До переліку блогу

Що таке пентхаус

17 серпня 2021

Для більшості людей життя в місті сповнене недоліків. Шум, затори, недостатній простір роблять повсякденне життя сірим і сумним. Особливо важко жити в старих багатоквартирних будинках із їх маленькими квартирками, вузькими під'їздами та видами з вікон на сусідні будинки.

Всі ці та інші чинники посилюють у жителя столиці відчуття тісноти й дискомфорту. Пентхаус — рішення для тих, хто цінує відчуття свободи, комфорт і чудові види з вікон, а ще має достатньо грошей, щоб дозволити собі все це. У чому плюси та мінуси купівлі пентхауса — з’ясуємо в цій статті.

ЖК «Берег Дніпра» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Що таке пентхаус

Пентхаус — елітна квартира, здебільшого дворівнева та з відкритою терасою, розташована на останньому поверсі житлового будинку. Хоча спершу слово «пентхаус» мало зовсім інше значення. Історія цього варіанту житла досить цікава і прекрасно демонструє, як упродовж століть змінювалося мислення людей, а отже, і тенденції в архітектурі. Термін «пентхаус», що сьогодні асоціюється з розкішною великою квартирою під самим дахом, раніше мав інше значення. В архітектурі пентхаус — це приміщення на горішньому поверсі будівлі, в якому розташовуються машинне відділення, ліфти, системи управління обігрівом і охолодженням.

До середини XIX століття пентхауси були найменш привабливими квартирами в багатоквартирному будинку. Житло на першому поверсі вважали найпрестижнішим. Що зробило ці непривабливі квартири еталоном розкоші та стилю? Каталізатором змін став ліфт. Розташування за принципом «що вище, то бідніше» було результатом практичних міркувань. Вищі будівлі означали довший шлях для підйому сходами, а отже, великі фізичні навантаження. На горішніх поверхах жили, наприклад, обслуговуючий персонал, покоївки та кухонна прислуга. В представницькі поверхи і цокольні поверхи мали елітарний характер.

У Європі потенціал верхніх поверхів багатоквартирних будинків тривалий час залишався нерозкритим. Однак в американських містах їх уже використовували з комунальною метою в 1920-х роках. Саме там відбувся справжній бум популярності пентхаусів, коли в житлові багатоквартирні будинки почали встановлювати електричні ліфти, на зразок тих, що сьогодні стоять у кожному будинку. Це нововведення повністю змінило традиційне планування житлових багатоквартирних будинків — нижні поверхи перестали мати першорядне значення, оскільки можна було без проблем дістатися навіть до верхнього поверху хмарочоса. По мірі збільшення висоти, на якій люди працювали та жили, почали виникати нові потреби і можливості. Нижні поверхи були менше освітлені, і, оскільки не було проблем із доступом до верхньої частини будівлі, почали цінувати оглядові якості верхніх поверхів. Життя на висоті набувало нової якості, адже не кожному відкривалася чудова панорама міста. Крім того, те, що горішні поверхи вивищувалися над гамірними вулицями, забезпечувало рідкісну можливість розслабитися в тиші та спокої на власній терасі.

Після кількох десятиліть перетворень пентхаус сьогодні — розкішна квартира, часто розташована на двох верхніх поверхах будівлі, обов'язково з великою терасою або садом на даху. Можна сказати, що пентхаус — це заміський особняк на вершині хмарочоса в центрі міста. Із великою площею, з терасою під сад, без мінусів для життя в передмісті. Вам не треба долати кілометри, щоб дістатися до школи, лікарні або магазинів. Із цього погляду пентхаус робить життя дуже комфортним. Але має це рішення і свої мінуси.

ЖК «Америка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Чим пентхаус відрізняється від таунхауса

Таунхаус — це квартира у форматі невеликого заміського житла. Вона зазвичай розташована в комплексі малоповерхових будинків з окремими входами та невеликими ділянками землі. Кожен таунхаус суміщений із сусіднім бічною стінкою, але в кожного є окремий гараж і місце для паркування на вулиці. Можна сказати, що таунхаус — це повна протилежність пентхаусу, який розташовується в багатоквартирному висотному будинку на останніх поверхах.

 ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Плюси і мінуси купівлі пентхауса

Усамітнення, простір, високі стелі та панорамний вид із вікон — ось типові плюси пентхаусів, що виокремлюють їх серед звичайних квартир. Але це не єдині їхні переваги:

  • ціна нижча, ніж у рівнозначної квартири — це стосується пентхаусів-апартаментів, що можуть коштувати на 15-25% дешевше, ніж квартири аналогічної площі та класу;
  • можливість будь-якого перепланування — допускається внесення будь-яких змін у планування житла з дотримання вимог до безпеки;
  • інвестиції із захистом від рецесії — на відміну від західних Європи і США, де пентхауси доступні у великій кількості, девелопери України наразі пропонують таке житло з обережністю, а це означає, що за обмеженої пропозиції вартість пентхаусів продовжуватиме зростати швидше, ніж вартість квартир.

Забезпечені люди та професіональні інвестори зацікавлені у вкладенні грошей у таку нерухомість, оскільки вона не зовсім належить до категорії стандартного житла, а отже, менш схильна до коливань ринку нерухомості.

Має таке елітне житло і свої мінуси:

  • висока вартість — попри те, що пентхаус може коштувати дешевше ніж аналогічна за площею квартира, це не зменшує його ціни, яка в Києві коливається від 3 до 12 мільйонів гривень;
  • високі витрати на обслуговування — велика площа вимагає витрат у середньому в 2-3 рази вищих, ніж квартира площею 100 кв. м.

Пентхаус у наші дні — це не стільки престиж, скільки запорука насправді комфортного життя в центрі Києва.

ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Де купити пентхаус у Києві

Попри будівельний бум у столиці, пропозиція пентхаусів залишається доволі скромною, особливо в центральних районах міста. Один із винятків — ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ. Житловий комплекс бізнес-класу розташований неподалік вулиці Січових Стрільців у пішій доступності від Подолу — історичного центру Києва. З панорамних вікон пентхаусів ЖК «Львівська Площа» відкривається чудовий вид на схили Подолу і місто, а сам комплекс розміщений на відстані від жвавих автострад і залізничних гілок, тому шум не завадить вашому спокою. Поруч із комплексом — магазини, супермаркети, салони краси, сервіси з ремонту автомобілів, а ще дошкільний центр «Лелека», дитячий садок, загальноосвітні та спеціалізовані школи. Територія комплексу закрита від чужих і перебуває під цілодобовою охороною та відеоспостереженням. Для мешканців передбачений підземний паркінг, а на території двору — сучасний спортивний майданчик, зони відпочинку та розваг.

Зв'яжіться з нашими фахівцями за зазначеними телефонами або через форму зворотного зв'язку, і вони розкажуть вам більше про пентхауси в ЖК «Львівська Площа», допоможуть вибрати зручний варіант, а згодом — оформити документи та пройти всі формальності.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.