Back to blog list

Як отримати молодіжний кредит на житло в 2021 році

March 04, 2021

Держава допомагає молодим сім'ям придбати власне житло.

З 2014 року в Україні діє Програма молодіжного кредитування, за роки існування якої було профінансовано 2237 пільгових довготермінових кредитів на будівництво та купівлю житла на суму понад 1 мільярд гривень. У 2021 році фінансування Програми було обмежено, а одержати молодіжний кредит на квартиру виявилося практично неможливо. Як отримати держдопомогу на купівлю житла та які є альтернативи – з’ясуємо в цій статті.

Умови кредитування

Програма молодіжного кредитування (далі – Програма) дає можливість молодим сім'ям, до 35 років, отримати кредит для придбання житла. Для цього сім'я насамперед повинна стояти в квартирній черзі, потім звернутися до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (далі – Фонд). Саме Фонд управляє Програмою, формує списки учасників, займається пошуком підрядників, у яких можна придбати житло.

Умови Програми:

  • термін кредитування – до 30 років;
  • сума кредитування – до 50% вартості житла;
  • відсоткова ставка – від 7% річних для сімей без дітей і звільнення від сплати відсотків для сімей з однією дитиною і більше;
  • початковий внесок – не менше як 6% вартості житла.

Перший внесок повинна сплатити сім'я.

ЖК «Компаньйон» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Основні вимоги до позичальників

Молодіжний кредит надається сім'ям у віці до 35 років, які перебувають у квартирній черзі в міській раді свого міста. Право на отримання часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, наданими молодим сім'ям на придбання житла за рахунок міського бюджету, мають:

  • сім'ї, в яких чоловік і дружина у віці до 35 років включно;
  • неповні сім'ї, в яких мати (батько) віком до 35 років включно виховують неповнолітніх дітей (дитину).

До списків людей, яким надано право на молодіжне кредитування, входять:

  • молоді науковці;
  • багатодітні сім'ї;
  • учасники АТО/ООС;
  • майстри спорту;
  • сім'ї, в яких виховуються діти з інвалідністю;
  • одинокі матері.

Щомісяця Фонд, який безпосередньо займається цим питанням і готує списки на отримання кредиту, стежить, як погашається державний кредит, і передає інформацію в департамент фінансової політики. Міська рада надає тільки кредит на отримання житла і контролює повернення цих коштів, тоді як Фонд визначає забудовника, в якого купуватимуть житло, і сам вирішує, хто і яке житло отримає, тобто індивідуально працює з кожною особою, яка одержала кредит.

ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Основні нюанси програми молодіжного кредитування

Ось кілька важливих тез програми одержання квартири від держави:

  • Позичальник, банк і Фонд укладають меморандум про перерахунок коштів, що гарантує позичальникові повернення коштів із міського бюджету впродовж 10 років.
  • Фінансове управління перераховує кошти головному розпоряднику за рішенням міської ради про бюджет міської територіальної громади на відповідний фінансовий рік.
  • Програма затверджується щорічно, з огляду на потребу у фінансуванні часткової компенсації відсоткової ставки, відповідно до підписаних і передбачуваних меморандумів.
  • Максимальний розмір кредиту на придбання житла, на який може бути надана часткова компенсація, визначається шляхом множення нормативної площі на розрахункову вартість.
  • Нормативна площа визначається з огляду на норму 21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. м на сім'ю.
  • Часткова компенсація надається позичальникам лише за однією кредитною угодою.
  • Розмір часткової компенсації переглядається в разі змін у складі сім'ї позичальника.

На жаль, на 2021 рік державне фінансування для Програми не передбачене, тому молодим сім'ям і усім зацікавленим у купівлі житла варто подумати про інші можливі варіанти.

ЖБ Topolis від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Проблеми програми молодіжного кредитування

У 2020 році запит фінансування Держмолодьжитло обчислювався 1,5 млрд грн на програму пільгового кредитування молоді, але затверджений річний бюджет передбачав значно скромніші суми – 30 мільйонів через збільшення статутного капіталу Фонду. У цей час кількість запитів на одержання держпідтримки в 10-50 разів перевищує пропозицію, що створює величезні черги та продовжує час отримання власного житла молодими сім'ями.

ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Альтернатива іпотеці з держпідтримкою

Величезна кількість охочих придбати власне житло і щорічне скорочення бюджету Фонду зменшують шанси купити квартиру за програмою молодіжного кредитування. У такій ситуації варто розглянути альтернативні варіанти придбання житла, більш вигідні, ніж стандартна банківська пропозиція.  

Корпорація Нерухомості РІЕЛ пропонує своїм клієнтам можливість придбання квартири у власних житлових комплексах у Львові та в Києві:

  • на виплат – надається до завершення зведення будинку, а платежі, що залишилися до оплати, розбиваються на рівні частини та погашаються щомісячно або поквартально;
  • у кредит – у партнерстві з ПРАВЕКС БАНКОМ надається кредит без застави на купівлю житла від Корпорації Нерухомості РІЕЛ терміном від 25 до 60 місяців із мінімальним внеском від 0% і базовою ставкою від 16,99% річних.

У кожному окремому випадку покупець може розраховувати на індивідуальний підхід до формування умов виплати або кредитування на житло від Корпорації Нерухомості РІЕЛ.

We will call you back, advise, select the best options
Phone number *
Thank you for your application! We will contact you shortly.