До переліку блогу

Що таке стилобат

25 травня 2021

Розвиток архітектури та будівельних технологій зумовлює зникнення з часом деяких термінів. Так сталося зі словом «стилобат».

Що це – архаїчна давньогрецька концепція чи одне з популярних рішень сучасної архітектури? З’ясуємо в цій статті.

Стилобат – що це таке 

Стилобат – це спільний цоколь, що з'єднує одразу кілька будівель. Він може розташовуватися на землі або над її поверхнею за допомогою опор. Стилобат як архітектурне рішення найчастіше використовується під час будівництва комерційних об'єктів, але до нього також вдаються й у зведенні житлових будинків. Виконуючи функцію основи й опори, він підвищує стійкість конструкції, надає об'єкту візуальної завершеності. Зокрема актуальне використання стилобату під час зведення будівель у місцях зі складним рельєфом. Він дає можливість більш рівномірно розподілити вертикальне навантаження на фундамент будівлі, що особливо важливо за наявності слабких ґрунтів або великих перепадів висот на ділянці. Стилобат допомагає компенсувати нерівності, збільшити площу опори, вписати будівлю в загальну забудову або, навпаки, виділити її серед оточення.

Стилобат у сучасному будівництві 

Стилобат будівлі може мати безліч функціональних призначень. У багатоповерхових житлових і комерційних будівлях усередині нього зазвичай розміщуються:

  • паркувальні місця;
  • торгово-розважальні об'єкти;
  • додаткові офісні або громадські простори.

Якщо стилобат з'єднує кілька будівель, комунікації прокладають через спільний цокольний поверх, що суттєво спрощує виконання робіт. Після гідро- й теплоізоляції дах стилобату також отримує додаткове функціональне призначення. На даху спільного цоколю розміщуються:

  • лаунж-зони;
  • дитячі та спортивні майданчики;
  • зелені тераси і мініпарки;
  • алеї для прогулянок, кафе, ресторани.

Якщо об'єкт розташований поблизу дороги або моста, стилобат часто є елементом проїжджої частини, пішохідної доріжки або автостоянки.

ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Переваги покупки квартири в будинку зі стилобатом

Житловий комплекс зі стилобатом – це не лише незвичайний дизайн, але й безліч плюсів для життя:

  • більше місця для мешканців – озеленення стилобатної частини будинку дає ширший простір для відпочинку та розваг, а облаштування на цоколі паркінгу – збільшує кількість паркувальних місць, що критично важливо в умовах мегаполісу;
  • розширення інфраструктури всередині житлового комплексу – цоколь може підніматися вгору на кілька поверхів, на яких розміщуються магазини, кафе, аптеки, спортивні зали та інші корисні для мешканців заклади;
  • додаткова гідроізоляція – покрівельний пиріг стилобату забезпечує додатковий захист будівлі від атмосферних опадів і потрапляння вологи всередину конструкції;
  • додаткова теплоізоляція – система вентиляції покрівельного пирога стилобату сприяє інтенсивному відведенню тепла, забезпечуючи прохолоду всередині цоколю в спекотну пору року, а в холодну пору – тепло.

Використання стилобату в багатоповерховому житловому будинку – сміливе рішення, що передбачає не менш сміливі та сучасні рішення щодо житлових приміщень.

Житлові комплекси Києва на стилобаті від Корпорації Нерухомості РІЕЛ 

Стилобат як архітектурне рішення здобув популярність в Україні порівняно недавно, хоча висотні багатоквартирні будинки зі стилобатом давно будують у Лондоні, Нью-Йорку, Пекіні та інших світових столицях. У Києві теж є житлові будинки на стилобаті, побудовані Корпорацією Нерухомості РІЕЛ:

1. «Берег Дніпра». Комплекс розташований на береговій лінії, звідси відкривається приголомшливий вид на Дніпро. ЖК побудований за монолітно-каркасною технологією з використанням газоблока та керамоблока, утепленого мінеральною ватою, що дає змогу досягти високої енергоефективності та знизити втрату тепла в зимовий період. Заввишки 28 поверхів, комплекс вміщає 255 квартир різного планування. У будинку є автономне опалення, гостьовий і підземний паркінги із зарядкою для електромобілів, чотири ліфти на кожен під'їзд, а ще – закрита й упорядкована прибудинкова територія.

ЖК «Берег Дніпра» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

2. FORWARD. Комплекс орієнтований на активних людей, які звикли жити у високому темпі. Інфраструктура будинку передбачає все, що потрібно жителю столиці: басейн, тренажерний зал, салон краси, мінімаркет, кафе, розташовані на цокольному поверсі. Внутрішній двір будинку впорядкований, є дитячий майданчик, зони відпочинку, пішохідні та велосипедні доріжки, сервіс оренди велосипедів і спортивного спорядження. У кроковій доступності – дитячі садки, школи, поліклініка й інші об'єкти соціальної інфраструктури.

ЖК Forward від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

3. ELYSEUM. Житловий комплекс поєднує в собі все краще, що є в сучасній архітектурі, та пропонує максимум для комфортного життя. Передбачено підземний паркінг на 55 місць, закрита й упорядкована прибудинкова територія, поруч – дитячі садки, школи, магазини та супермаркети, торговельні та розважальні центри.

ЖК Elyseum від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

4. GREAT. Житловий комплекс розташований за 150 метрів від Дніпра, налічує 13 будинків класу «комфорт», побудованих у єдиному архітектурному стилі й об'єднаних внутрішньою територією з парками, зонами відпочинку, пішохідними та велосипедними доріжками, спортивними і дитячими майданчиками. Будинок зведений за монолітно-каркасною технологією з використанням цегли, утеплений мінеральною ватою. На території комплексу побудують дитячий садок і початкову школу.

ЖК GREAT від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Стилобат – це не тільки функціональне й естетичне архітектурне рішення, але й більше можливостей для вашого відпочинку, дозвілля та комфорту. Виберіть свою квартиру в каталозі Корпорації Нерухомості РІЕЛ і зв'яжіться з нами через форму зворотного зв'язку або за вказаними телефонами, щоб ми допомогли вам із оформленням документів й організацією купівлі квартири. 

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.