К списку блога

КН РІЕЛ: «Як ми долали наслідки ракетного обстрілу нашого ЖК». Частина друга

15 сентября 2022

Розбирання завалів і проведення експертизи

У попередньому матеріалі ми поділилися з вами спогадами, що саме відбувалося в перші години після ракетного обстрілу наших будинків у Києві, куди виводили людей, як з’ясовували, хто перебував у ЖК, тощо. У цій публікації розкажемо про перші дні після удару та подальші кроки для відновлення будинків. Це тяжкий досвід, проте поділитися ним важливо, адже є певний алгоритм дій, і ми хочемо, щоб кожен у разі потреби міг діяти ефективно.

Отже, перший приліт був у сьомий будинок ЖК «Львівський Квартал» 28 квітня. Нас пустили вже після того, як на об’єкті відпрацювали бійці МНС і спецслужби, які обстежували будинок і вилучали рештки ракети. Це було 30 квітня. На об’єкт прибули наші фахівці разом із підрядником, який уже займався укріпленням конструкцій ТРЦ Retroville, й одразу, спираючись на власний досвід, озвучили варіанти можливого укріплення будинку. Потім приїхали головний інженер і генеральний проєктувальник з архітекторами, і вже спільно з підрядником вони оперативно накреслили схему укріплення конструкцій будинку, щоб він не провисав і не падав. Наступного дня фахівці взялися за роботу.

Ми виконали відновлення гідроізоляції фундаменту, розібрали завали, облаштували тимчасове укріплення колон і пілонів, додатково змонтували металеві рами й опори для підтримки певних горизонтальних елементів.

Паралельно відбувалася комунікація з мешканцями будинку: ми запевнили, що РІЕЛ не залишить їх наодинці з бідою, допомагатиме.

Наступним етапом стало проведення експертиз. Ми замовили:

  • Попереднє обстеження житлового будинку з наданням загальних рекомендацій щодо першочергових протиаварійних робіт.

Замовляли в Державному підприємстві «Науково-дослідний інститут будівельних виробів та конструкцій» (виконували з 12 по 23 травня), над звітом працювали шестеро експертів.

  • Аналогічний звіт – від приватної компанії ТОВ «Енерго інжиніринг».

Щоб порівняти ці висновки. Загалом вистачило б і однієї експертизи, але ми прагнули переконатися в абсолютній коректності.

  • Інструментальне обстеження частини несучих конструкцій.

Це глибоке дослідження, яке визначає, що відбувається в бетоні всередині. Адже ззовні він нормальний, цілий, а інструментальне дослідження дає змогу побачити, чи немає внутрішніх тріщин, чи немає відшарування бетону від арматури, чи не втратила своїх якостей арматура всередині моноліту тощо. Перед цим ми демонтували все, що було явно пошкоджене. А обстежували те, щодо відновлення чого мали сумніви. І якби ми не замовили інструментальне дослідження 12 травня, то місто через певні бюрократичні процедури замовило би таку послугу лише зараз. А ми вже на кінець червня мали готові висновки.

  • Проєкт із протиаварійних робіт із відновлення окремих конструкцій і додатково ще виконали окремий розділ проєкту – «Проєкт виконання робіт» (ПВР) – на демонтаж аварійних конструкцій.

Інструментальне обстеження показало, що саме треба демонтувати, далі ПВР дає нам чіткі інструкції, як і яким способом, що й за чим демонтувати, де укріплювати, де підпирати, де потрібні тимчасові конструкції, де і які будуть навантаження і т.д.

  • Геодезичний моніторинг осідання і Геодезичний моніторинг крену будівлі.

Ці обстеження показують, нахилився будинок чи ні, де саме і в яких точках відбулася деформація моноліту та що з ним робити далі. Тобто виявляють слабкі місця. Це про проєктні роботи.

Усі експертизи є обов’язковими для подальших робіт. Якщо їх не виконати, починати відновлювальні роботи неможливо. Це обов’язковий алгоритм дій, щоб прийти до етапу відновлювальних робіт у будинку.

Загалом після прильоту ракети в сьомий будинок на проєктні, монтажні та протиаварійні роботи ми витратили приблизно 1,8 мільйона власних коштів компанії, те, що, по суті, мало би із затримкою в 3-4 місяці фінансуватися з резервного фонду або з інших джерел державного фінансування. Ми виконали чимало процедур, які місто почало б виконувати лише за 3-4 місяці. Це не є обов’язком компанії, оскільки об’єкт зданий, переданий мешканцям і забудовник там не має жодних зобов’язань. Це була власна ініціатива. Проте ми знаємо, що не могли вчинити інакше та залишити напризволяще наших мешканців.

Щодо третього будинку, то тут ситуація і схожа, і ні.

Приліт був наприкінці червня. Після атаки на сьомий будинок ми вже знали, як діяти. Оперативно зібрали всі матеріали, проєктну документацію, зв’язалися з проєктантами і розпочали роботу. Перший документ, який ми замовили й отримали – «Варіативні розрахунки допустимого навантаження на фундамент будівлі». Нам треба було зрозуміти, що загалом сталося з будинком і як він постраждав: постраждала конструкція зверху вниз аж до фундаменту чи постраждали лише верхні поверхи. Навантаження або деформації фундаментів не відбулося, тому ми розуміли, що демонтажу підлягають лише верхні поверхи. Далі ми замовили інструментальне обстеження частини несучих конструкцій, а також проєкт виконання робіт, той самий ПВР на демонтажні роботи. Паралельно провели роботу з органами місцевого самоврядування – КМДА і Шевченківською РДА.

Усю отриману документацію передали замовнику, щоб вони далі проводили необхідні процеси для відновлення будинків.

Врешті-решт, завдяки власній ініціативі ми максимально ефективно використали час від моменту прильоту.

Це і є, на нашу думку, відповідальність бізнесу, до якої закликаємо інших. Адже сьогодні нас об'єднали одна біда й одна спільна мета – Перемога.

Перезвоним, проконсультируем, подберем лучшие варианты
Телефонный номер *
Спасибо за Вашу заявку! Мы свяжемся с вами в ближайшее время.