К списку блога

Придбання нерухомості іноземцями в Україні

22 апреля 2024

Іноземці мають можливість придбати будь-яке нерухоме майно в Україні. Однак на ринку нерухомості й у процесі купівлі та подальшого переходу права власності є певні нюанси, на які варто зважати. Наприклад, іноземці можуть постати перед обмеженнями щодо певних видів нерухомості або перед потребою отримання додаткових дозволів чи документів. Щоб купити нерухомість в Україні, іноземцям слід докласти зусиль для дотримання всіх необхідних правових процедур і вимог.

Обмеження на купівлю нерухомості для іноземців

Під час купівлі іноземцями нерухомості в Україні слід враховувати низку обмежень та особливостей, що відрізняють процедуру від такої самої в інших країнах. На це впливають норми українського цивільного, сімейного, спадкового, реєстраційного й процесуального законодавства.

Наразі іноземцям в Україні за законом заборонено купувати сільськогосподарські угіддя. Однак вони можуть купувати житлові будинки та прилеглі до них земельні ділянки.

Крім того, особливості українського майнового права унеможливлюють придбання об'єктів за наявності певних умов. Такі угоди можуть бути визнані недійсними або підлягати оскарженню.

У процесі придбання нерухомості сторони можуть представляти довірені особи. Довіреності мають бути оформлені та посвідчені нотаріально. Якщо довіреність видав іноземний нотаріус, то необхідно апостилювати документ і замовити переклад в українського перекладача з подальшим нотаріальним посвідченням.

Важливо пам'ятати:

  1. Іноземці не мають права володіти землею сільськогосподарського призначення. Навіть у разі успадкування такої землі необхідне її відчуження протягом року.
  2. Фізичні особи мають право володіти землею несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів. Однак для придбання землі за межами населених пунктів потрібна наявність нерухомості, що належатиме безпосередньо іноземцю.
  3. Юридичні особи можуть купувати землю в межах населених пунктів лише для комерційного використання. У разі придбання землі за межами населених пунктів, аналогічно з фізичними особами, потрібна наявність нерухомості на ділянці.
  4. Купівля юридичною особою землі, що належить фізичній особі або муніципалітету, можлива лише в разі наявності в юридичної особи представництва в Україні.
Переваги, які отримує іноземець, купуючи землю в Україні

Іноземці, які купують землю в Україні, можуть отримати низку переваг:

  1. Україна приваблює іноземних інвесторів своєю земельною базою. Це може бути вигідно для тих, хто шукає можливості для розвитку сільського господарства, будівництва або розвитку інших галузей.
  2. Купівля землі в Україні дає можливість іноземним інвесторам диверсифікувати свій портфель, розширюючи його за межі їхньої країни.
  3. Доступ до сільськогосподарської продукції: іноземці можуть використовувати придбану землю для вирощування сільськогосподарських культур або ведення тваринництва.
  4. Іноземці можуть отримувати прибуток від використання придбаної землі, наприклад, із вирощування сільськогосподарських культур або оренди землі місцевим сільськогосподарським підприємством.
  5. Придбання землі в Україні може стати основою для розвитку агробізнесу, що передбачає вирощування продукції, її перероблення й експортування.
  6. Іноземці, які купують землю в Україні, за певних умов мають можливість отримати статус резидента, що відкриває додаткові можливості для проживання та ведення бізнесу в країні.

Варто зазначити, що переваги можуть варіюватися залежно від конкретних обставин, таких як регіон, призначення землі та інші фактори.

Як іноземцю купити квартиру в новобудові  

У західних регіонах, зокрема у Львові, останнім часом спостерігається активне будівництво житлових комплексів, що привертає увагу іноземних покупців, які бажають придбати квартири в новобудовах. Однак така угода має свої особливості, на які важливо зважати:

  1. Для придбання нерухомості в Україні іноземцю треба отримати ідентифікаційний код. Для цього необхідно подати заяву та переклад паспорта, завіреного нотаріусом, до податкової. Через десять днів код буде готовий, що дасть змогу відкрити банківський рахунок і здійснити купівлю житла.
  2. Зазвичай перед купівлею квартири в новобудові її бронюють для юридичних перевірок і підготовки до оплати. Для цього внесення авансу не потрібне.
  3. Після завершення всіх формальностей укладається договір і проводиться оплата. Оплатити квартиру можна банківським переказом або внесенням грошей на рахунок забудовника в касі. У випадку ввезення понад десяти тисяч євро готівкою необхідно декларувати ці кошти. У разі оплати готівкою в банківській касі потрібно показати декларацію.
  4. Розмір податків і реєстраційних платежів залежить від схеми продажу забудовника. Зазвичай необхідно додатково оплатити реєстрацію права власності й податок у розмірі 2% вартості квартири, якщо попередні договори були завірені в нотаріуса.
  5. Під час купівлі квартири в новобудові іноземцю слід оцінити ризики, перевірити документацію та репутацію забудовника. Рекомендується звернутися до професійного юриста для допомоги в цьому питанні.
Купівля квартири іноземцем на вторинному ринку

Окремо є сенс розглянути питання, як іноземцю придбати нерухомість на вторинному ринку.

Придбання нерухомості на вторинному ринку означає купівлю земельних ділянок або житла безпосередньо в поточного власника. Така угода укладається тільки через нотаріуса. Для цього необхідно пред'явити паспорт та ідентифікаційний код. Якщо ви одружені, також знадобиться згода дружини або чоловіка, завірена нотаріусом, і надання свідоцтва про шлюб.

Продавець повинен надати такі документи:

  • Документи, що підтверджують його право власності на нерухомість.
  • Технічний паспорт об'єкта нерухомості.
  • Звіт про оцінку вартості нерухомості.
  • Довідку про склад сім'ї продавця нерухомості.
  • Копії паспорта та ідентифікаційного кода.

Основним документом, що підтверджує право власності на нерухомість, є виписка з Державного реєстру. Цьому документу слід приділити особливу увагу, оскільки на ньому мають бути підпис і печатка нотаріуса.

Крім того, є інші важливі документи, такі як свідоцтво про право власності та договір купівлі-продажу або реєстраційне посвідчення.

Іноземці мають можливість перевірити право власності на нерухомість онлайн на сайті Міністерства юстиції. Тут можна знайти потрібний об'єкт за адресою або даними власника й отримати довідку з Державного реєстру. Ця послуга платна, але вартість невисока. Перевірка права власності рекомендується для захисту від шахрайства та підтвердження законності угоди.

Документи, необхідні для іноземців під час купівлі-продажу нерухомості

Іноземні громадяни, які планують придбати або продати нерухомість, мають надати певні документи:

  • Дійсний закордонний паспорт, що посвідчує особу.
  • Перекладений українською мовою та нотаріально посвідчений в Україні паспорт або інший документ, що підтверджує особу. Це може бути національне посвідчення особи або інший рівноцінний документ.
  • Ідентифікаційний код, який іноземний громадянин повинен отримати відповідно до законодавства України для здійснення угод із нерухомістю.

Крім зазначених вище документів, можуть знадобитися й інші: наприклад, у деяких випадках може знадобитися довідка про доходи або інші фінансові документи.

Податки на нерухомість

Іноземні громадяни зобов'язані сплачувати ті самі податки за володіння нерухомістю на території України, що й резиденти. Наприклад, податок на житло стягується залежно від загальної площі квартири або будинку. Для об'єктів нерухомості з площею до 60 квадратних метрів для квартир, до 120 квадратних метрів – для будинків і до 180 квадратних метрів – для різних об'єктів житлової нерухомості податок не стягується. Однак для більших об'єктів застосовується податкова ставка, що наразі становить 0,5% мінімальної заробітної плати для квартир і 1% для будинків. Такі ставки застосовуються до об'єктів, що перевищують встановлені розміри.

Усі наведені правила є лише основними аспектами, на які іноземню потрібно зважати, бажаючи придбати нерухомість в Україні. Однак кожна така угода потребує ретельного вивчення й аналізу в контексті юридичних аспектів, щоб переконатися в її безпеці та надійності.

Крім сплати податків та інших фінансових аспектів, необхідно враховувати й інші юридичні нюанси, як-от: права власності, зобов'язання забудовника або попередніх власників, можливі обмеження на використання нерухомості та інші важливі документи, пов'язані з угодою.

Тому для відчуття безпеки й успішного завершення процесу купівлі іноземцю рекомендовано звернутися до кваліфікованих юристів або спеціалістів у галузі нерухомості, які зможуть оцінити всі аспекти угоди та надати необхідну правову підтримку.

Перезвоним, проконсультируем, подберем лучшие варианты
Телефонный номер *
Спасибо за Вашу заявку! Мы свяжемся с вами в ближайшее время.