До переліку блогу

Податок на нерухомість для фізичних осіб в Україні у 2021 році

19 жовтня 2021

Із 1 січня 2013 року набув чинності закон, що зобов'язує фізичних і юридичних осіб, зокрема нерезидентів, платити новий податок на нерухомість в Україні. Цей податок існує вже не один рік, проте багато українців досі не розуміють усіх особливостей оподаткування нерухомого майна.

Тим більше, у 2020 році Верховна Рада спершу прийняла закон №533, що передбачає пільги через карантин і надзвичайну ситуацію в країні, а згодом був прийнятий закон №540, у якому були уточнення щодо податку на землю та скасування податку на нерухомість. Спробуємо це все з’ясувати.

Хто у 2021 році платитиме податок на нерухомість в Україні?

Податок на нерухомість в Україні платять фізичні особи, які володіють нерухомістю. Насамперед це стосується будинків і квартир.

Податок сплачують усі власники, які володіють майном на правах часткової власності. Розмір внеску встановлюється відповідно до розміру частки. Бувають ситуації, коли житло має кількох власників, але не поділено в натурі. Тоді платить тільки один власник за згодою інших власників, якщо інше не встановлено судом.

ЖК Forward від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Які об'єкти підлягають оподаткуванню?

Оподаткуванню підлягають будь-які житлові та нежитлові об'єкти нерухомості, якщо їх немає в переліку об'єктів, що не обкладаються податком. І платити податок потрібно не всім, а тільки тоді, якщо об'єкт відповідає певним умовам:

  • квартири площею понад 60 м2;
  • житлові будинки площею понад 120 м2;
  • інші об'єкти нерухомості площею понад 180 м2.

Податок на нерухомість в Україні: роз'яснення.

Власник житла повинен платити податок не за всю нерухомість, а лише за ті квадратні метри, що перевищують зазначені межі. Наприклад, власнику квартири площею 100 квадратних метрів необхідно платити податок тільки за 40 м2 (100 кв.м – 60 кв.м = 40). Винятком є об'єкти підприємницької діяльності, що здаються в оренду або використовуються для бізнесу. У цьому випадку оподатковується вся квартира.

Є також інший податок на нерухомість, більше відомий як «податок на розкіш». За квартири площею понад 300 м2 і за будинки більше ніж 500 м2 необхідно заплатити не тільки податок за кожен метр понад встановлених меж, але ще і 25 тисяч гривень на рік.

А підібрати об'єкти нерухомості в Україні завжди можна за допомогою Корпорації Нерухомості РІЕЛ, яка працює з 2003 року та має чудову репутацію. Наприклад, якщо не хочете платити податок на нерухомість, то РІЕЛ завжди допоможе підібрати об'єкт відповідної площі.

ЖК «Берег Дніпра» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

За які об'єкти нерухомості не треба платити податок?

Законом передбачений довгий перелік об'єктів нерухомості, що не є об'єктами оподаткування:

  • об'єкти в зонах відчуження і в зонах обов'язкового відселення;
  • нерухомість організацій, що утримуються за кошти державного або місцевого бюджету і не є прибутковими;
  • житлова та нежитлова нерухомість, що перебуває у власності органів державної або місцевої влади;
  • будинки загальноосвітніх і дошкільних установ;
  • нерухомість, що перебуває у власності релігійних організацій (крім об'єктів, призначених для здійснення господарської та/або виробничої діяльності);
  • дитячі будинки та гуртожитки;
  • квартири, які офіційно визнані аварійними та непридатними для проживання;
  • нерухомість, що використовується середнім і малим бізнесом, який здійснює господарську діяльність на ринках і в малих архітектурних формах;
  • санаторно-курортні установи, оздоровчі комплекси для дітей;
  • об'єкти комунальних і державних центрів олімпійської підготовки, дитячо-юнацькі спортивні школи;
  • житлова нерухомість, що належить прийомним або багатодітним сім'ям, у яких на вихованні перебувають понад 5 дітей;
  • бази олімпійської та паралімпійської підготовки і багато інших об’єктів нерухомості.
ЖК «Америка» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Скільки доведеться платити у 2021 році?

Багатьох людей цікавить, який податок на нерухомість в Україні. Насправді розмір податку встановлюють органи місцевої влади, тому в різних обласних центрах, селах та інших населених пунктах по країні він може дещо відрізнятися. Однак розмір податкового збору не повинен перевищувати 1,5% мінімальної заробітної плати по країні на 1 січня поточного року за один квадратний метр оподатковуваної площі.

Станом на 1 січня 2020 року заробітна плата по країні була встановлена на рівні 4723 грн. 1,5% цієї суми = 70,8 грн. Саме це максимальна сума, яку повинен заплатити власник нерухомості за кожен додатковий квадратний метр понад встановлену норму. Як вже було зазначено, для квартир це 60 м2, а для житлових будинків – 120 м2. Тобто за квартиру площею 100 квадратних метрів доведеться заплатити податок на нерухомість у розмірі до 2832 гривні (40 м2 * 70,8).

Варто врахувати, що у 2021 році сплачується податок за 2020 рік, відповідно, тому враховується рівень заробітної плати на 1 січня саме 2020 року. А у 2022 році враховуватимуть розмір мінімальної зарплати на 1 січня 2021 року.

Якщо порівнювати з 2020 роком, то максимальний розмір податку трохи зріс, бо у 2020 році він становив 62,5 гривні. Як нескладно здогадатися, пов'язане це зі збільшенням розміру мінімальної зарплати по країні.

Дізнатися розмір податкової ставки можна в місцевих органах влади, а також подивитися на офіційному сайті або на сторонніх ресурсах. Наприклад, у Києві треба платити 1,5%, а в Житомирі та Львові – усього 0,5% (23,61 грн) за квартири й 1% (47,23 грн) за житлові будинки. У Харкові місцева влада пішла ще далі: у місті у 2021 році не тільки знизили податкову ставку до 1%, а й змінили мінімально допустиму площу квартири, неоподатковувану податком. У Харкові з 2021 року вона становить 85 квадратних метрів. Тобто квартири меншою площею не обкладаються податком на нерухомість.

ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Порядок і терміни сплати податку на нерухомість

Власнику нерухомості надсилають офіційне повідомлення про сплату певної суми, а також платіжні реквізити. Якщо об'єкт нерухомості тільки введений в експлуатацію, то оплата здійснюється, починаючи з місяця, коли настало право власності.

Платники податку можуть звернутися з письмовою заявою до органів контролю з метою звірити різні дані:

  • які об'єкти перебувають у власності;
  • площа цих об'єктів;
  • наявність права на використання пільг зі сплати податку на нерухомість;
  • розмір податкової ставки;
  • сума нарахування.

Наприклад, якщо органи контролю нарахували велику суму через неправильно зазначену площу квартири, то власник має право написати заяву й надати оригінали відповідних документів, на підставі яких буде проведено перерахунок. Після перерахунку платнику податків надсилається нове податкове повідомлення, а попереднє скасовується.

Повідомлення про необхідність сплати податку повинно приходити до 1 липня. З моменту отримання повідомлення-рішення платник податків має 30 календарних днів, щоб внести необхідну суму. Якщо заплатити пізніше, то додатково нараховується штраф у розмірі 10% суми платежу. Якщо оплата протермінована на строк більше ніж 30 днів, то штраф зростає до 20% цієї суми.

Якщо контролюючий орган не направив або не вручив іншим передбаченим законом способом податкове повідомлення у встановлені терміни, то фізична особа не несе відповідальності за несвоєчасний податковий внесок. Однак фахівці рекомендують у разі відсутності сповіщення виявити ініціативу та самостійно уточнити ситуацію в органах контролю. Бувають випадки, коли повідомлення не приходить і фізична особа не сплачує податок, а потім їй нараховують величезні штрафи, бо орган контролю надіслав повідомлення, але воно з тієї чи іншої причини не дійшло до адресата. Довести свою правоту в такій ситуації вкрай складно.

ЖК Nordica Residence від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Які передбачені пільги?

Запитання, хто звільняється від сплати податку на нерухомість, дуже актуальне для багатьох українців. Насамперед слід зазначити, що цей податок не сплачують особи, які володіють квартирою до 60 м2 і/або житловим будинком до 120 м2. Якщо говорити про пільги, то вони, як і податкова ставка, встановлюються рішенням місцевих рад. Тобто місцева влада сама визначає перелік пільгових категорій громадян. Водночас слід зважати на матеріальне становище фізичної особи, кількість майна у власності, стан об'єкта оподаткування та інші чинники.

Якщо говорити про скасування податку, то це стосується багатодітних і прийомних сімей, у яких виховується п'ятеро або більше дітей. Також це стосується дітей-інвалідів і дітей-сиріт. Інші категорії громадян зобов'язані платити податок на нерухомість.

Пільги неможливо отримати в таких ситуаціях:

  • площа об'єкта у п'ять разів перевищує неоподатковувану податком площу (для квартир – 300 квадратів, для будинків – 600);
  • нерухомість використовується фізичною особою для ведення бізнесу з метою отримання прибутку.
ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Чи платять пенсіонери податок на нерухомість?

Одне з найбільш популярних і частих запитань на тему – чи платять пенсіонери податок на нерухомість в Україні у 2021 році? Насамперед треба зазначити, що українське законодавство у цьому питанні однозначне: пенсіонери і просто люди похилого віку платять податок на нерухомість у тому ж обсязі та на тих самих умовах, що й молодь. Багато людей обурені цим, але Державна фіскальна служба України має на це свою думку. Пенсіонери повинні платити цей податок через те, що в багатьох людей похилого віку є забезпечені родичі, які володіють розкішними апартаментами та переписують усю свою нерухомість на старенького родича. Таким чином деякі бізнесмени та чиновники могли б уникнути сплати податку.

Уже зараз деяким пенсіонерам надходять «листи щастя» з податкової з великими боргами. Сам пенсіонер у цей час може жити в малогабаритній квартирі на околиці міста та не здогадуватися, що його онук або інший родич просто вирішив записати свою нерухомість на бабусю або дідуся, сподіваючись уникнути сплати податку на нерухомість. Просто деякі хитрі родичі не вивчили закону й не знають, що пенсіонери теж повинні платити податок на нерухомість, причому вік не є підставою для отримання пільг або, тим паче, скасування податку.

З огляду на це, на запитання «чи платять пенсіонери податок на нерухомість в Україні у 2021 році?» відповідь завжди однозначна – платять нарівні з іншими особами, котрі володіють нерухомістю, площа якої перевищує встановлені норми.

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.