До переліку блогу

Чи можна отримати квартиру від держави

15 лютого 2022

Безкоштовна квартира від держави передбачена для певних категорій громадян, які потребують поліпшення своїх житлових умов, але не мають змоги орендувати житло через низький дохід. Іншими словами, в Україні на неї може претендувати будь-яка особа без власного житла.

Ця стаття буде корисна для людей, які цікавляться, як отримати квартиру від держави в Україні в 2022 році.

Умови отримання квартири від держави

Відповідно до статті 47 Конституції України, кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Також держава повинна забезпечити нужденних громадян житлом безкоштовно або за доступною для них ціною. Але не кожен має право на безкоштовну квартиру від держави. Ось список умов, за яких можна отримати таке житло:

  1. Діти-сироти або діти, які залишилися без батьківського піклування. Після закінчення школи вони можуть отримати житло або кімнату, але за умови, що в них немає власного житла й вони ніде не зареєстровані. Тобто діти-сироти після інтернату мають право на безкоштовне житло від держави.
  2. Тяжкохворі пацієнти, які повинні жити окремо від інших членів сім'ї. Але щоб отримати квартиру на таких умовах, треба довести необхідність окремого проживання, що вкрай складно зробити. І взагалі не так багато захворювань, які унеможливлюють життя під одним дахом з іншими членами сім'ї.
  3. Жителі напівзруйнованих або непридатних для життя будинків, зокрема тих, які становлять загрозу для життя. У деяких випадках стан будинків передбачає негайне розселення мешканців по інших квартирах, тоді спершу може бути використаний маневрений житловий фонд.
  4. Особи, яким необхідно поліпшити свої умови життя.

Перші три категорії громадян не лише мають право на безкоштовне житло, але й можуть отримати його, не чекаючи в черзі. Громадяни з останньої категорії повинні стояти в черзі на житло.

ЖК Riel City від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Коли треба ставати в чергу на житло?

  • Громадянину необхідно поліпшити умови проживання, тобто він не має нерухомості у власності або в наявній нерухомості на одного члена сім'ї припадає менше як 7 квадратних метрів.
  • Середньомісячний сукупний дохід сім'ї менший за прожитковий мінімум і нижчий ніж середня вартість оренди житла в місті або іншому населеному пункті, де проживає сім'я.
  • Громадянин належить до внутрішньо переміщених осіб, а також не має житла на підконтрольній Україні території.

Безперечно, потрапити на лінію очікування житла можна тільки в тому випадку, якщо документально підтвердити наявність хоча б однієї з перерахованих вище умов.

Черги на квартиру

Щоб отримати соціальне житло, треба спершу стати в чергу.

Слід знати, що для ухвалення рішення про чергу на безкоштовне житло враховують усі доходи сім'ї:

  • заробітна плата всіх членів сім'ї;
  • допомога з безробіття;
  • пенсійна та соціальна допомога;
  • доходи від власного транспорту;
  • доходи від реалізації овочів, фруктів і ягід із присадибних ділянок, городів;
  • авторські гонорари;
  • аліменти;
  • дивіденди від володіння цінними паперами;
  • отримання відсотків за банківськими вкладами;
  • отримання доходу від здачі майна в оренду та багато іншого.

Крім того, враховується загальна вартість майна, яке належить сім'ї, – не лише нерухомість і транспортні засоби, але й земельні ділянки, ювелірні вироби, антикваріат, банківські депозити тощо.

Приховування доходу або майна, яке, наприклад, було успадковане після смерті родича, позбавляє сім'ю місця в черзі. Чиновники періодично перевіряють доходи та майно сім'ї, яка стоїть в черзі. У разі виявлення недостовірної інформації місце в черзі буде втрачене. Щоправда, законодавство не передбачає жодного іншого покарання. Також втрачається місце в черзі, якщо покращилося фінансове становище сім'ї і вона вже не вважається бідною.

ЖК «Шенген» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Пільгові категорії громадян

Якщо проаналізувати питання, як отримати квартиру від держави, то не можна не згадати про пільгові категорії громадян, які мають право на отримання такого житла поза чергою:

  • дружини (чоловіки) померлих інвалідів німецько-радянської війни, а також дружини (чоловіки) померлих учасників війни та бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами в результаті загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не перебували у повторному шлюбі;
  • особи, реабілітовані відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;
  • інваліди, які отримали інвалідність унаслідок війни;
  • ветерани війни;
  • постраждалі 1 і 2 категорії від аварії на ЧАЕС;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • громадяни, незаконно засуджені і згодом реабілітовані, в разі неможливості повернення займаного раніше жилого приміщення;
  • діти з інвалідністю;
  • громадяни, житло яких внаслідок стихійного лиха стало непридатним для проживання;
  • багатодітні сім'ї, в яких живуть п'ятеро і більше дітей, або сім'ї, де жінка одночасно народила трьох і більше немовлят.

Є також категорії громадян, які мають пріоритетне право на отримання житла від держави. До таких категорій належать:

  • учасники бойових дій;
  • особи з тяжкими хронічними захворюваннями;
  • інваліди 1, 2 груп;
  • учасники бойових дій, які дістали поранення, контузію або каліцтво під час участі в бойових діях чи при виконанні обов'язків військової служби;
  • офіцери та військовослужбовці Збройних Сил України;
  • сім'ї осіб, які загинули при виконанні службових обов'язків;
  • сім'ї, в яких виховуються діти з 1-ю або 2-ю групами інвалідності;
  • громадяни, які втратили працездатність, а також інші категорії громадян.

Які документи потрібні?

Громадяни, які мають право на соціальне житло, повинні звернутися до місцевого відділу обліку та розподілу житлової площі з письмовою заявою про поліпшення житлових умов, до якої слід додати ще такі документи:

  • довідка про проживання, склад сім'ї, а також загальний рівень доходів усіх її членів за минулий рік;
  • копії паспортів (свідоцтва про народження) та ідентифікаційних кодів;
  • довідки з місця роботи кожного члена сім'ї;
  • інформація про вартість житла, в якому проживає сім'я, а також документи на право власності;
  • копії свідоцтва про шлюб або розірвання шлюбу;
  • документи, що дають право на пільгу: медичний висновок ЛКК (лікарсько-консультативної комісії), копія свідоцтва учасника бойових дій, інваліда війни, сім'ї загиблого, особи з інвалідністю або особи, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 1 та 2 категорій, тощо.

Крім того, можуть знадобитися й інші документи. Повний перелік документів необхідно заздалегідь узяти у відділі обліку та розподілу житлової площі. Всі документи подаються в паперовій папці із зав'язками.

ЖК «Містечко Підзамче. Новий Форт» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Яке житло надається?

Громадян забезпечують соціальними хостелами, квартирами та одноквартирними будинками. Водночас таке житло залишається в державній власності, а громадяни проживають у ньому за договором соціальної оренди. Тобто вони нічого не платять за саме житло, але повинні підтримувати його в належному стані й оплачувати комунальні платежі. Також вони не можуть якось розпоряджатися таким житлом: продати його, пожертвувати, здати в оренду тощо.

У яких випадках може бути розірваний договір найму соціального житла?

Є кілька підстав, передбачених законом для розірвання такого договору:

  1. Громадянин, який був забезпечений житлом, придбав іншу нерухомість.
  2. Доходи наймача зросли за період проживання і тепер вони перевищують прожитковий мінімум.
  3. Наймач надав неправдиву інформацію про себе, наприклад, занизив дохід або приховав майно.
  4. Наймач систематично порушував загальні правила проживання.
  5. Наймач не дотримувався умов договору найму соціального житла, наприклад, не сплачував комунальні послуги.
ЖК «Голоські Кручі» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Державні програми із забезпечення житлом

Розглядаючи питання про те, як отримати квартиру безкоштовно, не можна оминути увагою державні програми.

В Україні діють кілька державних програм, скориставшись якими можна переселитися у власне житло, не маючи всієї суми на купівлю.

Зокрема, із 1998 року діє програма «Власний дім», щоправда, вона поширюється лише на осіб, які проживають і працюють у сільській місцевості. Із 2011 року працює програма «Держмолодьжитло» (кредит із статутного капіталу за рахунок власних коштів), з 2019 року – програма з надання пільгового кредиту для ВПО та учасників АТО (ООС).

Найвідомішою та найпопулярнішою є програма «Доступне житло», яка діє з 2018 року. Згідно з цією програмою, держава компенсує від 30% (тим, хто перебуває у черзі на квартиру) до 50% (внутрішньо переміщені особи та учасники АТО) вартості квартири.

Програмою можуть скористатися особи, які перебувають на квартирному обліку, які упродовж трьох років не мають житлоплощі у власності або площа власної нерухомості не перевищує 13,65 м². Ще однією умовою є те, що середньомісячний грошовий дохід сім'ї на одну особу не перевищує потрійного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні.

Держава готова допомогти з купівлею квартири, але не елітної. Тому купити житло можна з розрахунку 21 квадратний метр на одного члена сім'ї плюс 10,5 кв. м для всієї родини.

Отже, сім'я з двох осіб за цією програмою може придбати житло площею до 52,5 м², що доволі непогано. Також є обмеження щодо вартості житла, які залежать від населеного пункту.

Для участі в кожній із названих програм необхідно надати низку документів. Наприклад, для участі в програмі «Доступне житло» потрібні: лист від забудовника об’єкта будівництва, заява про надання державної підтримки, паспорти, ідентифікаційні коди та довідки про реєстрацію, Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, документи для визначення платоспроможності та документи на підтвердження грошових доходів, копія свідоцтва про шлюб, про народження та інші документи.

Запитання і відповіді

Передзвонимо, проконсультуємо, підберемо найкращі варіанти
Номер телефону *
Дякуємо за Вашу заявку! Ми зв'яжемось з вами найближчим часом.