До переліку блогу

Вартість квартир у Львові у 2024 році

20 лютого 2024

Попит на квартири у Львові не знижується навіть під час війни. Але покупці вагаються, бо не впевнені, що все буде гаразд і що не стане руїною щойно придбане житло. Тільки ті люди, які мають нагальну потребу, укладають угоди. Тому житловий ринок пригальмовує, але повністю не зупиняється.

Протягом останніх трьох років львівська нерухомість значно зросла в ціні. Вартість 1 м2 у 2021 році становила 24 000 грн. У 2022-му вона піднялася майже вдвічі та досягла позначки 44 900 грн. Торік, у 2023 році, ціна квартир у Львові піднялася до 48 200 грн за м2.

Ціни на квартири в різних районах міста

Зазвичай на ціну житла впливає його розташування. Квартира в центрі міста не може коштувати стільки ж, як аналогічне помешкання в передмісті. Тому перш ніж починати пошуки гідного варіанта, слід оцінити свої фінансові можливості.

Найбільшим попитом користується нерухомість у Шевченківському, Личаківському та Галицькому районах міста. По-перше, ці райони давно обжиті, з розгалуженою інфраструктурою. По-друге, там живуть заможні люди, які якнайкраще облаштували своє житло.

Люди, які займаються бізнесом і мають кошти, намагаються придбати квартиру в центрі. Залежно від району міста, квадратний метр квартири у Львові коштує:

  • Галицький район – $1708;
  • Личаківський район – $1521;
  • Франківський район – $1435;
  • Сихівський район – $1415;
  • Шевченківський район – $1412;
  • Залізничний район – $1228.

Безумовно, вартість помешкання залежить від багатьох факторів. Зокрема, від того, в якому вона стані. Якщо потрібен ремонт або внутрішнє оздоблення, ціна квартири значно знижується.

Скільки коштує квадратний метр квартири у Львові

Ціна квартир у Львові залежить не тільки від місця знаходження, але й від того, первинний це ринок або вторинний. Якщо ви хочете придбати помешкання в центрі міста, то вам треба бути готовими до того, що ви не будете першим його власником. До того ж у старих будинках часто виникають аварійні ситуації з водогоном, каналізацією, теплопостачанням або комунікаційними мережами.

Середня ціна квартири у Львові на вторинному ринку залежить від загальної площі та кількості кімнат у помешканні:

  • 1-кімнатні – $59 110;
  • 2-кімнатні – $89 100;
  • 3-кімнатні – $113 600.

Ціни на первинному ринку:

  • 1-кімнатні – $42 200;
  • 2-кімнатні – $53 700;
  • 3-кімнатні – $82 500.

Отже, кожен покупець може придбати для себе квартиру, яка відповідатиме всім його вимогам.

Як вибрати квартиру у Львові

Людей завжди хвилює питання, як формуються ціни на квартири у Львові. Зараз на цей показник має великий вплив воєнна та політична ситуація в Україні. Адже в місті з'явилося багато переселенців зі сходу та півдня країни. Власникам тепер вигідніше здавати помешкання в оренду, ніж продавати його.

Крім того, є ще кілька важливих факторів, що впливають на вартість квартир:

  1. Місце розташування (район).
  2. Інфраструктура.
  3. Довкілля.
  4. Стан самого помешкання.
  5. Новобудова або квартира на вторинному ринку.
  6. Вид опалення – індивідуальне або загальне.
  7. Наявність меблів.
  8. Поверх (як працює ліфт).

Окремим рядком стоять житлові комплекси. Багато покупців готові охоче купувати квартири в таких районах. Адже там є все необхідне для сімейного життя та мінімум нічних розважальних закладів.

Розташування житла

Людям, які працюють, важливо, щоб їхнє помешкання розташовувалося в місті поблизу зручної транспортної розв'язки. Наприклад, зупинки автобусів або електротранспорту.

Головне – подалі від індустріальних об'єктів, що можуть поширювати сморід і шкідливі для здоров'я людей викиди.

Інфраструктура

Сім'ї з дітьми віддають перевагу районам, у яких є мережа магазинів, дитячий садок, школа, спортивні й ігрові майданчики. Іноді на рішення покупців впливає близьке розташування музичної або спортивної школи. Крім того, для них важлива наявність підприємств побутового обслуговування.

Усе необхідне повинно бути поруч із домом, зокрема дитяча поліклініка та стоматологія. Наявність торговельних центрів і супермаркетів – теж велика перевага. Дуже добре, якщо в цьому районі є зелені насадження – парк або сквер, у якому можна прогулюватись із дітьми у вільний час.

Житловий комплекс

Інакше його можна назвати містом у місті – і це доволі цінна нерухомість. Добре спланований житловий комплекс дає можливість мешканцям вирішувати всі свої справи, не відходячи далеко від дому. В них усе продумано до дрібниць, щоб кожна людина могла займатися улюбленими справами і їй не доводилося щоразу їхати на інший кінець міста.

Купити квартири в новобудовах Львова – мрія багатьох людей. Адже це найкраще рішення для містянина. Розгалужена інфраструктура, розважальні та фітнес-центри, салони краси, стадіон, парки та інші зелені зони роблять проживання в таких районах не тільки спокійним, але й дуже приємним. Це все є в наших ЖК, вартість квадратного метра у яких значно нижча за пропозиції конкурентів і починається від 22 000 грн.

Вартість залежить від рівня житлового комплексу – еліт, бізнес чи комфорт. Звісно, найдорожчі квартири – в елітних житлових комплексах. Додатково треба вибирати, на якій стадії будівництва знаходиться ваше помешкання: щойно розпочалося, здається в експлуатацію або здавання планується на наступний рік. Для автовласників також важлива наявність паркувальних майданчиків і паркінгів.

Прогноз розвитку ринку нерухомості у 2024-му

Переселенці зі сходу та півдня країни поступово звикають до життя в нових умовах. Тому більшість має бажання придбати хоча б невелику квартиру, свій прихисток на час війни. І забудовники почали переробляти свої проєкти та створювати більш доступні житлові умови.

Зараз у тренді – малогабаритні квартири з частковими зручностями, площею від 15 кв.м. Для цього розробляється нова програма Smart Hill. Щоб задовольнити шалений попит на нерухомість, починає працювати державна програма “єОселя”.

У 2024 році продовжиться тенденція на оренду житлових приміщень. Тому доволі вигідними будуть інвестиції в нерухомість. Водночас завдяки інфляції та зростанню цін на будівельні матеріали вартість 1 кв.м у Львові зростатиме. Вже зараз собівартість такої площі досягла $1300.

Отже, люди, які хочуть залишатися в Україні, зможуть придбати власне житло, навіть якщо мають не так багато заощаджень.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.