До переліку блогу

«Академія РІЕЛ» №4 - професійно про головне

07 листопада 2022

Шановні клієнти!

До вашої уваги четвертий номер дайджесту «Академія РІЕЛ».

Із видання ви дізнаєтеся про те, що таке завершення БМР, як отримується сертифікат готовності об'єкта до експлуатації від Державної інспекції архітектури  та містобудування України та скільки триває процес одержання поштової адреси будинку.

Четвертий номер вже доступний для скачування!
Генеральний директор КН РІЕЛ Ростислав Мельник

Вітаю, шановні клієнти!

Перед вами – четвертий номер видання «Академія РІЕЛ», у якому ми продовжуємо ділитися з вами корисним досвідом купівлі й експлуатації нерухомості.

Команда РІЕЛ прагне, аби щоразу з публікацій нашого видання ви отримували якомога вичерпнішу інформацію про актуальні питання ринку нерухомості.

Вона допоможе у вирішенні завдань, що поставатимуть перед вами в майбутньому.

Дякую, що ви з нами!

З повагою, Генеральний директор КН РІЕЛ Ростислав Мельник

ВСТУП

Початок процесу реєстрації прав власності спершу забудовником на себе та подальша перереєстрація прав власності на інвесторів, кінцевих власників нерухомості, неможливі без трьох складових. 

По-перше, треба повністю завершити будівельно-монтажні роботи (БМР), по-друге – отримати сертифікат готовності об’єкта до експлуатації від Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ), по-третє – одержати поштову адресу житлового комплексу.

Про всі три послідовні процеси розповідаємо в четвертому випуску видання «Академія РІЕЛ».

ЗАВЕРШЕННЯ БМР. ЩО ОЗНАЧАЄ ЦЕ ПОНЯТТЯ? 

• Проведення будівельно-монтажних робіт – це комплекс дій, виконуваних під час спорудження нових об’єктів «під ключ», реконструкції раніше введених в експлуатацію чи капітального ремонту старих будівель. 

ЖК «Америка», м. Львів

ЩО ВХОДИТЬ ДО ПЕРЕЛІКУ БМР НОВОБУДОВИ? 

• Земельні роботи, зокрема викопування глибоких траншей, котлованів під фундамент, встановлення спеціальних сталевих опор, прокладення підземних інженерно-технічних комунікацій. 

• Бурові роботи – занурення (забивання) паль (шпунтів). 

• Кам’яні роботи – сукупність завдань зі зведення опорних стін, стовпів, кутових простінків, опор, склепінь, великих стінових блоків тощо. • Бетонні-залізобетонні роботи. 

• Монтажні роботи. 

• Покрівельні роботи. 

• Оздоблювально-декоративні й ізоляційні роботи. 

• Монтаж мереж і комунікацій. 

• Благоустрій території тощо. 

Фактично завершення БМР означає, що забудовник закінчив усі роботи і повинен здати об’єкт будівництва в експлуатацію й отримати акт готовності об’єкта. Отримання документів дозвільного характеру – ще один важливий крок, що відділяє інвесторів від отримання ключів від нерухомості. Про цей етап розказуємо нижче.

ЩО ТАКЕ СЕРТИФІКАТ ГОТОВНОСТІ ВІД ДІАМ – ЯК ЙОГО ОТРИМАТИ, ХТО ЙОГО ВИДАЄ? 

Введення об’єкта в експлуатацію – підсумковий крок будь-яких будівельних робіт. Отримання сертифіката готовності об’єкта до експлуатації є підтвердженням того, що об’єкт можна використовувати за призначенням. 

Натомість без сертифіката неможливо оформити право власності на нерухомість, підключити комунікації тощо. 

Отриманню сертифіката передує акт готовності об’єкта до експлуатації, що видається після повного завершення будівельних робіт і проведення технічної інвентаризації зі складанням техпаспорта. 

Саме акт готовності об’єкта до експлуатації разом із заявою та оплатою послуги подається до відповідного органу – Державної інспекції архітектури та містобудування, що ухвалює рішення про видачу сертифіката готовності об’єкта до експлуатації. 

Отримавши документи, ДІАМ перевіряє відповідність проєктної документації вимогам будівельних норм, стандартів, проводить огляд об’єкта з фото- та відеофіксацією. За потреби може навіть звернутися до інших держорганів для отримання певних висновків із приводу об’єкта. 

Після проходження перевірки на відповідність об’єкта будівництва будівельним нормам та дозвільній документації комісія з введення об’єкта в експлуатацію ухвалює рішення – видавати сертифікат чи ні. 

Перевірити реєстрацію сертифіката можна за допомогою порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

ЩО БУДЕ В РАЗІ ВІДМОВИ У ЙОГО ВИДАЧІ? 

У разі ухвалення рішення про відмову у видачі сертифіката ДІАМ надсилає замовнику (уповноваженій ним особі) у спосіб, відповідно до якого були подані документи, протягом десяти робочих днів із дати реєстрації заяви рішення з обґрунтуванням причин відмови. 

Причини для відмови: 

1. Неподання документів, необхідних для прийняття рішення про видачу сертифіката. 

2. Виявлення недостовірних відомостей у поданих документах. 

3. Невідповідність об’єкта проєктній документації на будівництво такого об’єкта та/або вимогам будівельних норм і правил, зокрема щодо доступності об’єкта для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. 

4. Невиконання вимог, передбачених Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», щодо оснащення будівлі вузлами обліку відповідних комунальних послуг. 

Після усунення недоліків, що стали підставою для рішення про відмову у видачі сертифіката, замовник може повторно звернутися до Державної інспекції архітектури та містобудування для видачі сертифіката.

СКІЛЬКИ ТРИВАЄ ПРОЦЕС ВІД ОТРИМАННЯ СЕРТИФІКАТА ДО ПРИСВОЄННЯ ПОШТОВОЇ АДРЕСИ? 

Після отримання сертифіката про введення в експлуатацію забудовник звертається до районної адміністрації по присвоєння будинку поштової адреси. 

Присвоєння адреси відбувається протягом п’яти робочих днів із дня отримання документів від забудовника. Після чого адреса об’єкта будівництва вноситься до реєстру адрес містобудівного кадастру. 

Коли будинок має адресу, забудовник подає пакети документів державному реєстратору на реєстрацію прав власності на себе, первинного власника. Первинним власником є компанія (складова Корпорації Нерухомості РІЕЛ), з якою інвестори укладають попередній договір. 

Щоб ця компанія могла підписати з вами основний договір, надати вам право власності, вона повинна володіти цією власністю, тобто бути первинним власником приміщень. 

Після цього починається перереєстрація прав власності на інвесторів, кінцевих власників нерухомості. Дані вносять до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

ВИСНОВОК 

Завершення будівельно-монтажних робіт – надзвичайно важливий етап, від якості проведення якого залежить успішна експлуатація об’єкта будівництва в майбутньому. 

Ознакою готовності об’єкта будівництва до введення в експлуатацію, а отже, його безперечної відповідності всім будівельним нормам і стандартам, є отримання забудовником сертифіката готовності об’єкта до експлуатації, від якого залежить подальша процедура оформлення прав власності інвесторами на нерухомість. 

Не менш важливим нюансом є й присвоєння поштової адреси, яке, власне, можливе лише після отримання сертифіката готовності об’єкта до експлуатації. Наявність поштової адреси в об’єкта будівництва дає зелене світло початку етапу реєстрації прав власності.

У НАСТУПНОМУ НОМЕРІ МИ ПОГОВОРИМО ПРО: 

• У який момент розпочинається підписання основних договорів / реєстрація права власності? 

• Які передумови мають бути з обох сторін для успішного процесу підписання основних договорів? 

• Хто оплачує послуги нотаріуса під час підписання основних договорів/ реєстрації права власності? 

• Коли інвестори отримують право розпочати ремонти? Чому одним дозволяють раніше (до здачі в експлуатацію), а іншим – ні? 

Ваша КН РІЕЛ.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.