуже дорого. Якщо позичальник із якихось причин не зможе погасити заборгованість, він втратить два об’єкти.

Кредит морально пригнічує позичальників. Вони дуже переживають, що не зможуть виплачувати грошові кошти в потрібній кількості через 5 або 10 років. Адже від хвороб і втрати роботи ніхто не застрахований.

Ще одним недоліком кредиту є складність його оформлення. Банки збирають багато інформації про покупця, перевіряють його кредитну історію і платоспроможність. Потенційні позичальники змушені надавати багато довідок, витрачати свій час і гроші, щоб переконати фінансистів у своїй доброчесності. Однак навіть покупці з бездоганною репутацією не застраховані від відмови. Іноді спроби отримати гроші пов'язані з такою кількістю проблем, що потенційні позичальники відмовляються від ідеї кредитування.

Кредит на первинне житло банки дають без особливого ентузіазму. Легше отримати позику у фінансовій установі, з якою співпрацює будівельна компанія. Банки-партнери мають підстави довіряти організатору будівництва. Установи, які не співпрацюють із забудовником, можуть інвестору відмовити або запропонувати невигідні умови запозичення коштів.

Будівельні майданчики Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Будівельні майданчики Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Будівельні майданчики Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Будівельні майданчики Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Будівельні майданчики Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Будівельні майданчики Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Особливості купівлі на виплат від забудовника

Можливість сплатити суму частинами є характерною особливістю купівлі на виплат і кредиту. На цьому їх схожість закінчується. Договір купівлі на виплат укладається між забудовником і покупцем. Банки в цій угоді участі не беруть. Будівельні фірми переважно проводять мало перевірок. Іноді вони навіть не вимагають підтвердження наявності високого та стабільного доходу. Тому отримати квартиру на виплат значно легше, ніж у кредит.

Хоч забудовники і лояльно ставляться до платоспроможності інвесторів, вони не готові чекати повернення всієї суми десятиліттями, як банки. Будівельні фірми зазвичай надають житло на виплат на термін проведення будівництва за умови сплаченого першого внеску в розмірі до 30% загальної вартості майна.

Організатор будівництва також може запропонувати оформити квадратні метри на виплат і на більш тривалий термін (до 10 років). У такому випадку покупець теж сплачує суму початкового внеску (25-30%), але до суми боргу додають додаткові нарахування (приблизно 10% річних). Недоліком житла на виплат є невеликий термін позики. Інвестору доводиться щомісяця вносити значні суми, величина яких може змінюватися в більшу сторону. Зате він переплачує значно менше, ніж за умови використання кредиту. Тому квартира на виплат у Києві обходиться дешевше.

Ми вам пропонуємо спробувати самостійно розрахувати виплати на квартиру за допомогою нашого новітнього сервісу тут. Заходьте у розділ «Квартири» - обирайте конкретну квартиру – натискайте «Показати калькулятор виплат» та дізнавайтесь, скільки вам потрібно буде платити за квартиру в місяць.

ЖК «Америка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Особливості оформлення кредиту на вторинне житло

Багато людей не знають, як купити квартиру в кредит на вторинному ринку. Однак отримати позику на придбання «вторинки» значно простіше, ніж на купівлю нової нерухомості. Банки охоче надають позикові гроші під заставу житла, з яким пов'язано менше ризиків, аніж із новим. Ставки за іпотекою на «вторинку» становлять 19-20%. Початковий внесок також може сягати 60%, як і у випадку з первинною нерухомістю. Решта умов – аналогічно.

Коли позичальник набуває вторинну нерухомість, банки часто призначають ряд додаткових перевірок. Фінансова установа може відмовитися фінансувати операцію з придбання дуже старого та аварійного житла або без комунікацій. Здобувач повинен підтвердити, що в квартирі, яка продається немає прописаних мешканців, майно не знаходиться в заставі і під арештом. Оскільки на вторинному ринку часто реалізуються шахрайські схеми, банки можуть зажадати багато документів, що дозволяють мінімізувати ймовірність афери. Однак ризик стати жертвою зловмисників все одно залишається.

ЖК «Велика Британія» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Чи можна продати квартиру, взяту в іпотеку

Якщо позичальник не може вчасно виплатити заборгованість, йому краще продати придбану на запозичені кошти квартиру. Зробити це можна тільки за домовленістю з фінансовою установою. Одразу після укладення договору на видачу кредиту банк вносить майно до Державного реєстру обтяжень. Тому жоден нотаріус не засвідчить договір, у якому предметом продажу буде нерухомість, що є в заставі.

Оскільки предмет іпотеки може бути реалізований за ринковими цінами, боржник може спробувати продати його за реальну ціну. Якщо інвестор продасть житло за ту ціну, за якою придбав, або дорожче, він без проблем поверне банку борг. Якщо майно буде реалізоване за нижчою вартістю, позичальник залишиться боржником фінансової установи.

Перш ніж ухвалити остаточне рішення, треба все добре зважити й об'єктивно оцінити свої можливості. Хоча кошти на житло на виплат повертати важче, в кінцевому результаті такий варіант є більш вигідним для інвестора. З організаторами будівництва простіше домовитися в критичній ситуації, ніж із фінансистами.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.