До переліку блогу

Як вибрати планування квартири в новобудові

12 серпня 2021

Вибір планування — важливе завдання, що справедливо вважається одним із найскладніших під час купівлі квартири. Планування повинно максимально відповідати потребам родини, давати досить вільного місця та бути функціональним.

Нема універсального або оптимального рішення, але ми зібрали для вас деякі корисні поради та загальні правила, як вибрати планування квартири і не помилитися.

ЖК «Америка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Функціональне планування квартири

Функціональне планування — це грамотне зонування квартири, що дає можливість ефективно використовувати площу, з огляду на потреби і переваги мешканців. Важливим елементом такого планування є розташування та статус кухні. У випадку з однокімнатною квартирою все зрозуміло, адже єдиний варіант — маленька кухня. Свого часу було популярне так зване «шведське квартирне планування», в якому кухня — це окрема кімната з вікном. Більш сучасне рішення — відкрита кухня, об’єднана з вітальнею. Обидва варіанти мають свої переваги, але за умови меншого розміру відкрита кухня зазвичай є найкращою ідеєю, що візуально збільшує простір і зручніша практично.

Функціональне планування квартири також має продуманий поділ на загальну та приватну зони. Перша складається з вітальні, кухні та холу, а друга — зі спальні, дитячої кімнати, кабінету, туалету та ванної кімнати. Приміщення, що належать до однієї зони, повинні розташовуватися поруч, також буде практичніше, якщо громадська зона розташовуватиметься біля входу до квартири, а приватна — всередині неї. Це важливі дрібниці, на які варто звернути увагу під час вибору планування. Найчастіше в планах квартир у новобудовах трапляється конфігурація вікон на дві сторони будівлі. Тому варто врахувати положення щодо сонця під час вибору планування. Розташування на південь або південний захід ідеальне для вітальні або, можливо, дитячої кімнати. Розташування на схід — вдале рішення для кухні та спальні, а західна експозиція відмінно підійде для вітальні з балконом або терасою. Функціональне планування квартири мусить враховувати напрямок сонячного світла.

Під час вибору планування квартири в новобудові також варто звернути увагу на те, чи допускає планування можливість об’єднання двох менших кімнат або поділу однієї кімнати на дві окремі. У деяких випадках можливе перепланування квартири, але найчастіше допускається лише часткове внесення до планування змін, що не зачіпають опорних стін, не заважають роботі систем вентиляції й опалення.

ЖК «Містечко Підзамче. Новий Форт» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Однокімнатна і двокімнатна квартири

Особливістю планування однокімнатної квартири є зонування без перегородок і рішень, що оптично зменшують простір. У випадку з двокімнатною квартирою все ще простіше. Зазвичай одна зона — це вітальня з кухнею, а інша — спальня. В однокімнатній усі приміщення мають бути доволі просторими, щоб можна було комфортно пересуватися квартирою, і відповідати принципам ергономіки. Передбачається, що коридор не повинен бути вужчим за 120 см, а мінімальна ширина кухні — 240 см. Нові стандарти планування квартир-студій допускають вужчі кухні — 180 см. Стандартна висота кімнат — 265 см.

ЖК «Компаньйон» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Три- та чотирикімнатні квартири

Три- або чотирикімнатні квартири часто вибирають сім’ї з дітьми. Вони значно комфортніші для великої родини, адже в план 3-кімнатної квартири легше помістити дитячу кімнату. Поки у вас немає дітей або ви їх зовсім не плануєте, ви можете використовувати додаткову кімнату під офіс або домашній спортзал. Із двома дітьми 4-кімнатна квартира — більш перспективне рішення. Поки діти маленькі, спільне проживання в одній кімнаті не буде великою проблемою, але з часом це може стати джерелом постійного конфлікту. Тож варто заздалегідь подумати про додаткову дитячу.

ЖК Nordica Residence від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Елементи плану квартири, на які треба звернути особливу увагу

Зазвичай замість вивчення плану багато потенційних покупців квартири воліють особисто оглянути своє майбутнє житло. Це теж розумний варіант, але в такому випадку вони втрачають можливість побачити всі деталі планування й уточнити нюанси до ухвалення рішення.

Опорні стіни

Якщо ви плануєте знести стіни в квартирі або хочете об’єднати дві кімнати в одну, обов’язково треба знайти на плані опорні стіни та колони. Це елементи, які не можна змінювати. Опорні стіни на плані зазвичай позначаються товстою лінією, заповненою діагональними смугами. Також варто перевірити, чи не спирається конструкція квартири на стовпи, між якими можна знести навіть опорні стіни. Перегородки завтовшки від 8 до 16 см позначаються на плані сітками і можуть вільно переміщатися або зноситися. Інший важливий конструктивний елемент квартири намальований на плані пунктирною лінією: рами, тобто опорні балки, видимі нижче за площину стелі, що в разі більшого виступу (більше ніж 25 см) можуть суттєво вплинути на облаштування кімнати.

Позначення сторін світу

На кожному плоскому плані повинно бути вказано його розташування щодо сторін світу — це позначення у вигляді компаса, де стрілка з літерою N вказує на північ. Завдяки цьому ми дізнаємося, з якого боку потраплятиме сонячне світло всередину в певний час дня і де спланувати вітальню, кухню та спальню.

Розмітка стояків каналізації та вентиляційних шахт

Кожухи каналізаційних стояків і вентиляційних шахт виділяються на планах перекресленим квадратом або перекресленим колом. Гідравлічні з’єднання пристроїв і арматури позначені пунктирною лінією. Розташування шахт особливо важливе під час обладнання кухні та санвузла в квартирі. Якщо в квартирі один стояк каналізації, ці приміщення зазвичай розташовуються поруч. Окремо варто звернути увагу на витяжки повітря на кухні, підключені до вентиляційних стояків. Їх має бути два: один загальний на всю кімнату, інший — для витяжки над плитою.

Позначення кількості вікон

Кількість вікон у всій квартирі або будинку часто є показником можливостей облаштування, особливо якщо ми хочемо змінити кількість кімнат або розділити приміщення. Позначення вікон на плані квартири передбачають висоту і ширину отвору, номер специфікації (що допомагає знайти цей елемент у списках із докладним описом, доданим до плану), а також висоту підвіконня і напрямок відкриття стулки. Якщо на планах не зазначено інше, розміри окремих вікон подані як розміри отвору в стіні.

ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Маркування дверей

Маркування дверей на плані квартири містить висоту порога та напрямок відкривання, його можна визначити за розташуванням петель. Мінімальний розмір вхідних дверей (що дає можливість зручно входити та вносити предмети великих розмірів) — 90 х 200 см, а міжкімнатні двері з огляду на раму повинні мати розмір не менше ніж 80 х 200 см.

Розмітка сходів

Позначення сходового маршу на плоскому плані позначається стрілкою, накресленою на пів дороги по його ширині. Стрілка вказує вгору і має позначки, що інформують про кількість і розміри сходинок.

Кімнати невеликої висоти

Частина житлового приміщення заввишки менше ніж 1,9 м позначається й описується в архітектурних планах квартири пунктирною лінією або іншими легкими для читання графічними знаками. 

Маркування лічильників і електрообладнання

Усі вимірювальні прилади та лічильники, а також електрообладнання мають окреме маркування на планах. Розташування цих елементів є важливим через можливість обмеження свободи в облаштуванні квартири. Прикладом може слугувати електрощит у холі, необхідність безперешкодного доступу до якого може вплинути на розташування меблів у холі.

Додаткові поверхи

Якщо в квартирі кілька поверхів без проміжних стель (наприклад, двоповерхова вітальня в пентхаусі або квартирі типу лофт), вони позначаються й описуються як порожнеча (наприклад, порожнеча над вітальнею).

ЖК «Містечко Підзамче. Вежа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Що треба знати перед початком перепланування квартири

Постанова № 406 Кабінету Міністрів України визначає: якщо перепланування квартири не зачіпає опорних стін і опор і/або інженерних систем загального користування, то узаконення не потрібне. Узгодження перепланування квартири — справа досить клопітка, що займає багато часу, сил і потребує збору великої кількості різних документів. У кожному конкретному випадку є свої нюанси. Тому найкраще одразу шукати квартиру з відповідним плануванням.

У нашому каталозі ви знайдете сотні квартир із різним плануванням, серед яких неодмінно буде варіант, що ідеальний для вас. Зв’яжіться з нами через форму зворотного зв’язку або зателефонуйте за вказаними номерами. І ми допоможемо вам підібрати квартиру з потрібним плануванням в одному з наших житлових комплексів.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.