К списку блога

Які види опалення бувають у новобудовах

28 мая 2024

Комплекс технічних засобів, призначений для підтримки оптимальної температури в приміщенні після того, як настає прохолодна пора року, називається системою опалення будинку. Насправді їх налічується кілька різновидів, і кожен має свої особливості, переваги та недоліки. Щоб ухвалити правильне рішення та купити квартиру з тією системою опалення, яка задовольнятиме всі потреби, підтримуватиме оптимальну температуру повітря в кімнатах, варто докладніше вивчити суть питання. Отже, давайте з’ясуємо, яка система опалення є найкращою.

Що таке система опалення та які типи опалення бувають

До системи опалення входять джерело тепла, пристрої для його розподілу, такі як радіатори, трубопроводи, а також системи управління та регулювання, що допомагають оптимізувати споживання енергоресурсів і підтримують комфортні умови існування. Відомі різні види опалення:

  • Централізоване.
  • Автономне.
  • Індивідуальне.

Кожен із типів опалення має свої недоліки та переваги. Щоб вибрати найбільш відповідний з усіх варіантів, треба проаналізувати кожен із них, тоді вдасться порівняти їхні характеристики. Також слід враховувати індивідуальні потреби й енергоефективність будівлі, екологічні переваги.

Централізоване опалення та його переваги

Централізованою системою опалення називають метод подачі тепла до житлових або офісних будівель із центрального джерела. Його роль може виконувати ТЕЦ — теплоелектроцентраль або інше велике джерело, що має здатність нагріти та розподілити гарячу воду за допомогою теплотраси, що веде до споживачів.  

До основних елементів і принципів роботи централізованої системи опалення входять:

  • Внутрішньобудинкова система труб, радіаторів та іншого обладнання всередині будівель.
  • Центральний тепловий пункт — станція, що регулює температуру та тиск теплоносіїв, які надходять до конкретних будівель. До того ж він відводить конденсат.
  • Теплотраса — це мережа ізольованих трубопроводів, що здатні транспортувати нагріту воду від джерел тепла напряму до споживачів. Іноді таку мережу трубопроводів прокладають під землею, але бувають і теплотраси, що проходять зовні будівель.
  • Джерело тепла, у ролі якого виступають великі котельні, що виробляють тепло, спалюючи паливо. Також вони іноді використовують атомну енергію, сонячну, геотермальні джерела.

Принцип роботи централізованого опалення дуже складний. Спершу на ТЕЦ або у котельні спалюється паливо. Потім тепло транспортується теплотрасами від джерела до споживачів по трубах. Регулюється тепло в центральних теплових пунктах таким чином, що гаряча вода з теплотраси змішується з охолодженою водою, щоб підтримати оптимальну температуру. Розподіляється тепло всередині будівель за допомогою радіаторів.

До переваг централізованого опалення належать:

  • можливість використовувати альтернативні джерела енергії;
  • зручність для більшості споживачів, оскільки їм не треба будувати власну котельню або купувати дороговартісне обладнання для індивідуального опалення;
  • завдяки централізованому виробництву тепла можна зекономити, адже система працює дуже ефективно.

З огляду на всі ці переваги, більшість сучасних будинків, які будує у Львові Корпорація Нерухомості РІЕЛ, підключена до централізованого опалення. Наприклад, це стосується комплексу «Велика Британія» у Залізничному районі — тут власники квартир не замислюються над тим, як їм обігріти своє житло.

Безперечно, централізоване опалення має і недоліки. Наприклад, коли відбуваються перебої в роботі ТЕЦ, це впливає на всі будинки, які від неї залежать.  

Автономне опалення — що воно гарантує

Система, що дає можливість окремим будівлям самостійно генерувати та регулювати тепло і водночас не залежати від централізованої системи опалення, називається автономною. Вона базується на індивідуальних джерелах тепла: теплові насоси, твердопаливні, газові та електричні котли, сонячні колектори. Головна функція, яку виконує автономне опалення в квартирі, — надання її власникам можливості самостійно контролювати температуру в приміщенні й оптимізувати витрати на обігрів житла.

До основних елементів автономного опалення належать джерела тепла, розподільча система, опалювальні прилади, контрольні та регулювальні пристрої.  

Принцип роботи автономного опалення:

  • Індивідуальний котел генерує тепло самостійно, він розташований безпосередньо в квартирі або в будинку.
  • Розподіляється тепло за допомогою системи трубопроводів або каналів вентиляції.
  • Тепло регулює безпосередньо користувач, який самостійно налаштовує температуру в приміщенні, відповідно до своїх уподобань.

Головна перевага автономного опалення полягає в незалежності від джерел тепла за межами будівлі. Також дуже зручно, що вдається швидше та раціональніше оптимізувати витрати на опалення завдяки можливості регулювати температуру. Автономне опалення підходить індивідуальним котеджам, будинкам і квартирам, власники яких бажають повністю контролювати температуру в приміщенні.

Має автономне опалення і недоліки. Насамперед це висока початкова вартість системи, зокрема це стосується дороговартісних джерел тепла. Також недоліком є потреба в регулярному технічному обслуговуванні та контролюванні стану.  

Чому дехто вибирає індивідуальне опалення

Систему, що забезпечує автономне опалення в окремому приміщенні, квартирі або будинку, називають індивідуальним опаленням. Вона дає змогу власнику особисто управляти процесом генерації та розподілу тепла і не залежати від централізованої мережі. Базується індивідуальне опалення на різних джерелах тепла: електричних обігрівачах, газових котлах, теплових насосах. Мати альтернативне опалення квартири дуже важливо. Адже іноді централізоване опалення дає збій, і щоб не мерзнути, краще заздалегідь продумати, як обігріти приміщення іншим способом.

До переваг індивідуального опалення належать:

  • Зручність і комфорт — власник особисто контролює систему опалення, тому може швидко реагувати на зміну в погодних умовах.
  • Незалежність — відсутність залежності від можливих перебоїв у роботі централізованої системи опалення.
  • Економічна вигода — якщо йдеться про довгострокову перспективу, індивідуальне опалення дає можливість ефективніше використовувати паливо на власний розсуд.
  • Енергоефективність — є змога оптимізувати споживання енергії, використовуючи сучасні енергоощадні технології й обладнання.

Серед недоліків можна назвати великі початкові витрати, адже саме обладнання та його монтаж коштують багато. Також котел займає певне місце, яке треба знайти в квартирі або будинку. Необхідність періодичного ремонту також іноді потребує додаткових витрат.

Який з усіх типів опалення вибрати

Щоб вибрати оптимальну систему опалення, слід проаналізувати цілу низку факторів і докладніше розглянути наявні типи опалення. Зазвичай звертають увагу на вартість встановлення й експлуатації системи, її екологічність, надійність — наскільки вона легка в обслуговуванні. Не менш важливий фактор — здатність підтримання комфортної температури в приміщенні. При цьому не варто забувати і враховувати особливості квартири або будинку, такі як їхні площа, наявність ізоляції, кліматичні умови регіону.

Як треба перевіряти систему опалення під час прийняття квартири в новобудові

Коли ви плануєте заселятися в житло або лише збираєтеся його купувати, обов’язково перевірте все, що стосується системи опалення. Насамперед перевірте документацію та переконайтеся, що все гаразд. Візуальний огляд теж важливий — не повинно бути неправильного монтажу та візуальних пошкоджень. Протестуйте систему, ввімкніть її і переконайтеся, що кожен радіатор нагрівається рівномірно.

Регулятори і термостати повинні належно регулювати температуру в приміщенні. Якщо під час тестування виникли якісь сумніви в ефективній роботі системи, зверніться до кваліфікованого спеціаліста-теплотехніка. Він проведе глибший аналіз і озвучить свій висновок. Саме належна перевірка системи опалення впливає в майбутньому на комфорт проживання в квартирі та допомагає заощадити на опаленні.

Усі новобудови від Корпорації Нерухомості РІЕЛ відповідають сучасним стандартам і вимогам, тому, купуючи квартиру в одному з житлових комплексів у Львові, можна не сумніватися в її якісній теплоізоляції.

Перезвоним, проконсультируем, подберем лучшие варианты
Телефонный номер *
Спасибо за Вашу заявку! Мы свяжемся с вами в ближайшее время.