До переліку блогу

«Академія РІЕЛ» №3 - професійно про головне

21 жовтня 2022

Шановні клієнти!

До вашої уваги третій номер дайджесту «Академія РІЕЛ».

Із видання ви дізнаєтеся про особливості підключення житлового комплексу до зовнішніх мереж, вибір і запуск котельні для опалення будинку та формування тарифів.

Третій номер вже доступний для скачування!
Генеральний директор КН РІЕЛ Ростислав Мельник

Вітаю, шановні клієнти!

Перед вами – новий номер видання «Академія РІЕЛ». 

Сподіваюся, що попередні випуски, присвячені питанням ОСББ, акту приймання-передачі нерухомості та допуску до виконання ремонтних робіт, допоможуть вам у майбутньому ухвалювати оптимальні рішення щодо вашої нерухомості. 

Ті, хто не встиг ознайомитися з попередніми випусками видання «Академія РІЕЛ», можуть завжди переглянути тексти на цьому порталі у розділі «Блог». Продовжуємо ділитися досвідом РІЕЛ! Дякую, що ви з нами!

З повагою, Генеральний директор КН РІЕЛ Ростислав Мельник.

 

ВСТУП

Для пересічної людини будівництво об’єкта умовно ділиться на три складові: безпосередньо будівництво, під’єднання зовнішніх мереж та оформлення прав власності. 

Про важливі фактори, що в подальшому впливатимуть на комфорт життя в будинку, а саме: вирішення питань підключення житлового комплексу до зовнішніх мереж, вибір і запуск котельні для опалення будинку та, власне, формування тарифів – далі в нашому випуску. 

Водопостачання та водовідведення, газопостачання, електроенергія – все це зовнішні мережі, до яких треба під’єднати новобудову для її повноцінного функціонування в майбутньому

ПІД’ЄДНАННЯ ЗОВНІШНІХ МЕРЕЖ: ОСОБЛИВОСТІ Й ЕТАПИ ПРОЦЕСУ 

Підключення інженерних мереж відбувається на стадії оформлення проєктної документації (введення будинку в експлуатацію) та її погодження з компетентними органами. 

ЖК Ok’Land, м. Київ

Відколи будинок введено в експлуатацію, а це, зокрема, означає, що самі підключення до інженерних мереж відповідають технічним умовам, забудовник укладає договори про приєднання будинку до кожної з інженерних мереж. 

За підключення й обслуговування мереж відповідають територіальні відділи відповідних підприємств. Однак процес загалом не такий простий. Адже в процесі підготовки до підключення інженерної мережі треба ще відвідати низку відділів і департаментів. 

Наприклад, якщо потрібно підключити до мережі водопостачання та водовідведення, то, крім водоканалу, слід пройти регіональне відділення водних ресурсів, управління екологічного нагляду, департамент експлуатації водопровідного господарства, каналізаційного господарства, управління контролю водопостачання та водовідведення тощо. 

У Корпорації Нерухомості РІЕЛ передбачена зручна для інвесторів практика створення ОСББ, завдяки якій власники нерухомості беруть безпосередню участь і контролюють усі організаційні процеси налагодження життєдіяльності будинку.

ФОРМУВАННЯ ТАРИФІВ: ЯК ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ? 

Кожен власник багатоквартирної чи комерційної нерухомості постає перед питаннями обслуговування будинку та плати за спожиті енергоресурси. 

ЖК «Львівська Площа», м. Київ

Формування тарифів на відповідні послуги в новобудовах доволі прозоре та контролюється безпосередньо власниками нерухомості. Переважно обслуговуванням будинку спершу займається експлуатаційна компанія, яку вибирають власники будинку самостійно або з допомогою забудовника. 

Перелік послуг містить: 

  • роботу коменданта,
  • прибирання будинку та прибудинкової території,
  • контроль, підтримку та ремонт будинкових мереж,
  • вивезення побутового сміття тощо.

Тариф на обслуговування розраховується з 1 кв.м площі, а тому кінцева плата для кожного окремого власника залежить від загальної площі нерухомості, якою він володіє.

Із досвіду РІЕЛ вартість у період масового проведення ремонтів не перевищує +/- 10 грн за 1 кв.м. 

А далі власники нерухомості можуть змінювати компанії з обслуговування будинку та перелік послуг, який вони надають, і, відповідно, змінюватиметься й вартість послуг для кожного власника окремо. Незмінною залишатиметься схема розрахунку плати. 

Що ж стосується обліку води, електроенергії, газу й опалення в новобудові, то він відбувається згідно з показниками лічильників, встановлених у кожному окремому приміщенні. 

Для комерційних застосовуються встановлені державою комерційні тарифи розрахунку на 1 кв.м, для власників квартир – тарифи нижчі.

ЗАПУСК ДАХОВОЇ КОТЕЛЬНІ 

Вибір системи опалення будинку – ще один важливий етап. Ні для кого не є таємницею, що економія на комунальних послугах у квартирах з автономним опаленням, порівняно з квартирами аналогічної площі, опалюваними від магістральних мереж, може відрізнятися на половину і більше. 

Це пов’язано з тим, що не треба оплачувати тепловтрати, вартість транспортування теплоносія, не потрібні витрати на утримання та ремонт зношених магістральних мереж тощо. 

ЖК «Містечко Підзамче», ЖК «Брама», м. Львів

До того ж і сам розрахунок плати за опалення та гарячу воду стає прозорим і зрозумілим для споживача. Оснащення будинку даховою котельнею – сучасний і загальноприйнятий у світі спосіб забезпечення будинків теплом. 

Для України – дещо новий, проте ефективний. Це не лише можливість заощадити на опаленні та гарячому водопостачанні, дахові котельні мають цілу низку переваг.

Одна з основних – відсутність обмежень щодо виду використовуваного палива.

Тому в більшості випадків на дахах можна побачити газові котли – економічні, ефективні, зручні в експлуатації: 

  • простий монтаж димовідводів,
  • зручна система вентиляції,
  • легкість в експлуатації,
  • опалювальний котел запускається автоматично, щойно температура в приміщеннях сягає встановленого мінімуму.

У КН РІЕЛ ми віддаємо перевагу саме газовим даховим котельням. А от закупівлею газу для дахової котельні займається ОСББ. 

А тому що швидше укладаються угоди з постачальником газу, то економнішою виходить вартість опалення для мешканців будинку в теперішній складний для країни період.

ВИСНОВОК 

Етап під’єднання будинку до зовнішніх мереж надзвичайно важливий, нехтування ним із боку забудовника та відсутність уваги із боку інвесторів можуть призвести до серйозних труднощів, перед якими мешканці постануть у майбутньому, та зайвих витрат за комунальні послуги загалом. 

Проте завдяки максимально ефективному алгоритму дій, бажанню РІЕЛ мати з інвесторами своїх житлових комплексів максимально прозорі відносини, цей етап мине просто та швидко для наших власників нерухомості. 

Тепер ви також знаєте, що вибір дахової котельні для опалення будинку – сучасний, безпечний та ефективний спосіб опалення. А газове паливо для котла – зручний і простий варіант в експлуатації. 

У наступному номері ми розкажемо про поняття завершення БМР, про сертифікат готовності від ДІАМ і про те, як довго триває процес присвоєння будинку поштової адреси. 

Ваша команда КН РІЕЛ.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.