До переліку блогу

Як отримати молодіжний кредит на житло в 2021 році

04 березня 2021

Держава допомагає молодим сім'ям придбати власне житло.

З 2014 року в Україні діє Програма молодіжного кредитування, за роки існування якої було профінансовано 2237 пільгових довготермінових кредитів на будівництво та купівлю житла на суму понад 1 мільярд гривень. У 2021 році фінансування Програми було обмежено, а одержати молодіжний кредит на квартиру виявилося практично неможливо. Як отримати держдопомогу на купівлю житла та які є альтернативи – з’ясуємо в цій статті.

Умови кредитування

Програма молодіжного кредитування (далі – Програма) дає можливість молодим сім'ям, до 35 років, отримати кредит для придбання житла. Для цього сім'я насамперед повинна стояти в квартирній черзі, потім звернутися до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (далі – Фонд). Саме Фонд управляє Програмою, формує списки учасників, займається пошуком підрядників, у яких можна придбати житло.

Умови Програми:

  • термін кредитування – до 30 років;
  • сума кредитування – до 50% вартості житла;
  • відсоткова ставка – від 7% річних для сімей без дітей і звільнення від сплати відсотків для сімей з однією дитиною і більше;
  • початковий внесок – не менше як 6% вартості житла.

Перший внесок повинна сплатити сім'я.

ЖК «Компаньйон» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Основні вимоги до позичальників

Молодіжний кредит надається сім'ям у віці до 35 років, які перебувають у квартирній черзі в міській раді свого міста. Право на отримання часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, наданими молодим сім'ям на придбання житла за рахунок міського бюджету, мають:

  • сім'ї, в яких чоловік і дружина у віці до 35 років включно;
  • неповні сім'ї, в яких мати (батько) віком до 35 років включно виховують неповнолітніх дітей (дитину).

До списків людей, яким надано право на молодіжне кредитування, входять:

  • молоді науковці;
  • багатодітні сім'ї;
  • учасники АТО/ООС;
  • майстри спорту;
  • сім'ї, в яких виховуються діти з інвалідністю;
  • одинокі матері.

Щомісяця Фонд, який безпосередньо займається цим питанням і готує списки на отримання кредиту, стежить, як погашається державний кредит, і передає інформацію в департамент фінансової політики. Міська рада надає тільки кредит на отримання житла і контролює повернення цих коштів, тоді як Фонд визначає забудовника, в якого купуватимуть житло, і сам вирішує, хто і яке житло отримає, тобто індивідуально працює з кожною особою, яка одержала кредит.

ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Основні нюанси програми молодіжного кредитування

Ось кілька важливих тез програми одержання квартири від держави:

  • Позичальник, банк і Фонд укладають меморандум про перерахунок коштів, що гарантує позичальникові повернення коштів із міського бюджету впродовж 10 років.
  • Фінансове управління перераховує кошти головному розпоряднику за рішенням міської ради про бюджет міської територіальної громади на відповідний фінансовий рік.
  • Програма затверджується щорічно, з огляду на потребу у фінансуванні часткової компенсації відсоткової ставки, відповідно до підписаних і передбачуваних меморандумів.
  • Максимальний розмір кредиту на придбання житла, на який може бути надана часткова компенсація, визначається шляхом множення нормативної площі на розрахункову вартість.
  • Нормативна площа визначається з огляду на норму 21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. м на сім'ю.
  • Часткова компенсація надається позичальникам лише за однією кредитною угодою.
  • Розмір часткової компенсації переглядається в разі змін у складі сім'ї позичальника.

На жаль, на 2021 рік державне фінансування для Програми не передбачене, тому молодим сім'ям і усім зацікавленим у купівлі житла варто подумати про інші можливі варіанти.

ЖБ Topolis від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Проблеми програми молодіжного кредитування

У 2020 році запит фінансування Держмолодьжитло обчислювався 1,5 млрд грн на програму пільгового кредитування молоді, але затверджений річний бюджет передбачав значно скромніші суми – 30 мільйонів через збільшення статутного капіталу Фонду. У цей час кількість запитів на одержання держпідтримки в 10-50 разів перевищує пропозицію, що створює величезні черги та продовжує час отримання власного житла молодими сім'ями.

ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Альтернатива іпотеці з держпідтримкою

Величезна кількість охочих придбати власне житло і щорічне скорочення бюджету Фонду зменшують шанси купити квартиру за програмою молодіжного кредитування. У такій ситуації варто розглянути альтернативні варіанти придбання житла, більш вигідні, ніж стандартна банківська пропозиція.  

Корпорація Нерухомості РІЕЛ пропонує своїм клієнтам можливість придбання квартири у власних житлових комплексах у Львові та в Києві:

  • на виплат – надається до завершення зведення будинку, а платежі, що залишилися до оплати, розбиваються на рівні частини та погашаються щомісячно або поквартально;
  • у кредит – у партнерстві з ПРАВЕКС БАНКОМ надається кредит без застави на купівлю житла від Корпорації Нерухомості РІЕЛ терміном від 25 до 60 місяців із мінімальним внеском від 0% і базовою ставкою від 16,99% річних.

У кожному окремому випадку покупець може розраховувати на індивідуальний підхід до формування умов виплати або кредитування на житло від Корпорації Нерухомості РІЕЛ.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.