До всіх новин

Видання «FORBES Україна» поспілкувалося з Ростиславом Мельником

11 квітня 2016

Президент корпорації нерухомості РІЕЛ Ростислав Мельник на сторінках «Forbes Україна» дав коментар стосовно найактуальнішої теми у сфері нерухомості: як захистити первинний ринок від забудовників-«привидів».

Єдиний, по суті, інструмент, який здатний хоч якось захистити інвестора, — фонд фінансування будівництва (ФФБ). «Управитель ФФБ здійснює незалежний контроль і оцінку всіх документів, пов'язаних із будівництвом об'єкта, документи на землю, проект забудови, що пройшов експертизу, дозвільні документи на будівництво. Крім того, керівник фондом отримує в заставу майнові права зі спорудження об'єкта, і здійснює контроль будівництва та цільового використання коштів», — розповідає Ростислав Мельник, президент корпорації нерухомості РІЕЛ.

«У разі, коли забудовник порушує умови договору про будівництво (недотримання термінів, відхилення від проекту та ін.), керівник може, користуючись правом іпотеки, забрати у забудовника об'єкт і передати іншому забудовнику для завершення. Цей процес юридично прописаний, і випадки такого передання є. А при банкрутстві будівельної компанії весь незавершений об'єкт переходить до керуючого ФФБ (банку або фінансової компанії) поза ліквідаційною процедурою, оскільки знаходиться в іпотеці», − підкреслює Ростислав Мельник.

Девелопери та експерти вважають, що без посилення вимог ситуацію на ринку не вирівняти. За словами Ростислава Мельника, державі та органам місцевої влади слід більшою мірою контролювати процес отримання дозвільних документів і відповідність будівництва проектній документації. «Інакше в ненадійних забудовників завжди буде бажання спростити об'єкт за рахунок здешевлення конструктивних елементів і погіршення споживчих властивостей квартир», − вважає глава РІЕЛ.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.