До переліку блогу

«Академія РІЕЛ» №6 – професійно про головне

19 лютого 2023

Шановні клієнти!

До вашої уваги шостий номер дайджесту – «Академія РІЕЛ».

Із видання ви дізнаєтеся про технічний паспорт на квартиру, як проводяться обміри, хто їх робить та скільки тривають. А також інформацію про те, як інвестору себе поводити у разі виявлення дефектів у його приміщенні.

Шостий номер вже доступний для скачування!
Генеральний директор КН РІЕЛ Ростислав Мельник

Вітаю, шановні клієнти!

Перед вами – шостий номер видання «Академія РІЕЛ», у якому ми продовжуємо ділитися корисним досвідом із ринку нерухомості.

2022 рік приніс важкі випробування на долю українського народу, проте прийдешній, 2023-й, поставив не менше завдань перед кожним із нас. Я впевнений, разом, плечем до плеча, нам під силу здолати багато перешкод і труднощів.

У попередніх виданнях ми розглянули питання завершення БМР, поговорили про сертифікат готовності об’єкта від ДІАМ, розказали про процедуру отримання поштової адреси житлового комплексу, поділилися досвідом підписання основних договорів/реєстрації права власності на нерухомість тощо. 

Попереду – ще не менше важливих нюансів, на які треба зважати інвесторам і власникам нерухомості.

Тексти попередніх випусків видання завжди доступні на порталі riel.ua у розділі «Блог».

Вдячні, що ви вибрали нас!

Із повагою Генеральний директор КН РІЕЛ Ростислав Мельник.

ВСТУП

Один із попередніх випусків ми присвятили важливому питанню підписання акта приймання-передачі. Важливість цього документа вкрай очевидна. А от що робити, якщо інвестор бачить дефекти у власному приміщенні? Хто та за чиї кошти повинен усунути недоліки?

Цікавим є й питання проведення обмірів квартир у стандартній багатоповерхівці та отримання технічного паспорта. Про все це – у шостому випуску видання «Академія РІЕЛ».

ЩО ТАКЕ ТЕХНІЧНИЙ ПАСПОРТ БУДИНКУ?

Якщо на початок будівництва потрібні дозвільні документи, то пізніше постає питання про створення технічної документації на об’єкт нерухомого майна.

Технічний паспорт на будинок є супровідним документом, виготовлення якого необхідне, зокрема, для введення будинку в експлуатацію, а також для продажу нерухомості в майбутньому.

ЖК «Америка», м. Львів

З одного боку, технічний паспорт не має юридичної сили для підтвердження права власності, проте з іншого – надає повну інформацію про об’єкт нерухомості.

Отже, технічний паспорт – це документ, що містить графічне (розміри та кількість кімнат у масштабі) та письмове відображення стану будинку.

Технічний паспорт містить інформацію про місцезнаходження, адресу об’єкта, технічні характеристики, план та опис об’єкта тощо.

Саме за технічним паспортом покупець може впевнитися, що будівля відповідає його вимогам, ознайомитися з кількістю власників або ж переглянути історію житла.

Хто оплачує його виготовлення?

Виготовленням технічної документації на нерухоме майно займається Бюро державної технічної інвентаризації (БТІ) або приватне БТІ, що має ліцензію на проведення таких робіт.

Оплата за виготовлення технічного паспорта будинку здійснюється компанією-забудовником.

ЯКЩО ІНВЕСТОР БАЧИТЬ ДЕФЕКТИ У ВЛАСНОМУ ПРИМІЩЕННІ, ЧИ ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ ВІН ПІДПИСАТИ АКТ ПРИЙМАННЯ-ПЕРЕДАЧІ?

У якнайшвидшому підписанні акта приймання-передачі нерухомості насправді зацікавлені обидві сторони – і забудовник, і інвестор. 

ЖК «Америка», м. Львів

Адже підписаний документ звільняє забудовника від будь-яких подальших зобов’язань перед інвестором, оскільки документ є фактом передачі готової нерухомості. Натомість для інвестора підписання акта є зеленим світлом для початку проведення ремонтних робіт.

Проте процес приймання квартири – напрочуд відповідальний етап, він потребує прискіпливої уваги, певних знань і, подекуди, залучення до процесу інспекції стану готовності нерухомості незалежних спеціалістів.

ЖК «Америка», Поширені дефекти в новобудові:

  • відсутність гумового ущільнювача та неякісні монтажні шви вхідних дверей;
  • неякісне скління, нерівності підвіконь і скосів, несправні ручки на вікнах;
  • нерівність висоти стелі в різних кутах помешкання, наявність тріщин і горбків на стінах, відсутність бетонної стяжки на підлозі (в квартирах із чорновим ремонтом);
  • відсутність тяги в отворах вентиляції;
  • неналежне монтування або порушення цілісності стояків, труб і стоків;
  • незварені з’єднання труб опалення.

Важливо! Перевірити щиток електроенергії та переписати показники лічильника в акт.

На момент здачі будинку будівельники зобов’язані запустити хоча б один ліфт, пасажирський чи вантажний. 

Пам’ятайте, квартиру в забудовника приймають лише один раз, і всі пропущені під час огляду будівельні дефекти інвесторам новобудови доведеться усувати за власний рахунок.

Купуючи квартиру в новобудові, інвестор платить компанії-забудовнику за якісне житло!

Хто і за чиї кошти усуватиме дефекти?

Усі виявлені дефекти та недоробки під час огляду приміщення фіксують у дефектному акті.

Монтаж вікон у ЖК "Голоські Кручі"

У жодному разі не можна підписувати акт приймання-передачі, якщо були виявлені описані вище дефекти. Адже після складання дефектного акта забудовник зобов’язується або усунути невідповідності в певний строк, або запропонувати інвестору компенсацію.

Поки не підписано акт приймання-передачі, забудовник несе повну відповідальність за належний стан збудованого об’єкта та відповідність його заявленим характеристикам.

Наявні будівельні дефекти впливають не тільки на якість подальшого проживання мешканців, а й на ринкову вартість квартири в майбутньому. Адже продати «неякісну» квартиру в новобудові за хорошою ціною буде непросто, тому важливо заздалегідь компенсувати ці можливі фінансові втрати.

ЯК ПРОВОДЯТЬ І СКІЛЬКИ ТРИВАЮТЬ ОБМІРИ КВАРТИРИ У СТАНДАРТНІЙ НОВОБУДОВІ?

Під час будівництва є лише попередні проєктні дані, що можуть незначною мірою відрізнятися від фінальної конфігурації об’єкта нерухомості. Щоб зафіксувати реальні розміри, аби підтвердити виконання забудовником зобов’язань і захистити інтереси інвесторів, здійснюється фінальний обмір площі квартири. Проводять його працівники БТІ (бюро технічної інвентаризації).

Переважно процедура замірів триває не довше як годину. Обмір квартири здійснюється шляхом підсумовування площі всіх приміщень, використовуючи лінійні розміри від стін, перегородок або конструктивних елементів. При цьому проєктні величини не беруть до уваги, вимірюють виключно фактичну площу приміщень.

Важливо зазначити, що в результатах обміру можуть бути зафіксовані як зменшення фактичної площі від розрахункової, так і збільшення. 

Залежно від того, які умови прописані в договорі, з інвесторів можуть попросити компенсацію за «зайву» квадратуру або, навпаки, повернути кошти в разі меншої площі. І це є нормальною практикою сьогодні, проте власне сума, яку доведеться сплатити, зазвичай не перевищує кількох тисяч гривень.

ВИСНОВКИ

Проведення фінальних обмірів житлової площі, створення технічного паспорта та підписання акта приймання-передачі – надзвичайно важливий етап, що визначає подальшу успішну експлуатацію нерухомості. Це саме той етап, який потребує від інвестора максимальної уважності та розуміння процесу, а від забудовників – надання всебічної підтримки своїм інвесторам.

Ми в Корпорації Нерухомості РІЕЛ із впевненістю гарантуємо, що відповідний етап пройде максимально легко для наших інвесторів, оскільки будуємо якісно та надійно!

Видання «Академія РІЕЛ» – онлайн-дайджест корисних порад від вашого девелопера, мета створення якого – ділитися досвідом із вами про те, як діяти у різних ситуаціях, пов’язаних із нерухомістю!

Шостий номер вже доступний для скачування!

Дякуємо, що залишаєтеся з РІЕЛ!

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.